— Pamuk tarımı Akdeniz Bölgesinde Adana, İçel, Hatay, Kahra manmaraş ve Antalya illeri ile Ege Bölgesinde Aydın, Manisa, İzmir, kısmende Denizli ve Muğla illeri halkının en önemli ge çim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
Türkiye'de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Türkiye'de pamuk üretimi konusunda Şanlıurfa, Aydın ve Hatay öne çıkıyor. - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en çok Şanlıurfa'da yetişiyor. Tabii çevre illerde de yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Çukurova ile verimini duyuran pamuk, Akdeniz illerinde sık sık yetişir. Pamuk hangi bölgede yetişir diyecek olduğunuzda aklınıza Akdeniz'in illeri gelecektir. Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş gibi illerimiz pamukla ünlenmiştir.
Türkiye'de üretimin %88'ini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Diyarbakır, Adana ve İzmir'dir. Şanlıurfa ili tek başına tüm üretimin %42'sini karşılamaktadır.
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 6.102.800 ton üretim ile dünyanın en büyük pamuk üreticisidir. Hindistan 4.690.000 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 4.003.950 ton üretim ile üçüncü büyük pamuk üreticisidir. 976.600 ton üretimiyle Türkiye 6 olarak sıralanmıştır.
TÜRKİYE'DE PAMUK
Türkiye'de 2021 yılında 4,3 milyon da alanda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi karşılığı 832.500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. 2021 yılında Türkiye'de üretilen pamuğun %87'sini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa (%40), Diyarbakır (%14), Aydın (%12), Hatay (%9), İzmir (%7) ve Adana (%5)'dır.
Türkiye'de Pamuk Dış Ticareti: 2020 yılında 1,6 milyar $ değerinde 1 milyon 57 bin ton lif pamuk ithalatı, 147 milyon $ değerinde 81 bin ton lif pamuk ihracatı gerçekleştirilmiştir. Pamuk ithalatının yaklaşık %71'i ABD, Brezilya ve Yunanistan'dan yapılmıştır.
Yetişme döneminde bolca su ister ancak hasat zamanı mutlaka yağışsız bir bölgede olmalıdır. Ülkemizde en çok pamuk yetiştirilen bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak bilinir. Şanlıurfa ve çevre şehirlerde pamuk yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
Dünya Lif Pamuk Üretimi
Hindistan'ı 5.933 bin ton ile Çin ve 4.336 ton ile ABD izlemiştir (Pamuk Raporu, 2020, s. 3; USDA, 2020a s. 7). 2020-21 dönemi dünya lif pamuk üretimi verilerine bakıldığında ise 25.929 bin ton olan değerin 24.800 bin tona gerilediği görülmektedir.
Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC)'nin verilerine göre, 2018/19 sezonunda Türkiye'nin, pamuk ekim alanı yönünden Dünyada on birinci, birim alandan elde edilen lif pamuk verimi yönünden ikinci, pamuk üretim miktarı yönünden altıncı; pamuk tüketimi yönünden beşinci, pamuk ithalatı yönünden altıncı ülke olduğu ...
Anadolu' nun Dünya pamuk üretimine katılması günümüzden 1900 yıl öncesine kadar uzanır. Pamuk Anadolu' ya 1.yy. da Hindistan' dan getirilmiş olup Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerin de tarımı yapılmıştır.
Pamuk yetiştirilmesi için gereken sıcaklık 20 °C'dir. Ancak bu sıcaklık, Iğdır Ovası'nın yıllık sıcaklık ortalamasından biraz düşük de olsa yaz aylarındaki yüksek sıcaklık ortalamaları pamuk için elverişli bir ortam yaratmaktadır.
Şehirlerin başında ise Elazığ, Malatya ve Iğdır şehirleri gelmektedir. Fakat İç Anadolu ile beraber Doğu Anadolu Bölgesindeki yüksek yerlerde, sıcaklık farkı nedeniyle pamuk yetiştiriciliği gerçekleşmez.
Bu sayede pamuk üretim alanı da genişleyen Mardin'de, geçen yıla göre artış bekleyen üretici hasada mutlu başladı. Geçen yıl 10 bin 780 dekar alanda 57 bin ton pamuk üretimi yapılan Mardin Ovası'nda bu yıl 14 bin dekar alanda üretilen pamuktan 70 bin ton verim bekleniyor.
Ülkemizin Ege, Güney Doğu Anadolu, Çukurova ve Batı Akdeniz Bölgelerinin ekolojik koşulları pamuk tarımı için elverişli olup, özellikle Denizli'nin de içerisinde bulunduğu Ege pamukları ise kalite özellikleri bakımından standart olarak kabul edilmekte, tekstil sektörü tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir.
Pamuk bitkisinin iklim istekleri
Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Toprak sıcaklığı 15 °C'nin altında ise, pamuk tohumları düşük bir filizlenme oranına sahip olacaktır. Gelişme ve büyüme döneminde ideal hava sıcaklığı 21 ila 37 ° C arasındadır. 37 ° C ve üzeri sıcaklık tercih edilmez.
Pamuk Kaç Ayda Yetişir? Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir.
Pamuğun ekim zamanı iklim koşullarına göre belirlenir. Ekim için toprak sıcaklığının 15ºC nin üstüde olması gereklidir. Yıldan yıla ekim zamanı değişiklik göstermekle birlikte en uygun ekim zamanı 25 mart-30 nisan tarihleri arasıdır.
Dünya üzerinde en iyi pamuk Mısır'da yetişmektedir. Mısır, giza pamuğu uzun ve ince lifleri ile öne çıkar. Pamuk bitkisi, yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Pamuğun liflerinin uzun ve kaliteli olması için hasat zamanında kuraklık ve sıcaklık olması gerekir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Üretim yapılamazsa ithalat artar
Pamuk üretim ve ithalat rakamlarına bakıldığında; Amerika Tarım Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, 2020-2021 sezonunda 631 bin ton lif pamuk üretirken, 1 milyon 160 bin ton pamuk ithalatı yaptı.
Pamuk tohumlarından kısa ve uzun olmak üzere iki tip lif elde edilir. Kaliteli uzun lifleri dokuma sanayinde kullanılırken, düşük kalitedeki kısa lifleri de (havlar), döşek, şilte, mobilya, döşemeciliğinde, sicim lamba, mum fitili halı ipliği, tıbbi pamuk, kimya ve gıda sanayinde değerlendirilir.
Kararda, Özbekistan'da pamuk toplama mevsiminde zorla çocuk işçiliğini kullanma oranının belirgin ölçüde azaldığının tespit edildiği, bu nedenle de Özbek pamuğunun bu listede yer alması için gereken şartların bulunmadığı vurgulandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri