Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.
TDK'ya Göre Üstün Körü mü, Üstünkörü mü Olarak Yazılır? Türkçe sözcüklerin yazımında pek çok yanlışlar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''üstünkörü''' şeklindedir. Bu kelime üstü körü şeklinde, ayrı yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
ÜSTÜNKÖRÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “üstünkörü mü, üstün körü mü” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üntünkörü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Baştan savma ne demektir ? Bir işi özen göstermeden ve üstün körü yaparak o işi degersizlestirmek demektir.
tdk ya göre ayrı yazılan ve üstünkörü, gelişigüzel anlamlarına gelen deyiş.
İlgili 32 soru bulundu
Bazı kitaplarda ''iğreti'' şeklinde yazılan bu sözcüğün ilk anlamı, belli bir süre sonra geri verilmek şartıyla alınmış olan emanettir. Günümüzde bu sözcük, birisinin üstünde iyi durmayan kıyafetleri ya da birine yakışmayan davranışları tanımlamak için kullanılır.
Yaftalamak, bir kişi hakkında net bir bilgiye sahip olunmamasına rağmen o kişi hakkında olumsuz beyanda bulunmak anlamına gelir. Örnek Cümleler: 1- Bilip bilmeden yaftayı yapıştırman hiç doğru değil. 2- Ürünlerin yaftalarını değiştirmeme yardım eder misin?
Üstünkörü kelimesi, herhangi bir işi özen göstermeden fazla incelemeden alelade yapma şeklinde ifade edilen bir kavramdır. Türk Dil Kurumu üstünkörü kelimesini; bir işin inceliklerine inilmeden, yüzeysel olarak, gelişigüzel bir şekilde baştan savılarak yapılması şeklinde açıklamaktadır.
Kalburüstü TDK sözlük tanımları şu şekilde sıralanmaktadır; Seçkin, önde gelen, sivrilmiş Değerli olan, güzel. Başarılı
KABATASLAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bir şeyin ayrıntılarına girmeden ana çizgilerini belirten anlamına gelir. Bu kelime genellikle kaba taslak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kabataslak şeklinde olmalıdır.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Dörtnala kelimesinin nasıl yazıldığı TDK tarafından gösteriliyor. Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
2- Çok savurgan kimse. MİRASYEDİ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “mirasyedi mi, miras yedi mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı mirasyedi şeklinde olmalıdır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Göz Bebeği Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Ayrı mı Yazılır? Türkçede tamlamalar ayrı, birleşik isimler ise bitişik yazılır. Göz Bebeği kelimesi, bir tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Acer, cevval, atılgan ve girişken anlamına gelirken, acar kelimesi de cesur, kuvvetli ve kendine güvenen demektir. Toplum içerisinde acar olarak nitelendirilen kişiler, cesaretleri ve güçlü karakterleriyle ön plana çıkar. Bu kelime bazı meslek grupları için de kullanılır.
Hem edebiyatta hem de günlük hayatta sıklıkla kullanılan ''beylik laflar'' terimi, daha önce birçok kişi tarafından söylenmiş olan, sıradan söz manasına gelir.
Cümle içerisinde zarf yani belirteç göreviyle kullanılmakta olan fiilimsilere yani eylemsilere ulaç adı verilmektedir. Ulaçlar zarf filler olarak anıldığı gibi bağ eylem olarak da ifade edilirler.
1. hiç özen göstermeksizin, gelişigüzel bir biçimde, inceliklerine inmeden. 2. gerektiği gibi yapılmayan, olmayan, şöyle böyle, yüzeysel, gelişigüzel.
Körü körüne inanmak kişinin herhangi bir konuda herhangi bir şeye ya da kişiye hesaplamadan, ölçmeden olduğu gibi inanmaya denmektedir.
[1] Bir konuyu açık ve anlaşılır anlatmak yerine dolaylı yollara başvurarak anlatmak. Başka anlama gelecek şekilde, kinayeli konuşmak.
Dirençsiz, güçsüz kimse. 2. Çok sık hastalanan, sağlıksız kimse. 3. Üşengeç, bir iş yapmaktan kaçınan.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır. Çoğunlukla, çelişkili görünen sonuç veya sonuçların aslında çelişkili tarafları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri