Zina, Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış̧, Suç̧ işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, Akıl hastalığı özel boşanma nedenleri olarak tanımlanırken, evlilik birliğinin temelinden sarsılması genel boşanma nedeni olarak kanunumuzda tanımlanmıştır. Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Sonuç olarak, Türk Medeni Kanunu'na göre sebepsiz boşanma yoktur. Ancak, eşlerin anlaşamaması, birbirini sevmemesi, birbirine saygı duymaması gibi nedenler, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasının somut göstergeleri olarak kabul edilebilirse, mahkeme bu nedenleri değerlendirerek boşanma kararı verebilir.
Kadın ya da erkek fark etmeksizin boşanma sebepleri oluşmuş ise boşanma davası açılabilecektir. Özel sebepler zina, hayata kast ve pek kötü davranış, terk, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme ya da suç işleme olarak TMK kapsamında sınırlandırılmıştır. Genel sebepler ise bir sınırlamaya tabi değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Hakim boşanma davasını neden reddeder? Eğer dava şartları veya usuli kurallar eksikse hakim boşanma davasına devam edemez. Ayrıca tarafların iddia ve talepleri delil ile desteklenmemişse, hakim boşama kararı vermez. Bu durumda hakim boşanma davasını reddeder.
Hangi Durumda Hakim Boşamaz? Boşanma davası kusurlu eş tarafından açılmış ise ve diğer eş kusurlu olmayıp boşanmak istemiyorsa Mahkeme talep bakımından Red Kararı verecektir. Bu durumda boşanma gerçekleşmez. Talep edenin boşanma isteminden vazgeçmesi halinden boşanma gerçekleşmeyecektir.
Onur kırıcı davranışlar; hakaret etmek, iftira atmak gibi davranışlardır. Bu davranışların kasıtlı olarak yapılması gerekir ve kusur kıyaslaması yapılamaz; davacı eş ne kadar kusurlu olursa olsun, onur kırıcı davranışın ispatlanması halinde boşanma bu sebepten gerçekleşir ve diğer taraf tam kusurlu kabul edilir.
Eşlerden birinin boşanmak istemesi halinde de boşanma mümkündür. Bunun için kanunda aranan şartların gerçekleşmesi gerekir. Tek taraflı boşanmada en önemli konu eşlerin kusur durumudur. Medeni Kanun uyarınca, boşanma davasının kabulü için davalı eşin daha ağır kusurlu olması gerekir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Duş almamak, kişisel temizliğe dikkat etmemek boşanma sebebi olarak görüldü ve duş almayan eş kusurlu sayıldı. Mahkeme çifti boşadı. Yargıtay da kararı onandı.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Uygunsuz Video İzlemek Zina Sayılır mı? Zina sebebiyle boşanma davasında zinanın varlığı cinsel birlikteliğin yaşanmış olmasıdır. Eşin uygunsuz video izlemesi boşanma sebebi olarak gösterilebilecekken bu davranış zina fiili olmayacaktır.
Hukuk Dairesi'nin 2019/6769 Esas, 2020/3929 Karar sayılı ve 21.09.20120 tarihli ilamında ev işleri yapmayan kadının boşanmada kusurlu olduğu içtihat edilmiştir.
Onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası açılabileceğine ilişkin hüküm Türk Medeni Kanunu'nun 162. Maddesinde düzenlenmiştir. “Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
En hızlı ve en az yıpratıcı boşanma şekli anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmaya ilişkin sürecin seyrinde ilerlemesi halinde dava tek celsede biter.
Boşanma sebepleri etkilerine göre mutlak ve nisbi olarak sınıflandırılmaktadır. Terk, zina, anlaşmalı boşanma, hayata kast, onur kırıcı davranış ve eylemli ayrılık gibi sebepler mutlak boşanma sebepleridir.
Boşanmada kadının kusurları çoğu zaman sadakat yükümüne aykırılık, terk, psikolojik şiddet ve evlilik birliğinden doğan yükümlülüklere aykırı davranma şeklinde karşımıza çıkar. Bununla birlikte bazı evliliklerde bazı davranışlar boşanma nedeni olarak kabul edilebilecekken bazılarında kabul edilmeyebilir.
Nafaka hakları bakımından da, boşanma davasını kadının veya erkeğin açmış olmasının önemi yoktur. Boşanma davası açan kadın, şartları sağlanmışsa; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası alabilir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Bu tür bir boşanma davası "İhtilaflı/Çekişmeli Boşanma" davası adlandırılmaktadır. Bu davayı açan taraf, diğer eşin boşanmayı istememesi durumunda bile bu dava sürecine katılmak zorundadır. Boşanmak istemeyen taraf dava sürecine katılmazsa, boşanma davası onun yokluğunda devam edecektir.
Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri