Stratejik öneme sahip temel besin maddesi olan buğday, son yıllarda artan iklim değişikliğinin etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla baş gösteren navlununda ciddi sorunların gölgesinde 2022 sezonu hasadına başlandı.
Buğday hasadı ile harmanı Ülkemizde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmaktadır. Bu aylarda bazı yörelerde hasat başlangıcında, hasat bayramları ile kutlamalar olmaktadır. Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçer döverlerle yapılmaktadır ve kısa zamanda işler bitirilmektedir.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı.
İdeal tarih aralığı 15 Ağustos-1 Eylül'dür. Çukurova ve Güney Doğu Anadolu Bölge'lerinde ise ekimler 15 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında yapılmaktadır. Erken ya da geç yapılan ekimler sonucu buğday kuvvetli soğuklardan zarar görebilir.
Hasat mevsimi, tahıl grubunda genelde tanelerin olgunlaşması ve kuruması ile görülen dönemi kapsamaktadır. Ülkemizin güney kısmında Haziran döneminde başlamakta, yazlık buğdaylarda ise, özellik ile kuzey ve doğu Anadolu'da bu dönem Eylül başına kadar uzamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
"Hububat deposu" olarak bilinen dev işletmede mayıs ayı sonunda başlayan buğday hasadı, 167 biçerdöver, 96 kamyon ve 800 işçinin katkısıyla sürüyor. Hasadın, temmuz ayının ilk haftasına kadar devam etmesi bekleniyor.
Bereketli toprakları ve ılıman iklim koşulları sayesinde yılda birden fazla ürünün alındığı Adana'da, yılın ilk buğday hasadı Karataş ilçesinde başladı.
Geçen yıl Türkiye'nin ilk buğday hasadı 17 Mayıs tarihinde Adana ili Karataş ilçesinde yapılmış olup bu yıl ilk buğday hasadı, iklim şartlarının elverişli gitmesi ile yine ilimizde erken ekim yapılan ve sulanan kesimlerde 12 Mayıs'ta başlamıştır.
Stratejik öneme sahip temel besin maddesi olan buğday, son yıllarda artan iklim değişikliğinin etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla baş gösteren navlununda ciddi sorunların gölgesinde 2022 sezonu hasadına başlandı.
Sulu alanda hasadın temmuz ayında yapılacağını ifade eden Taşpınar, havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın yaklaşık 10-12 gün önce başlayıp normalden önce biteceğini aktardı.
Gerek dünyada, gerekse Türkiye'de en fazla tüketilen gıda maddesi olan buğdayda 2022 yılı üretim sezonu hasadı Çukurova bölgesinde başladı. Yaklaşık 11 milyon hektar alanda tahıl üretimi yapılan Türkiye'de 7 milyon hektar alanda da buğday ekimi yapılıyor.
İç Anadolu Bölgesi uygun iklim koşulları ve toprak yapısı sayesinde Türkiye'de buğday yetiştirilen bölgeler arasında ilk sırada bulunur.
Buğday bitkisinin suya ihtiyaç duyduğu veya en fazla su tükettiği dönemleri sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Sapa kalkma Mart sonu, başaklanma Nisan başı ve süt olumu ise Mayıs başına rastlamaktadır.
Hasat Zamanı, orijinal adıyla The Reaping, 2007 yılı Amerikan yapımı korku, gerilim filmi.
Sebzecilik: Domates, biber, patlıcan hasadı devam eder. Hasad bitince tarlalarda artıklar temizlenerek derin sürüm yapılır.
Buğday ne zaman biçilir? Sonbaharda ekilen buğdaylar, mayıs ile ağustos ayları arasında hasat ediliyor.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Genotiplere göre farklılık göstermekle birlikte bitkiler 25-28 gün sonra başaklanmaktadır. 49-51 gün sonra hasat edilerek elde edilen tohumlar, tekrar ekim için hazırlanarak viyollere ekimi gerçekleştirilmektedir. 2 aylık bu döngü bir yılda 6 kez tekrarlanmaktadır.
Ülkemizde buğday hasadı genellikle Çukurova'da haziran ayının ilk günlerinde başlamakta, Trakya ve İç Anadolu Bölgelerinde temmuz ayında başlamakta, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise ağustos ayında başlamaktadır.
Buğday ülkemizde hemen hemen her alanda yetiştirilebilen bir tahıl ürünüdür. Buğday ekim alanları ve verimlilik paralellik göstermektedir. 2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Ukrayna geleneksel olarak, toplam buğday üretiminin %95'inden fazlasını oluşturan kışlık buğday ekiyor. 2022'de Ukrayna yaklaşık 19 milyon ton buğday hasadı yaptı.
Hasat için danelerin kuru olmasının yanında yaprak, sap ve başağın da kuru olması gerekiyor. Tarladaki başaklar altın renginde ve elle ovalandığında daneler başakçık kavuzlarından kolayca ayrılıyorsa hasat için yeterli kuruluğa geldiği anlaşılıyor.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
Buğday tohumunun kaç günde çimlendiği özellikle buğday eken kişiler tarafından merak edilmektedir. Belirli bir çimlenme süresi olmasından dolayı buğday merak edilen bitkilerden biridir. Buğday tohumu 7 gün ile 14 gün arasında çimlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri