Normalde türemiş sözcüklere getirilen ekler birleşik yazılıyor, “Türkiye” de “Türk” sözcüğünden türemiş bir sözcük.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
Aynı kuruma göre “bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı” için de tek bir kural var. “Bulunma durumu eki, getirildiği kelimeye bitişik yazılır: Devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Yurtta sulh, cihanda sulh.
Türkçe yazım kurallarına göre özel isimler ek aldığı zaman ekler kesme işareti ile ayrılmalıdır. Bir ülke adı da ek alırsa kesme işareti kullanılmalıdır. Örnek olarak Türkiye'nin TDK'de de belirtildiği gibi kesme işareti kullanarak yazılır. Kesme işaretinin kullanımı da Türkçe yazım kurallarına göre belirlenmiştir.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur. Türkiye kelimesine gelen bir ekin kesme işareti almadan birleşik yazılması için yapım eki olması gerekir yani kelimeye yeni bir anlam vermesi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye özel ad olduğu için çekim eklerinin kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani "Türkiye'deki" yazımı doğrudur. Bu ifadedeki -de bulunma durum ekidir.
8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
Türkiye'de tarihler GG.AA. YYYY (25.10.2022) veya "GG <ayın adı> YYYY" (küçük endian formatı, 25 Ekim 2022) şeklinde yazılır.
Misiniz Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
De Da Eki Özel İsimlerde Yazımı ve Örnekleri
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Bu bir yazım kuralıdır. Bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı öncesindeki kelimeye daima bitişik yazılır: Yolda, işte, evde, caddede, sokakta, şehirde, ülkede, dünyada, evrende, bende, sizde vb. örneklerde olduğu gibi daima bitişik yazılır.
Özel isimlere getirilen de ve da eklerin ayrı yazılır. Dolayısıyla İstanbul'da yazarken kesme işaretiyle ayrıldığı gibi aynı şekilde İstanbul'dayım yazıldığında da ayrı yazılmalıdır.
Türkiyeli, Türkiyelilik gibi kelimeler böyledir. Bunlarda, yapım eki yeni bir kelime türetmektedir. "Atatürk Türkiye'si", "Cumhuriyet Türkiye'si", "1970'ler Türkiye'si", Bugünün Türkiye'si" gibi tamlamalarda ise -si bir tamlanan ekidir.
Eğer ek olarak gelecekse senin dediğin gibi kesme işareti ile ayrılıyor. "Almanya'da" şeklinde yazıyoruz.
Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır. Sen de, TDK sözlüğe göre ayrı yazılmaktadır. Her ne kadar birçok kişi tarafından sende olarak yanlış yazılsa da doğrusunun sen de şeklinde olması gerektiği bilinmelidir.
efsaneye göre Julius Sezar'ın son sözleridir. Türkçeye "Sen de mi Brutus?" veya "Sen bile mi Brutus?" olarak çevrilmiştir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Belirli bir tarihe bağlanmayan/yanında rakam bulunmayan gün ve ay isimleri küçük harfle başlar: Bu yıl okullar haziranda kapanacak. Sınavlar mayısta yapılacak.
Çünkü; 1- Bu tür yıllar yazılırken ekler kesme işareti ile ayrılmalıdır. "1950 li" ya da "1950li" gibi yazımlar hatalı olur. O yüzden bu doğru yazılmıştır.
Doğru olan 13.30 mu yoksa 13:30 mudur? Mevcut Yazım Kılavuzu'na göre saatlerin yazımında nokta kullanılır. Buna göre, doğru kullanım 13.30 şeklidir.
TDK kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltmasıdır ve kısaltma yazılırken nokta işaretinin kullanıldığı görülür. Günümüzde genel olarak büyük harfle yapılan kısaltmalarda nokta işareti kullanılmazken T.C. gelenekleşmiş bir ifade olduğundan dolayı bu kısaltmaya cümle içerisinde yer verilirken nokta işareti kullanılır.
Bu kelime genellikle kars şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kars şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre katsayı kelimesinin doğru yazılışı "katsayı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri