Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Ateş (38 °C ve üzeri) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Enfeksiyona bağlı maddeler kana karıştığı sırada vücut sistemi, bu maddelerle savaşmak ve mücadele etmek için ısıyı artırır ve ateş yükselir. Kana salgılanmış olan maddeler vücutta bazı belirtilere yol açmaktadır. Bu belirtiler; halsizlik, yorgun hissetme, eklemlerde ağrı, kaslarda ağrı gibi belirtilerdir.
Soğuk bir duş almak bağışıklık sistemine güç vererek hastanın soğuk algınlığını atlatmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş ise kişiyi rahatlatır, kaslarını gevşetir, ağrıları azaltmaya yardımcı olur ve uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Soğuk algınlığının özel bir tedavisi yoktur. Hastada sinüzit, bronşit veya orta kulak enfeksiyonu gelişmemişse antibiyotik kullanılmaz. Hastalık belirtileri genellikle 10 gün sürer. Ancak komplikasyon oluşursa hastalık süresi uzar.
Üşütme çoğu zaman griple birlikte görülebilir. Bu durumda şiddetli burun akıntısı ve burun tıkanıklığı da bu belirtileri takip edebilir. Ayrıca üşütmenin şiddetine göre kusma, ciltte kızarıklık, nefes darlığı, boğulma hissi, mide bulantısı, baş ağrısı gibi belirtilere de rastlanmaktadır.
Böbrek Üşütmesinin Belirtileri Nelerdir? Böbrekleri üşütme, beraberinde spesifik belirtiler getirir. Bunlar yüksek ateş, kusma, ağrılı idrar, mide bulantısı, idrarda kan, baş dönmesi, kabızlık, yorgunluk, ishal, ağızda metal tadı, titreme, nefes darlığı ve şişkinlik gibi böbrek üşütmesi belirtilerdir.
Burun akıntısı, hafif halsizlik gibi yakınmalarla sınırlı olan soğuk algınlığı (nezle) genellikle 2-3 gün içersinde kendiliğinden geriler, ağrı ve ateş beklenmez. Grip durumunda, ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas eklem ağrıları ve geniz akıntısı nedeni ile ya da kuru öksürük şeklinde öksürüğe rastlanabilir.
Soğuk havanın tetiklediği ağrıların başında bel, boyun, sırt, diz, kalça ve bilek ağrıları gelmektedir. Soğuk hava vücudun tüm bölgelerini etkilese de, en çok ağırlık taşıyan eklemler iklim değişime karşı savunmazdır.
Bunun sebebi, soğuk havalarda kasların ve kan damarlarının kasılmasına bağlı olarak romatizmal bölgeye giden kan akımının azalmasıdır. Buna bağlı olarak dolaşım bozulabilir ve ağrı meydana gelir. ' ifadelerini kullandı.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Ciğerleri üşütmek sırt ağrısına neden olabilir. Üşüme durumlarında insan vücudunda yer alan tüm eklemler ağrır. Bu ağrılar tüm vücudu kapsayarak, bireylerin zor bir süreç geçirmesine neden olur. Ciğerlerin üşütmesi de sırttaki kemiklere etki ederek, ağrımasına neden olur.
İç üşümesi, genellikle çevresel etkenlere bağlı olarak vücut ısısının düşmesi sonucu oluşur. Bu çevresel etkenlerin başında hava sıcaklığındaki ani değişimler, rüzgar, yağmur ve cereyanda kalmak geliyor.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Parasetamol, baş ağrısı, kas ağrıları, küçük artrit (eklem iltihabı) ağrısı, diş ağrısı gibi hafif ila orta şiddette ağrıların yanı sıra soğuk algınlığı, grip, burkulma ve karın kramplarını içeren ağrılı adet görme [dismenore] kaynaklı ağrıların giderilmesinde kullanılır.
Ciğerlerin üşütülmesi enfeksiyonlara her zaman davetiye çıkarır. Üşüten kişilerin mutlaka iyi bir şekilde ısınması ve dinlenmesi gerekir. Bol vitamin alarak, su tüketimini arttırmalıdır. Su içerek vücuttaki mikroplar kolay bir şekilde atılabilir.
İstirahat ve gevşeme, belki de nezle ve gribin en eski tedavi önerisidir. Kendinizi sıcak tutun. Bu durumda aşırı terlemeye yol açmadıkça, vücudun bağışıklık sistemi enerjisini enfeksiyona karşı savaşta kullanmak için odaklayabilir.
Yeni Zelanda'daki Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü'nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, Parasetamol içeren ilaçların aslında her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen grip hastalığının atlatılmasında hiç bir etki göstermediğini, hastaların ateşini düşürmediğini ve kendilerini daha iyi hissetmelerini ...
Geceleri duş almak demek yatmadan önce gevşemek demek. Bu da daha iyi bir uyku demek. Evet, geceleri duş aldığınızda çok daha güzel bir uyku uyu çekersiniz. Sabahları duşunuzu çabukça alıp hemen çıkıp işe yetişmeniz gerekir.
Grip ve nezle belirtileri herkeste farklılık göstermektedir. Özellikle uzun süre dinlenme sonrasında geçmeyen grip ve nezle için uzman bir doktora görünmekte yarar vardır. Grip ve nezle gibi hastalıklarda hastanelerin Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri