Tutanaklar elle yazıldığında dolma kalem veya tükenmez kalemle yazılmalıdır. Kurşun kalem kullanılmaz.
Sözleşme ve Özel Evrakta Kırmızı Kalem Kullanma
Değil kalemin rengi, yazının yazıldığı maddenin kağıt olmaması dahi Borçla Hukuku açısından bir önem ifade etmez, doktrindeki genel eğilime göre hukuki işleme dayanak teşkil eden yazı bir plakete, hatta taşa bile yazılabilir.
Kırmızı kalemin kullanılmasına ilişkin herhangi bir kanun, yönetmelik vs ulaşan veya bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa çok memnun olacağım. Kullanılan kalemin renginin bir hukuki sözleşmenin "yazılılık" unsuru yönünden bir önemi yoktur.
Bildiğim kadarıyla sadece cumhurbaşkanı kırmızı ile imza atma yetkisine sahip.
Resmi bir mektup keçeli veya kaliteli bir tükenmez kalemle yazılabilirken, özel mektuplarınızı mavi ya da siyah renkli kalem ile yazılması uygundur. Kırmızı kalem yazışmalarda asla kullanılmayacak bir renktir.
İlgili 42 soru bulundu
RESMI EVRAKLARDA HANGI RENK KALEM KULLANILIR. Mar 30, 2020 Tükenmez, dolma yada mürekkepli kalem: Hemen hemen her yerde bulabileceğiniz mavi veya siyah renk olması koşulu ile tükenmez, dolma yada mürekkepli kalem ile resmi kurumlara dilekçe yazabilirsiniz.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında Kurşun kalem birleşik kelimesi de bulunur.
TTK'nın 756. Maddesinde poliçeye atılan imzanın el ürünü olması gerektiği düzenlenmiş olup hangi kalem türleriyle vs. imza atılması gerektiğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu yüzden kanımca atılan imza el ürünü olduktan sonra hangi araçla atılmış olursa olsun geçerlidir.
Kurşun kalem ile atılan imza geçerlidir. "Dili, dini, rengi ne olursa olsun; iyiler iyidir."
siyah ile atilan imza fotokopide sorun yaratabileceginden, kirmizi duzeltme/uyari rengi oldugundan, baska da pek bir renk olmadigindan imzanin mavi kalemle atilmasi uygundur. mavi kalemlerin hacılanma oranı daha yüksektir. askeri birliklerde siyah kalemle imza kesinlikle yasaktır.
Dilekçeler düz beyaz çizgisiz kâğıda yazılır. Dilekçe yazarken mavi renkli kalem kullanmalıdır; kurşun kalem kullanmamalıdır. Dilekçelerde İmla Kılavuzunda yer alan kısaltmalar dışında kısaltma kullanılması zorunlu ise, kısaltmanın geçtiği ilk bölümde parantez içerisinde kısaltmanın uzun okunuşu yazılmalıdır.
Mavi ya da siyah olabilir. Ama resmi yazışmaları siyah pilot kalemle yapmak daha uygundur.
Kesinlikle vardır: 1. Her şeyden önce imza, mavi renkte tükenmez veya mavi mürekkepli kalemle atılmalıdır. Siyah tükenmez veya siyah mürekkepli kalemle imza atılması durumunda, bu imzanın fotokopi olduğu, ıslak imza olmadığı, imza sahibi tarafından sonradan iddia edilebilir.
Disiplinsizlik sebebiyle disiplin cezası verilebilmesi için o disiplinsizliğin kanunda açıkça yazılması gerekmektedir. Hiçbir kanunda siyah tükenmez kalemle tutanak tutmanın cezai bir yaptırımı yoktur.
Tutanak en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Olaya müdahale eden ya da şahit olan çalışanın tek başına olması durumunda; dilekçe, durum raporu, inceleme raporu, tespit raporu vb. bir raporla olayla ilgili detaylı bilgilerin aktarıldığı bir yazı hazırlanmalı ve ilgililere iletmelidir.
Kurşun kalemler, genellikle öğrenciler, işletme sahipleri, evde yazı yazmak için kullanılır. Ayrıca, ressamlar ve sanatçılar, özellikle eskiz yaparken ve taslak hazırlarken kurşun kalemleri tercih ederler. Kurşun kalemler, matematiksel işlemler yapmak için de kullanılabilir.
Kurşun kalem, kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullanılan, yazıcı kısmı çoğunlukla kil ve grafitten üretilen kalem.
Islak imza kalemi genel anlamda resmi belgelerde kullanıldığı için mavi ya da siyah renkli mürekkeplerden oluşmalıdır. Kalemi sık kullanmıyorsanız, mürekkebin kurumaması adına kapaklı tasarımlar tercih edilmelidir.
Genelde ad veya soyadının baş harfi kullanılmak suretiyle atılan basit bir işaret olduğundan taklidi kolaydır. Paraf atmak, formalite işlerde kullanılır. Kişi paraf atarak borç veya yükümlülük altına girmez, yani paraf atmak hukuki sorumluluk doğurmamaktadır. Bu yönüyle imza yerine kullanılamaz.
Soyadı Kanununun 2. maddesinde "Söyleyişte, yazışta, İMZA'da özad önde, soyadı sonda kullanılır” ifadesi yer almaktadır. Buradan, imzada öz ad ve soyadın yer alması gerektiği anlaşılmaktadır. Borçlar Kanununun 14. maddesinde ise "İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olması lazımdır” ifadesine yer verilmektedir.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Arasındaki hukuki ilişkiye veya anlaşmaya dayalı olarak şartlara göre doldurulacağı düşüncesiyle boş kağıda atılan imza geçerli kılınmıştır. Önemli olan imzanın kendi rızasına dayalı olarak atılması ve imzanın sahte olmamasıdır.
Yani kurşun kalem bilindiği gibi kurşun madeninden değil grafit madeninden yapılmaktadır. Kurşun kalem adı verilmesinin nedeni ise 16. yüzyılda grafit madeni bulmuş olan İngiliz bilimcinin onu bir çeşit kurşun elementi sanmasıyla ortaya çıkmıştır.
Kurşun kalem çeşitleri içerisinde en fazla tercih edilen ise, uçlu kalemlerdir.
Aslında 16'ncı yüzyıldan bu yana kurşun kalem yapımında kurşun değil, doğal bir karbon olan grafit kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri