Dip ellerden yukarı doğru çıkıldıkça tütün yapraklarının renkleri de koyulaşır. Kalite tütünlerinde en iyi kırım zamanı sabah saat 04:00 ile 10:00 arasıdır. Saat 10'dan sonra kırım yapılmamalıdır. Bu saatten sonra kırılan tütünlerin renkleri bozuk olur ve iyi kurumazlar.
Dikimden 45-50 gün sonra kırımlara başlanmakta, kırımları yapılan tütünler tütün kurutma seralarında kurutulmakta ve böylece üretim sezonu tamamlanmaktadır.
Gece 02.00 gibi traktörle tarlalara gelip kırıma başlıyoruz. Gece geliyoruz çünkü yapraklar hava soğudukça sertleşiyor ve kırması kolay oluyor. Gün aydınlanıp hava ısındıktan sonra iyice zorlaşıyor kırım işi. O yüzden en fazla 11.00'e kadar sürüyor işimiz.
Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkiler genellikle sulanmaz, ancak Ege Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda 1-2 defa su verilebilir. Diğer bölgelerde sulama ihtiyacı yılda 2-4 kere arasında değişir. Tütünün gelişmesi için drenajı iyi olan ve köklerin hava alabileceği topraklar uygundur.
Dikim zamanı hava durumuna, toprak tavına, fidelerin gelişimine göre tespit edilir. Dikim Doğu ve Güneydoğuda Mayıs-Haziran ve Temmuz aylarında elle veya dikim makinesi ile yapılabilir. Tütün dikim sıkılığı çeşitlere ve bölgelere göre farklılık gösterir. Dikimden 10–15 gün sonra çapa yapılır.
İlgili 16 soru bulundu
Tütün uzun süre poşette -yada hangi saklama kabını kullanıyorsanız- alt kısımları hava almadan kalırsa muhtemelen küflenecektir. Tütünün küflenmemesi için bir kaç günde bir çıkartıp havalandırın. Bu şekilde tütün uzun süre hiç bir şey olmadan içilecek kıvamda kalacaktır.
tütün kuruduğunda poşetine 1 mandalina kabuğu koyup poşeti sıkıca kapalı tutup 40 dk sonra kabukları çıkarıp mis gibi sigara içebilirsiniz. eğer birkaç saat unutursanız sonuç çok nemli olabilir ve bu kez tütünü kurutmaya çalışabilirsiniz.
Tütüne, dikimden 10-15 gün sonra hafif bir çapa yapılır.
Tütün gelişme döneminde (ilkbahar ve yaz başında) su ihtiyacı olan bir bitki iken, olgunlaşma döneminde kuraklık istemektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Yetiştirilen tütün çeşitlerine göre dünyanın farklı yerlerinde güneşte, kapalı hangarlarda, ateş yardımıyla kazanlarda çeşitli yöntemlerle kurutulur. Türkiye' de ise ızgara, vagon, ayna gibi güneşte kurutma yöntemi kullanılmaktadır. Türk tütünlerinin kurutulmasında güneşte kurutma yöntemi kaliteli ve ekonomiktir.
Bu nedenle zevkli ve hafif tütün içmek isteyenler tercihini hakiki Bitlis tütününden yana kullanıyorlar. Bitlis tütünü hiçbir şekilde tüketim sonrası üzerinizde koku bırakmıyor ve içen kişinin çevresinde bulunan kişileri de asla rahatsız etmiyor.
Haber: Denizli İl Enformasyon
Denizli tütün üretiminde birinciliği bırakmadı, Türkiye'nin en çok tütün üreten kenti oldu. Aromatik ve kalite özellikleriyle diğerlerinden ayrılan şark tipi tütün üreten Denizlili çiftçiler, sözleşmeli üretim modeli ile başarıyı yakaladı. üretiminde birinci sırada olduğunu söyledi.
Yıldız, “2023 yılı mahsulü en az 130 lira olması gerekiyor. Şirket 110-115 liraya anlaşmaya çalışacak. Bu yıl tüm kalite tütünler 70 liraya satıldı ama seneye fiyat tütünün kalitesine göre belirlenir. Böyle olunca kilogramını 115 liradan da, 70 liradan da satan olur.
Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 81 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur.
Tütün ve sigara dumanından en çok etkilenen organ akciğer olduğundan buna yönelik hastalıklar da artmaktadır. Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar.
Doğal tatlar yakalamak için kurutulmuş meyveler kullanabilirsiniz. Kiraz veya vişne ağacının yaprakları da evde tütün aromalandırma için kullanılmaktadır. Mutfağınızda bulunan farklı tatlarla da tütün aromalandırma işlemi yapılmaktadır. Bal, kahve, elma,tarçın gibi çeşitli tatlarla farklı aromalar elde etmek mümkün.
Verim Ortalamaları (kg/da)
Dekara verim ilk yıl 62.0-104.5 kg/da arasında deği- şirken; ikinci yılda 50.5-111.0 kg/da arasında değişmektedir.
Tütün gübreleme işlemlerinde çoğunlukla kompoze adı verilen gübreler kullanılmaktadır. Kompoze gübrelerde azot, fosfor ve potasyum yüzde 20-20-0 ya da yüzde 15-15-15 şeklinde hazırlanmaktadır.
Tütün kökleri suda 24 saatten fazla kaldığında boğulup çürürler. Çürüme sonucu yapraklar solar ve bitki ölür.
Tütün dumanındaki karbonmonoksitin sigaraya bağlı kalp hastalığı riskini artırdığı sanılmaktadır. Soru 4 Sigaraya şarap ya da viski ile yıkama işlemi uyguluyor musunuz? Tütünün sigara kağıdı ile sarım aşamasını geçtikten sonra yıkama prosesinden geçmesi söz konusu değildir.
Sigara içtiğiniz zaman yakacağınız mum ile odaya ferah bir hava katabilirsiniz. Limon, portakal, lavanta, tarçın veya sandal ağacı esansıyla hazırlanan mumlar sigara kokusunu yok etmede size yardımcı olur.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri