Hurma zeytin denilen bu meyve kasım ayı sonunda toplanır ve tuzsuzdur. Neredeyse hiç acılığı kalmamış olan tuzsuz hurma zeytin, oldukça yüksek besin değerine sahip sağlıklı bir meyvedir.
Kuru sele zeytin, yağlı sele zeytin türüne göre daha acımsı bir tada sahiptir içerisinde yoğun tuz bulunması nedeniyle dış koşullara karşı daha az dayanıklıdır genellikle zeytinin Kısa bir süre de olgunlaştırılarak, tüketilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Sele zeytin, çok daha yoğun meyvemsi tada ve kıvırcık bir yapıya sahip olur. Salamurada beklemediği ve dalından kıvırcık halde toplanan zeytinler, tuzda bekledikleri süre boyunca suyunu salarak daha fazla kıvırcık hale gelirler. Sele zeytini, bu kadar kısa bir teknikle hazırlanır.
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
İlgili 19 soru bulundu
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Dalında olgunlaştıkça rengi önce morlaşıyor, sonra kararıyor. Dalında biraz daha durdukça hem yağlanıyor, hem de derisi buruşuyor. Zeytinciler bu derisi buruşmuş siyah zeytine kıvırcık diyorlar. Zeytin çiğ halde yenilmeyecek kadar acı.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Zeytinlerin yapısında bulunan acılığı almak için; zeytinler özel bir yıkama ve dinlenme işleminden geçer. Bu işleme konfit zeytin hazırlama adı verilir. Besinlerin iç ısısının 90 dereceyi geçmemesi önemli bir kuraldır. Şayet 90 derece üzerinde bir iç ısı yakalanırsa; besinler kızarmaya başlayacaktır.
Yaklaşık 3 ay boyunca, belli bir mesafede yuvarlanarak tuzunu iyice sindirmesi sağlanır. Haftada bir çevrilerek zeytin kendi acı suyu içerisinde olgunlaşmaya bırakılır. Zeytin 4 ncü ayın sonunda acı suyunu salar ve kurutulur. Mısırözü yağı ilavesi ile naturel tarzda sizlere sunulur.
Zaguda; Trabzon Akçaabat'ta yetişen, bölgeye özgü kırma yeşil zeytin çeşididir. Kadın üreticilerimiz tarafından toplanan zeytinler, çizik atılarak tuzlu suda bekletilir. Trabzon'da “Zagoda”, “Zaguda” ve “Sagoda” olarak adlandırılmaktadır.
Piyasada yer alan en tuzsuz zeytin dahi %2 oranında tuz içermektedir.
Domat zeytin: Genellikle Manisa Akhisar Havzası'nda yetiştirilen domat zeytin, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın Merkez, Söke, Karacasu ve Kuyucuk ilçelerinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve %20,6 oranında yağ içermektedir.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır.
Zeytingiller familyasına (olea europea) ait Edremit Zeytini'nden üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Edremit Körfezi'nde rakımı 50-250 m arasında eğimi %5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir.
Yaban Mersinli Zeytin
İçerisinde yüksek oranda barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde doğanın insanlara sunduğu şifa kaynağı besinlerden biridir. Yaban mersinli zeytin, iri taneli, etli, yaban mersini içerisinde tatlandırıldığından mor renkte mayhoş tatlı bir zeytin çeşididir.
Arbequina Zeytini, İspanya'nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin'de de yayılmıştır.
Domat zeytin ağacı fazla büyüyen orta büyüklükte bir çeşittir. Ağacın taç yapısı yayvan ve muntazam şeklinde gelişimini sağlar. Fidanlar alçaktan ve yayvan büyür ve olgunluğa eriştiğinde yarı dik olur. Domat zeytini güçlü büyüyen bir çeşittir.
Gemlik zeytini, isminden de anlaşılacağı üzere Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Gemlik zeytini, küçük çekirdekli, ince kabuklu ve bol etli olması sebebiyle daha çok sofralık olarak tüketilmektedir.
4 Kg zeytin için 1.5 su bardağı sıvı yağ (200 ml klasik su bardağı) ve 1 su bardağı şekeri ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu, zeytinlerin üzerine dökün. Elinizle tüm zeytinlere gelecek şekilde iyice ovalayın, tabii ki yumuşakça. Sabah güneşi görecek şekilde tepsileri balkonda veya bahçede masanın üzerine bırakın.
Sele zeytini, olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilmektedir.
Doğal Salamura Zeytin Nedir ? Uygun olgunluk döneminde hasat edilen danelerin alkali kullanılmaksızın salamurada yenilebilme olgunluğu kazandırılması ile elde edilen zeytindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri