Kripto paraların alım-satımına yönelik ise herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Yönetmelik ile Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı belirtilmiştir.
Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), Yönetmelik ile 30.04.2021 tarihinden kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması tamamen yasaklamıştır.
Kripto paralar emtia olarak sayıldığında
Yürürlükte olan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yapılan her türlü malın ve hizmetin teslimi katma değer vergisine tabidir. Bu nedenle kripto paraların alım-satım durumunda KDV hesaplanmalı ve kaydedilmelidir.
8 milyon kripto yatırımcısı var
Türkiye nüfusunun yüzde 10'undan fazlasının kripto borsasında işlem yaptığını belirten Gökağaçlı, “Türkiye'de 8 milyondan fazla kişi halihazırda kripto sektöründe işlem yapıyor.
İlgili 38 soru bulundu
DUVAR - Dünya genelinde kripto para yatırımcılarının sayısı 300 bini aşarken, TripleA isimli şirket kripto para kullananların sayısını ülkelere göre listeledi. 100 milyondan fazla kişiyle en çok kripto para kullanılan ülke Hindistan olurken, Türkiye 2.5 milyon ile listede ilk 20'de yer aldı.
KRİPTO BENİMSEMESİNDE TÜRKİYE 12'NCİ SIRADA
Bu rakam Türkiye'yi kripto benimsemesi açısından bölgesinin lider ülkesi yapıyor. İnovasyon ve teknoloji filtresi seçildiğinde ise Türkiye'nin 10'uncu sırada yer aldığını görüyoruz.
Kripto Para ve Gelir Vergisi
Türk hukuk ve gelir vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığından kripto paranın getirdiği gelirin vergilendirilmesi henüz söz konusu değildir. Buna karşın süreklilik arz eden bir kazancın vergiye tabi olması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Güney Amerika ülkeleri Paraguay, Arjantin ve Uruguay'da ise Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı yasal hale getirilmiştir. Ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin'i yasal olarak kabul etmektedir.
Türkiye'de bitcoin ticareti suç mudur? Türkiye'de bitcoin ve benzeri kripto paraların alım veya satımlarının yasak olduğuna veya suç olduğuna dair bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Türkiye'de bitcoin ticareti yapmak suç değildir.
Kripto para üretimi ile ilgili Türkiye hukuk sistemi içerisinde herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Dolayısı ile kripto para üretiminin suç oluşturduğuna dair herhangi bir hüküm yoktur.
Kripto paralar ile ilgili bir çok haberin çıkması bireylerin bu konuyu sorgulamasına zemin hazırlamaıştır. Bitcoin, ülkemizde yasal bir dijital para birimidir. Ancak bitcoinin yasak olduğu bazı ülkeler bulunmaktadır.
Kripto para birimi cüzdanları
Borsadaki cüzdanınıza BTC göndermeli veya dönüştürme hizmetlerini kullanarak banka hesabına aktarmalısınız. Ancak böyle bir para aktarma işleminin ardından paranızı nakit olarak alabilirsiniz.
Ancak ülkemizde Nisan 2021 tarihi itibariyle kripto paraların ödemelerde kullanılması yasaklanmıştır.
16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” uyarınca 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ödeme ve elektronik para kuruluşları kripto para platformları için yatırma ve çekme işlemlerine aracı olamayacaktır.
Kripto paralarınız gönderildiği anda bu işlem geri alınamaz.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamaktadır. Dolayısıyla suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suç olarak atfedilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış fiiller serbesttir. Kısaca ifade edecek olursak kripto para yasaldır.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
İlk sırada devasa bir nüfusa sahip olan Hindistan bulunmakta. Hindistan sonrasında ise sırasıyla Çin, Nijerya ve Endonezya geliyor. Bloomberg'in son araştırmalarına göre, Türkiye'de toplamda 35.1 milyon insan kripto varlık kullanılıyor. Bu miktarın nüfusun üçte birinden çok olması dikkat çekiyor.
Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 40 kripto para borsası bulunuyor.
Yeni kanunla bitcoin El Salvador'da ABD Doları gibi resmi para birimi olacak. Ülkede tüm iş yerleri bitcoin ile yapılan ödemeleri kabul edecek. Sadece teknolojik altyapıları yetersiz şirketler uygulamadan muaf tutulacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri