Devletin üniter niteliği Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3'üncü maddesine göre, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür”. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olması onun “üniter devlet” olması demektir.
Devletin şekli. MADDE 1.- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
Fransa, İngiltere, İrlanda, İsrail, İtalya, Hollanda, Japonya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan, Türkiye… birer üniter devlettir. milletin, tek bir egemenliğe tabi olduğu devlet şeklidir. oluşturan unsurlar tek ve bölünmez bir bütündür.
Üniter devletler merkezden yönetim esasına göre yapılanırken, bir devletçikler koalisyonu olan karma veya federal devletler siyaseten adem-i merkeziyet usulünü tercih etmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin federal yapıda olması kadar, Türkiye'nin de üniter devlet olması tarihi ve mantıki bir gerçekliktir.
ABD, çoğulcu demokrasiye dayalı, başkanlık sistemiyle yönetilen federal bir cumhuriyettir. Federal devlet yapısı, 50 federe eyalet ve başkent Vaşington'u içeren “District of Columbia”yı kapsamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
a.
Bunlar bağımsız devletler kurmaktansa, federal devlete dönüşürler yani eski üniter devlet, federal devlet, eski bölge veya iller de federe devletler haline gelirler.11 Ayrılma yoluyla oluşan federal devlet için Belçika, Avusturya ve Rusya gibi devletler örnek gösterilebilir.
Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Anayasamızın 3'üncü maddesine göre, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür”. Ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlükten yukarıda açıklandığı gibi “üniter devlet” anlaşılır. Dolayısıyla Türkiye'de federal devlet şeklinin kurulması Anayasaya aykırı olur.
Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'nın çok milletli yapısından geriye kalan Türk unsuruna dayalı bir "ulus-devlet" olarak kurulmuştur.
Özerk topluluklar, İspanya'yı oluşturan ulusların ve bölgelerin sınırlı özerkliğini garanti altına almak amacıyla 1978 İspanya Anayasası'na uygun olarak kurulmuşlardır. İspanya bir federasyon olmayıp merkezi olmayan üniter bir devlettir.
Üniter devlette tek bir yasama organı bulunur. Yine tek bir yargı organı vardır. Elbette yürütme organı de tektir. Halbuki federatif devlette bir yanda federal devletin yargı, yürütme ve yasama organı vardır diğer yandan her federe devletin ayrı bir yasama, yürütme ve yargı organı bulunur.
Yunanistan üniter bir parlamenter cumhuriyettir.
Üniter devletlerde, devlet anlayışı ülke, millet ve egemenlik unsurlarından oluşur. Üniter devlette, tek ülke, tek millet ve tek egemenlik vardır. Başka bir ifadeyle üniter devlet, tek bir ülke üzerinde, tek bir milletin, tek bir egemenliğe tâbi olması anlamına gelir.
Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti'nin ardılı olup Anadolu ve Doğu Trakya toprakları üzerinde varlığını halen devam ettiren devlettir. Kurtuluş Savaşı neticesinde 1923 yılında, Atatürk önderliğinde resmen kurulan devlet, günümüzde dünyanın en gelişmiş ilk 20 ekonomisinden biri olup G-20 üyesidir.
Birleşme yoluyla federalizm
Birbirlerinden bağımsız olan üniter devletler, bir araya gelerek federal devlet oluştururlar. Bu geçiş aşamasında devletler, ilk önce konfederasyon meydana getirirler. Oluşturulan konfederasyon daha sonra federasyona dönüşür.
Devlet ile hükûmet arasındaki farklar
Devlet, devamlı ve süreklidir. Hükûmet ise geçicidir, kısa ömürlüdür. Hükûmet, devlet otoritesinin işletilmesini sağlayan bir araçtır. Hükûmet sadece devletin beyni olma görevindedir.
Günümüzde birden fazla egemen devlete ayrılmış tarihsel çokuluslu devletler, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu, Çekoslovakya, Sovyetler Birliği ve Yugoslavya'dır.
Ulus devlet, meşruiyetini bir ulusun belli bir coğrafi sınır içindeki egemenliğinden alan devlet şeklidir. Devlet politik ve jeopolitik bir varlık, ulus ise kültürel veya etnik bir varlıktır.
Osman Bey'in 1299 yılında kurduğu Osmanlı Devleti, kuruluşundan yüzyıllar sonra imparatorluk haline geldi. Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu 1922 yılında yıkıldı ve 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti kuruldu.
Birden fazla hükumet katmanının aynı bölge üzerinde yargı yetkisine sahip olduğu bu sisteme federalizm denir. Amerikalılara ve bu ülkede uzun süre kalmış olanlara, hükumetin birçok katmana bölünmüş olması doğal görünmekle birlikte, aslında dünyada sadece 15 federal cumhuriyet var.
Üniter devlet, merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin (ulusal ölçeğin altındaki birimlerin) sadece merkezi yönetimin devretmeyi uygun gördüğü yetkileri kullanabildiği, tek bir birim olarak yönetilen devlet. Asya ve Avrupa kıtasında devletlerin büyük çoğunluğu üniter devlettir.
Bu noktada devlet şekilleri monarşi ve cumhuriyet ile üniter devlet ve federal devlet üzerinden; hükümet sistemleri ise parlamenter sistem, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve diğer kategorileri üzerinden değerlendirilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmî olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan anayasasıdır.
Son değişikliklerden sonra, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda vatandaşlığın tanımı 66. maddede aşağıdaki şekilde yapılmıştır: Madde 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür.
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri