Sindirimi zor olan gıdalardan uzak durmak gereklidir. Kafein: Kahve, çay, kola ve yeşil çay gibi kafein içerikli içecekler mideyi tahriş eder ve yaranın iyileşmesini geciktirir.
Ülser diyeti programında temel olarak kaçınılması gereken besinler paketli işlenmiş gıdalar, yağı yüksek besinler, kızartmalar, baharatlı besinler, asitli ve kafeinli içecekler olarak gösterilebilir. Ülser diyeti listesinde özellikle yer alması gereken besinler ise; antioksidan ve posa bakımından yüksek besinlerdir.
Asitli içecekler dikkatli tüketilmelidir. Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı. Kahve günde 1- 2 fincan, çay ise 3- 4 fincandan fazla tüketilmemelidir. Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini yemeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
Ülserin nedeni nedir? En büyük neden "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet) , her türlü stresler, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı , çevre kirliliği sayılabilir.
Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur. Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Huzur ülsere iyi gelir
Uzun süreli aç kalmak ülseri tetiklediğinden, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç döneminde de uzun süreli açlık nedeniyle ülser riski artabilir. Ancak oruç tutmak isteyen sağlıklı kişilerin, ülser riski artabilir mantığıyla oruçtan men edilmesi mantıklı değildir.
Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu tespit edildi. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi.
Pek çok faydası olan bal, iyileştirici özelliği ile biliniyor. Mide yaralarının hızlı iyileşmesine yardımcı olan bal, içerisinde yer alan bakteri önleyici maddeler ile birlikte bakteri oluşumunu da önlüyor. Bu özelliğiyle ülsere en iyi gelen besinlerde biri.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Muz mide asidine karşı koruyucu mukus bariyer üretir. Muzun ülser hastalarına karşı kullanılan antiasit etkilerinin yanı sıra mide ülserine neden olan bakterileri ortadan kaldırılmasında da olumlu etkisi bulunur.
Ülser diyetinde uzak durulması gereken ana besinler; paketli işlenmiş gıdalar, yağ oranı yüksek ve baharatlı besinler, kızartmalar, asitli ve kafeinli içeceklerdir. Ülser diyeti programında mutlaka yer alması gereken besinler ise antioksidan ve posa değeri yüksek besinlerdir.
Yani, peptik ülser hastalığınız varsa, sebze, meyve ve kepekli tahıl açısından zengin bir diyet tercih etmeye özen gösterin. Her gün en az ortalama 7 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Ve ortalama en az 5 porsiyon tahıl grubu besinler (ekmek, bulgur, makarna,vb) tüketin.
HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR? - Mide ülserine karşı koruyucudur. - Vücuttaki asit alkali dengesini korur. - Alkali elementler içerdiği için kanı temizler.
Güçlü bir idrar söktürücü olan salatalık, ülser ve reflü gibi mide yanmasına neden olan hastalıklar ile baş etmek için birebirdir. Salatalarda bolca salatalık kullanmak bu açıdan yararlıdır. Yoğurt da mide yanması için faydalıdır ve salatalık ile birlikte tüketmek ekstra fayda sağlar.
Atilla Bektaş, mide rahatsızlıkları için süt yerine yoğurtun daha yararlı olduğunu belirterek, “Peptik ülserli hastalara, 70li yıllarda, tedavi amaçlı olarak süt içilmesi önerilirken, sütün günümüzde yapılan araştırmalara göre ülser üzerinde iyileştirici bir etkisi olmadığı kanıtlanmıştır.
Beyaz Buğday Ekmeği:
Kepeği tamamen ayrıştırılmış undan elde edilen beyaz ekmektir. Bazı bağırsak hastalıklarında ( kolit, ishal ) ve bazı mide rahatsızlıklarında ( ülser, gastrit ) tercih edilebilir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve antibakteriyel özelliği ile bilinen yeşil çay, midede ortaya çıkan yaraların hızla iyileşmesinde ve mevcut durumun düzelmesinde önemli rol oynuyor. Her gün düzenli olarak bir veya iki bardak yeşil çay içmek ülser tedavisinde önemli.
Mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de arttırır. Pirinç: Midedeki yaraları tedavi eder, ağrıları giderir ve yatıştırır. Az yağlı pirinç pilavı, mide için ilaç gibidir.
Ceviz yapraklarının yüksek 'tanen' içeriği vardır. Kaynatılarak elde edilen ceviz suyu; akne, egzama veya ülserler gibi cilt rahatsızlıklarının yanı sıra yüzeysel olarak iltihaplanan cilt, ağız ve boğazdaki mukoza zarının tedavisinde kullanılabilmektedir.
K Vitamini İçeren Gıdalar: Ülser tedavisini en önemli vitamini K vitaminidir. Mide dokusundaki zarın iyileşmesi açık olan yaraların düzeltilmesinde etkili olur. Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine neden olduğu iyi bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruyucu ve tedavi edici olduğu gösterildi.
Ülser ağrısı için kantaron, meyan kökü, nane, pelin otu, papatya, şerbetçi otu gibi bitkiler karıştırılıp demlenir, bu karışımdan aç karnıma 3-4 bardak içilir.
Dolaşımın hızlanmasında etkilidir ve felç geçirme riskini en aza indirir. Acı Biber Ülseri Engeller: Midedeki mikropların ölmesinde etkilidir. Mide rahatsızlıklarında en çok görülen ülserin ilerlemesini önler. Acı Biber Zayıflamaya Yardımcıdır: İştah açıcı özelliği ile bilinmektedir.
Mide ülserine neden olan helicobacter pylori bakterisinin azaltılması ile doğrudan bağlantılı olan elma sirkesi, ülser için doğal bir şifa kaynağıdır.
Çiğ sebzelerden hazımsızlık ve şişkinlik yapabilecek besinleri (turp, roka, domates gibi asitli sebzeleri) tüketmeyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri