Kırmızı pasaport başvurusu genellikle devlet memurları, diplomatik temsilciler, konsoloslar ve hükümet yetkilileri gibi resmi görevlilere verilir. Başvuru süreci ve gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
Kırmızı Renkli Pasaport - Geçici Pasaport
Türkiye'de kırmızı pasaport, geçici pasaport olarak da bilinir. Bu pasaportlar, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına, pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda verilir.
Pembe pasaport ya da kırmızı pasaport da denilen geçici pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşların pasaportlarını kaybetmeleri veya pasaport sürelerinin dolması gibi durumlarda bulundukları ülkedeki Türkiye Konsolosluklarından veya Elçiliklerden alabilecekleri pasaport türüdür.
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir.
İlgili 19 soru bulundu
Yeni pasaportların renkleri de değişmiştir. Buna göre; normal pasaportlar bordo, özel pasaportlar (yeşil pasaport) koyu yeşil ve diplomatik pasaportlar ise siyah rengini aldı. Biyometrik pasaportlar ile birlikte pasaport süresi uzatma durumu da ortadan kalkmıştır.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri).
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport müracaatınız için öncelikli olarak nvi.gov.tr adresine giriş yaparak ikametinize en yakın yerin nüfus müdürlüğüne tıklayarak size en uygun saat ve tarihe randevu almanız gerekmektedir. Başvuru için kayıtlı ikamet adresinize göre nüfus müdürlüğü seçmeniz gerekmemektedir.
Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer. Mültecilere yönelik hazırlanan bu seyahat belgesi „Konventionspass“ veya „Blauer Pass“ (Mavi Pasaport) olarak da bilinir.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Avukatlar için Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport) talep formu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinde yayınlandı. Başvuru sahibi avukat, pasaport talep formu ve diğer belgelerle birlikte ilgili pasaport birimine başvuracak.
AVUKATLARIN HUSUSİ DAMGALI PASAPORT (YEŞİL PASAPORT) ALMASINA İLİŞKİN BİLGİ NOTU. 1 - Yargı Reformu Strateji Belgesinin ilk paketi kapsamında yapılan değişiklik çerçevesinde ve Pasaport Kanunu uyarınca; 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı pasaport alma hakkına sahip kılınmıştır.
Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi.
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Görevlerine devam ederken siyah pasaport kullanıyorlar. Görevlerinin bitiminde yeşil pasaporta geçiyorlar.
Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Umuma mahsus pasaport sahiplerinin ise vize almadan gidebilecekleri ülke sayısı daha kısıtlıdır. Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Tayland ve Kore Cumhuriyeti, bordo pasaport vizesiz ülkeler arasında sayılabilir. Bordo pasaport hamilleri, yaklaşık olarak 64 ülkeye vizesiz giriş yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri