Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır. Beyşehir Gölü, irili ufaklı 33 adadan oluşmakta. Milli park bitki ve hayvan çeşitliğiyle dikkat çekmekte olup Orta Anadolu'nun en önemli çekim merkezlerinden birisidir..
Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü. Yabani hayvanlar, kuşlar ve su kuşları için önemli bir yaşam alanı olan gölün üzerinde yaklaşık 120 çeşit kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir. Bu liste havzaları ve haliçleri içermez. Bazı göllerin alanları mevsimsel şartlara bağlı olarak yıl içinde değişebilir.
Türkiye'nin en büyük gölleri listesinin ilk sırasında Van Gölü, büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük 15. gölüdür. Nemrut Dağı'nın patlamasıyla oluşan volkanik çöküntü sonucu oluşmuş bu göl sodalı ve tuzlu bir suya sahip.
İlgili 24 soru bulundu
Volga, Ural, Terek ve Kura Nehirleri Hazar Denizi'ni besleyen önemli bir kaynaklardır. Dünyanın en büyük ikinci gölü olan göl 82 bin küsur kilometre kare alana sahiptir ve derinliği de 406 metredir. Hazar Gölü tatlı su gölü olmadığı için Superior Gölü dünyanın en büyük tatlı su gölü olarak birinci sırada yer alır.
Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır.
Ladoga Gölü, 17.700 km2'lik yüzey alanıyla Avrupa'nın en büyük gölüdür. Aynı zamanda dünyanın en büyük 14. tatlı su gölüdür. Ladoga Gölü, St. Petersburg'un yakınında, Rusya'nın Karelya ve Leningrad bölgeleri arasında yer alır. 660 adet ada içerir ve bunların toplam alanı 435 km2'dir.
Dünya üzerinde en fazla göl Kanada ülkesinde yer alır. Üç milyon üzerindeki göl ile dünya sıralamasında ilk sıraya yerleşir. Kanada'nın neredeyse %9'u göllerle kaplıdır. Bununla birlikte dünya üzerindeki göllerin de neredeyse %60 kadar Kanada sınırları arasında yer alır.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал - ozero baykal, Buryatça: Байгал далай - Baygal dalay), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
1. Eğirdir Gölü:Isparta ili hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesinin de en önemli göllerinden birisi Eğirdir Gölüdür. Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Hamurpet (Akdoğan) Gölü - Muş
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Beyşehir Gölü, Göller Yöresi'inde, Konya ve Isparta illeri topraklarında bulunan, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, en büyük tatlı su gölü.
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
54-Türkiye de en fazla göl hangi bölgemizde bulunur? -Akdeniz Bölgesinde bulunur. (Zaten Göller Yöreside Bu bölgededir.)
Almanya'da 12.000'den fazla göl var. Size Konstanz Gölü'nden (Bodensee) Mecklenburg Göller Platosu'na kadar eşsiz çeşitliliği tanıtıyoruz.
Konstanz Gölü (Almanca: Bodensee), Almanya, İsviçre ve Avusturya arasında bir göldür. Konstanz gölü Ön Alp Dağlarına dayanır. Gölün 273 km uzunluğunda sahili vardır ve 536 km²'lik yüzölçümü ile Macaristan'daki Balaton (594 km²) ve İsviçre'deki Cenevre gölünden (582 km²) sonra Orta Avrupa'nın üçüncü geniş gölüdür.
Dünyanın en eski tatlı su gölü olarak bilinen Baykal Gölü, 637 metre derinliğinde ve 636 kilometre uzunluğundadır. İçerisinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik ile Unesco Dünya Mirası Listesi'ne de giren Baykal Gölü, aynı zamanda Sibirya'nın incisi olarak adlandırılıyor.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Büyük Tuz Gölü (İngilizce: Great Salt Lake), ABD'nin Utah eyaletinin kuzeyinde, batı yarımkürenin en büyük tuzlu gölüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri