UÇAĞIN SES DUVARININ AŞMASI NEDEN OLUR? Yani ses dalgaları uçağın arkasından gelir. Bu nedenle ses duvarını aşan uçaklar, görüldükten bir iki saniye sonra seslerini duyurur. Ayrıca uçak motorunun sesi ses duvarıyla birlikte hareket edeceği için ses dalgaları üst üste biner ve titreşimin etkisi de ikiye katlanır.
Uçaklar ve özellikle jetler ses duvarını geçebildiği için bu duvarı deler. Bunun sonucundan kulakları sağır edecek kadar büyük bir ses ortaya çıkar. Sonic boom denilen bu ses büyük bir patlama etkisi yaratır. Bu patlamanın etkisi dediğimiz gibi ses duvarının yarılmasından kyanaklanmaktadır.
Sonik patlama, süpersonik bir uçuştan sonra 2 ila 60 saniye arasında yere ulaşır ve maruz kalınan alan, her 320 metre yükseklik için kabaca 1,6 kilometreye eşdeğerdir. Bu da ses duvarını 9 kilometre irtifada aşan bir jetin yaklaşık 50 kilometrelik alana yayılan bir sonik patlamaya neden olduğu anlamına gelir.
"Ses duvarı" terimi günümüzde hâlâ süpersonik hıza ulaşan uçakları ifade etmek için kullanılmaktadır. 20 °C (68 °F) kuru havada ses hızı saniyede 343 metredir (yaklaşık 767 m/h, 1234 km/h veya 1,125 ft/h). Terim, 2.
Yapılan incelemeler sonucunda bir olumsuzluğa rastlanmadı. Sesin iki F-16 uçağının ses hızını aşması sonucu meydana gelen "sonik patlama" nedeniyle oluştuğu belirtildi.
İlgili 43 soru bulundu
Motorlar, özellikle kalkış durumunda ve uçuş irtifasına yükseldiği anlarda en yüksek güçte çalışıyor. Buna ek olarak uçak, havayı da delerek adeta bir rüzgâr oluşturuyor. Dolayısıyla uçaklar uçarken yeryüzünden duyduğumuz ses, büyük oranda havanın sesi ve motordan oluşuyor.
Bu zorluklar daha yüksek hızlarda uçmanın önünde bir engel oluşturuyordu. 1947'de, özel tasarlanmış uçaklarda, ses hızında güvenli uçuşun mümkün olduğu ve böylece ses duvarının aşıldığı tespit edildi. 1950'lere gelindiğinde, savaş uçakları yeni tasarımları sayesinde rutin olarak ses hızına ve daha yüksek hızlara ...
Uçağın havalanabilmesi ve havada seyretmesi için de belli bir hıza ulaşması gerekir. Bu hızın hangi aralıkta olması gerektiği de her zaman merak edilmiştir. Bir yolcu uçağının havalanabilmesi için uçağın hızının 260-330 km/s arasında olması gerekir. Yolcu uçağının havadaki hızı ise 828-1000 km/s arasında değişir.
Ses hızını geçmek seste geriye gitmek demek değildir. Sadece sesin yayılmasından daha hızlı hareket ettiğiniz için sadece sesten hızlı gidersiniz. Yani kendiniz içinde bulunduğunuz uçağın motor sesini dahi duymazsınız (Zira motor arkanızda ve siz sesten hızlısınız, motordan çıkan ses size ulaşamaz).
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Ses hızı, bir ses dalgasının esnek bir ortamda hareket ederken birim zamanda kat ettiği mesafedir. havada, deniz seviyesinde ve 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 m/s (343.2 metre/saniye) (yaklaşık 1235.5 km/saat) olarak alınır.
Ses hızı, ilk kez 1947 yılında test pilotu Chuck Yeager tarafından aşıldı. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21 santigrat derece sıcaklıkta, saniyede 342.2 metre yani saatte 1235.5 kilometre olarak kabul ediliyor. Bu hız, özellikle savaş jetleri tarafından zaman zaman geçiliyor.
Bunun nedeni ise titreşimle gelen seslerin kapı veya pencere ile duvar gibi yerlerden geçebilmesidir. Yani bu tür katı cisimlerden ses geçer ve kulağımıza gelir.
Kulvarında dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifada uçabilen operasyonel insanlı uçağıdır. Seri numarası 61-7958 olan bir SR -71 28 Temmuz 1976'da 85,069 feet (25,929 m) yükseklikle "mutlak irtifa rekorunu" ve 1,905.81 knots (2,193.2 mph; 3,529.6 km/h) ile "mutlak hız rekorunu" kırdı.
Uçak artık ses hızında gitmektedir, yani başka bir deyişle, uçak kendi yarattığı gürültü ile birlikte seyahat etmektedir. Üstüste binen bozuntu dalgaları ses duvarını oluştururlar. Tam bu noktada uçak “transonik” hızdadır. Yani geçiş hızında.
Dünyanın en hızlı uçağı North American X-15'in bu rekor esnasındaki pilotluğunu ise William J. Pete Knight yaptı. North American X-15 ses hızının beş katını aşabildiği için süpersonik yerine hipersonik olarak sınıflandırılıyor.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Uçakların kalkış hızını km cinsinden vermek gerekirse ortalama 200-300 arası kalkış hızları vardır. Bu hızlar uçağın modeline göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin bir A380 ve B747 uçaklarının yaklaşık kalkış hızı 270 km/s 'dir.
Uçak boş iken kütlesi 125 tondur. Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Hissetmeyiz çünkü seyahat halindeyken bizde uçağın hızuna sahip olmuş oluruz. Eğer uçak 400km/h ile gidiyorsa bizde aynı hızda gideriz. Bu yüzden hızı hissetmiyoruz.
Pervaneli Uçak Gürültüsü
Bugünlerde ağırlıklı olarak genel hava ulaşımında kullanılan ve pervane ile çalışan hava taşıtlarında havalanma gürültüsü her şeyden önce pervaneden kaynaklanmaktadır. Gürültüler, pervane kanatlarının etrafını kuşatan hava ile etkileşiminden meydana gelmektedir.
Bir uçak saatte ortalama olarak 1000 kilometre ile gider. Uçağın kalkış yapması içinse ortalama olarak 300 kilometrelik bir hıza ulaşması gerekir.
Sonik patlama; ses dalgası kaynağının ses hızında ya da ses hızından daha hızlı bir biçimde hareket etmesi sonucu oluşan, gök gürültüsüne benzer şiddetli bir ses patlamasıdır. Ses duvarı, ses hızını aşan hava araçlarının etrafında buluta benzer bir görüntü meydana getirir.
British Airways'e ait Concord uçağı 7 Şubat 1996 tarihinde New York'tan Londra'ya yaklaşık olarak 2 saat 52 dakika da varmıştı. Yani bu süpersonik diye adlandıracağımız ses hızını aşan uçak, bu uçuşu sırasında saatte yaklaşık 2160 km hızına ulaşmıştı.
Eğer uçağı hava yolu şirketinden kaynaklanan bir gecikme nedeniyle uçağını kaçırdıysan hava yolu şirketi yeni uçak bileti fiyatlarına ve uçuşun mesafesine bağlı olarak da tazminat ödemesi yapacaktır. Eğer uçağını kaçırma durumu senden kaynaklanıyorsa yalnızca havalimanı vergi iadesi alabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri