Adından da anlayacağınız üzere kendisi Nevşehirli, hatta nokta atışıyla Muşkaralı... Sadrazam olmasıyla Muşkara'ya çok sayıda yapı yaparak, Niğde sancağına bağlı bir kaza hâline getirir. Adını da 1725 yılında, Farsça “yeni şehir” anlamına gelen “Nevşehir” olarak değiştirir.
Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte Nevşehir; Niğde iline bağlı kaza, 20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı Kanun ile İl statüsüne kavuşmuştur.
İlin adı 1725 tarihinde Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa zamanında büyük bayındırlık hareketine girişilmiş; imaretler, camiler, medreseler ve çeşmeler yapılmıştır. Nevşehir; 6429 Sayılı Kanun ile 20 Temmuz 1954 tarihinde İl statüsüne kavuşmuştur.
Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir. Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, şehir halini almaya başlamasından sonra, 18. yüzyılda Osmanlı Türkçesi'nde "yeni kent" anlamına gelen bugünkü adını almıştır. Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi.
Nevşehir ortalama bir il. Konaklama, ulaşım ya da diğer konularda ne çok pahalı ne de çok ucuz diyebiliriz. Yurt, apart daire, pansiyon gibi konularda yeterli imkanlar var. Turistik bölgeler genele göre biraz daha pahalı haliyle ama öğrenci ve memurlar için Nevşehir ekonomik şekilde yaşanacak şartlara da sahip.
İlgili 26 soru bulundu
Peribacaları, Yeraltı kentleri, Vadileri, Kilisleri, Tarihi yapıları, Kozaklı termal kaplıcaları, Başhisar, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Üzüm bağları, Testi Kebabı ile Nevşehir ili Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor.
Değişik yapıtları ve kayadan oyma evleri ile oldukça meşhur ve gezilmeye değer bir yere sahiptir. İç Anadolu'nun kaliteli ve ilgi çekerek gezilecek yeri olan nadir adreslerinden birisidir. Nevşehir Yakınındaki Denizler ve Göller Neler? Bu ilin yakınında deniz bulunmamaktadır.
Türkiye'nin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul (14 milyon) 5 bin 343 kilometrekare alana sahip iken 280 bin nüfuslu Nevşehir'in yüz ölçümü 5 bin 467 kilometrekare.
Nar ismine ise kayıtlarda ilk defa Selçuklu Devleti'nin Danişmentliler'i 1157 yılında yenmesi ile Kapadokya'yı tamamen fethettiği dönemde rastlanmaktadır. [1] Selçuklular Kapadokya'ya 1067 yılında gelmiş ve bölgede hakimiyeti ele almaları yaklaşık 100 yıl sürmüştür.
1071 Malazgirt zaferinden sonra Anadolu Fatihi Kutalmış oğlu Süleyman Şah, bütün Anadolu gibi bu bölgeyi de fethetti.
Nevşehir ve yöresi bir çok türkmen aşiretlerinin yerleşerek yurt edindikleri Anadolu'nun kadim kentlerinden biridir. Nevşehir'de yerleşik hayata geçerek yurt edinen bu Türkmenlerin en önemlisi şüphesiz Oğuzların Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretleridir.
Türkiye'de il ilan edilen son ilçe olan Düzce, 1999 depreminde çok büyük hasar aldı. Bölgenin yaralarının daha hızlı sarılması ve hızlıca kalkınması için Düzce'ye, 9 Aralık 1999'da il statüsü verildi. İlçe iken Bolu'ya bağlı olan Düzce, 81 plaka kodunun sahibi oldu.
TÜRKİYE'DE KAÇ İL VAR? Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. Bu iller ilçelere ayrılmıştır, toplamda 973 ilçe mevcuttur.
nevşehir yöresi yerleşim yeri adlarından hareketle bu yörede yaşayanların genellikle Oğuz / türkmen boyuna mensup olduğunu söylemek mümkündür. sözgelimi 24 Oğuz boyunun atası kabul edilen Oğuz Kağan'ın adı “Oğuzhan” şeklinde, nevşehir'de bir yerleşim yeri adı olarak karşımıza çıkar.
Aşk Vadisi, Âşıklar Vadisi, Bağlıdere, gibi pek çok isimle karşınıza çıkabilecek olan bu bölge Nevşehir Göreme sınırları içerisinde kalıyor. Aynı zamanda bu bölge Aşıklar Tepesi isimli yeri de kapsıyor ve buradan tüm Kapadokya'yı görmenize olanak tanıyor.
Ürgüp, Nevşehir'in bir ilçesi olmasına rağmen Göreme bir ilçe değildir. Göreme, Nevşehir'in merkez ilçesine bağlı olan bir beldedir.
Ürgüp veya Okrub (Sırpça: Прокупље Prokuplje), Sırbistan'ın Topliçe ilçesinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 759 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 44,419'dur. Ürgüp, Sırbistan'daki Roma dönemi yerlerinden biridir.
Bölgedeki yaygın volkanizma ilde önemli pomza, perlit, kaolen ve kum- çakıl yataklarının oluşumuna neden olmuştur. Perlit yatakları Acıgöl ilçesinde yer almakta olup, ilçedeki perlitlerin genleşme oranları 2.3 ile 16 arasında değişmektedir. Yatakların toplam rezervi 450 milyon ton civarındadır.
Nevşehir Fiziki Yapısı:
Nevşehir, Erciyes Dağı, Hasan Dağı, Güllüdağ ve Melendiz Dağlarının oluşturduğu kül ve lavlardan meydana gelen büyük bir platodur. İklim: Nevşehir ilinin iklimi karasal iklimdir.
İl merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ilçenin herhangi bir denize kıyısı bulunmamaktadır. Türkiye'nin önemli güzelliklerinden Kapadokya'ya komşu olan Ürgüp, pek çok tarihi ve doğal güzelliği içerisinde bulundurmaktadır.
İlimizin 538.630 hektarlık yüzölçümünün % 2,5 ü orman, % 65,4'ü ekilebilir arazi, % 18,8 'si tarıma elverişsiz ve % 13,3'ü çayır-meradır. Nevşehir genelinde tarımsal üretim arazi kullanımının % 56,1 ni tahıllar oluşturur. Diğer önemli ürünleri üzüm başta olmak üzere çekirdeklik kabak, patates, pancar ve baklagillerdir.
Nevşehir'de tarım denince akla gelen başlıca tarım ürünleri Kabak Çekirdeği, Üzüm, Patates, Kuru Fasülye ve Çavdardır. Nevşehir ilinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 20.490 çiftçi yer almaktadır. İlin %65,4'lük kısmı ekilebilir arazidir.
Beyaz atlar diyarı olarak da adlandırılan bu büyülü bölge eşsiz güzelliğiyle yerli ve yabancı pek çok kişinin yıl boyunca ziyaret ettiği bir yer. Balon turlarının da bu görselliği zenginleştirdiği yadsınamaz bir gerçek. Yozgat, Kayseri ve Aksaray'a komşu olan bu bölge Nevşehir il sınırları içerisinde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri