Turşu en yaygın şekliyle tuz, sirke ya da limon suyu eklenerek hazırlanmış salamura suyu içinde bekletilerek hazırlanan bir tür yiyecek.
Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi doğal malzemeler dışında yapay bir aroma kullanmamalısın. Dereotu, kapari gibi ufak tatlandırıcılar ekleyebilirsin. Turşunun kolay bozulmasını önlemek için bol bol sarımsak kullanmalısın. Müşteriler sevmeyebilir diye sarımsağı az tutarsan turşun istediğin gibi olmayabilir.
Seçtiğiniz sebze ve meyveleri turşuya çiğden koyabileceğiniz gibi haşlayarak da koyabilirsiniz.Turşu kurarken lezzet ve koku vermesi için salamuraya, sirke, sarmısak, kereviz yaprağı, maydanoz, nane, hardal tohumu, defne yaprağı, dereotu, limon, soğan, nohut, koruk, asma filizi, ekmek mayası ve tozşeker ...
Turşu için kullanacağınız suya tuzu katıp kaynatın ve soğumaya bırakın. Bu suya limon tuzu, sirke, şeker ve aspirini ekleyip karıştırın.Kavanoza bu suyu dökün. Üstüne de küf yapmaması için sıvı yağı ekleyin ve kavanozun kapağını sıkıca kapatıp 10-15 gün bekletin.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
İlgili 36 soru bulundu
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Turşu yapımında tuzun miktarını çok iyi ayarlamalısınız. Turşunun tuzu az olursa turşuya koymuş olduğunuz malzemeler yumuşak olur ve zararlı bakteriler üretir. Tuzu fazla olursa da yiyemezsiniz. Turşuya koyduğunuz su kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Sarmısakları ikiye bölelim. Şişenin içine atalım, sirke, tuz ve limon tuzunu da ilave edip üzerine geçene kadar su koyalım. Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim. Afiyet olsun inşallah.
Turşu suyunu çeşme suyuyla değil, içme suyundan hazırlayın. İçme suyunu da turşuya eklenmeden önce kaynatıp bir gün beklettikten sonra kullanın. Bazı turşularda su yerine domates suyu da kullanılabilir. 3. Turşu yapmanın temel kurallarından birisi sofralık tuz değil kaya tuzu kullanmaktır.
1 buçuk su bardağı sirke. 1 çay kaşığı limon tuzu. 1 yemek kaşığı toz şeker. 5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Sonra düzeltin. Güneş görmeyen bir ortamda 1 hafta kadar bekletin.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.
Ayrıca görsel olarak da kavanozunuzun daha şık görünmesini sağlar. Turşunun en üst kısmına maydanoz, kereviz veya asma yaprakları koyabilirsiniz. Asma yaprağı içindeki tenin maddesi, sebzelerin daha çıtır olmasını sağlar. Ayrıca hava almasını da engelleyip güzel bir tat ve koku verir.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır. Sirke turşuyu eritebilir. Çok fazla limon konursa yine erir.
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Lezzetli salatalık turşuları için kullanacağınız tuzlar, mutlaka kaya tuzu olmalıdır. Marketlerde satılan turşukur paketlerini tercih etmemelisiniz. Kendi malzemeleriniz ile yaptığınız turşunun lezzeti hiçbir turşuya benzemeyecektir. Sofra tuzu kullanılan turşular çok geçmeden erimeye başlayacaktır.
Tuz - sirke ve su oranı çok çok önemli. Mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen miktarlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisinde mutlaka limon, defne yaprağı gibi aroma verici malzemeler kullanın. Turşularınızın daha uzun süre dayanmalarını sağlayan iki kilit malzeme ise elma ve nohut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri