GÖMLEK ÜTÜLEMENİN PÜF NOKTALARI Pamuklu gömlekleri yüksek ısıda, pamuk karışımı olanları orta ısıda, sentetik kumaştan üretilmiş gömlekleri ise düşük ısıda ütülemeniz daha doğru olur. ⇒ Yıkadığınız gömlekleri daha hafif nemliyken ütüleme işlemini yapın. Tam kuruttuğunuz gömlekleri ütülerken daha çok zorlanırsınız.
Pamuk, poplin, keten, ipek kumaşlardan tasarlanan gömlekler terletmeyen yapısıyla özellikle sıcak havalarda sıklıkla tercih edilir.
Pamuk gömleklerinizi en kısa zamanda, en kolay şekilde ütülemek için mutlaka ütü masasında ütü yapmanızı tavsiye ederiz.
Ütüleme işlemine gömleğin yaka kısımlarından başlama gerekmektedir. İlk olarak yakanın arka bölümü ütülenir. Daha sonra ön bölümü ütülenir ve en son olarak da yaka iz yerlerinden düzgün bir şekilde katlanarak üstünden ütünün geçirilmesi gerekmektedir.
Pamuklu kumaşlarınız için yüksek ayarları kullanabilirsiniz, fakat sentetik kumaşları düşük ısıda ütülemeniz gerekir. - Öncelikle ütünüzün ısısını ayarlayın. Gömlek kumaşı pamuklu ise yüksek, pamuk karışımı ise orta, sentetik kumaş ise en düşük ısıyı ayarlamalısınız.
İlgili 38 soru bulundu
Polyester - naylon kumaşların ütü ısı ayarı: Isıya duyarlı hassas kıyafetlerinizi 60 - 80 derecede, düşük ve orta sıcaklıkta ütüleyebilirsiniz. Yün - ipek kumaşların ütü ısı ayarı: Şekil alması zor olan hassas kumaşları 120 - 160 derece arasında ütüleyebilirsiniz.
Deterjandan tamamen arındığından emin olduktan sonra fazla sıkmadan asarak suyunu akıtabilir ve hafif nemli iken ütüleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Keten Kumaş Kırışır mı? Keten kumaşlar pamuk ile karıştırıldıkları zaman kırışıklık oranı azalır. Ayrıca pamuk karışımlı keten kumaşlar çok daha kolay ütülenir. Kırılması ve yırtılması çok zor olduğu için %100 keten kumaşlar pamuklu kumaşlara nazaran daha kolay kırışabilir.
Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir. Ayrıca ütünün içerisinde yeterince su bulunduğundan da emin olmalısınız. Ancak ütünün buhar fonksiyonunu çokça kullanmaktan kaçının.
Buruşmaya karşı dayanıklı bir kumaştır ancak saten kumaşların zaman zaman ütülenmeleri gerekir. Ancak sık ve yoğun dokusuna rağmen saten kumaşlar ısıya karşı oldukça hassastır.
Statik elektrik oluşturmaz. Güneş ışığına veya küfe uzun süre maruz kalırsa bozulur. Ön işlem görmediyse yıkandığında çeker. Kırışır ama ütü ile kırışığı çabuk açılır.
Hassas kullanım gerektirir. Ütüleme Talimati: Düşük sıcaklıkta, max.110C ütülenebilir.
Keten gömleklerinizi ütülemeye başlamadan önce ona uygun olan keten ayarına getirmeniz gerekir. Eğer ütünüzde böyle bir ayar yoksa en yüksek sıcaklık ayarını tercih edebilirsiniz. Keten gömleğin önü ve yakası en önemli yerleri olduğundan ütüleme işlemine ters çevrilip sırt bölgesinden başlanmalıdır.
Gömleğin kalitesini kesimiyle birlikte kumaş kalitesi belirler. Bu nedenle keten, ipek ve pamuklu gibi kumaşları tercih etmeniz gerekir. Oxford, koton, poplin, pamuklu ve pamuklu-ipek karışımı kumaşlar da iyi alternatiflerdir.
Gömlek alırken yüzde yüz pamuklu kumaşları tercih etmekte fayda var. Pamuk, doğal bir elyaf olduğu için cildin nefes almasını sağlıyor. Eğer gömleğin kumaşı sadece pamuklu değil, karışık ise, sentetik oranının üçte biri geçmemesine özen göstermelisiniz.
Bunlar arasında polyester, naylon, likralı kumaşlar ve özellikle %100 pamuklu kumaşlardan yapılan bazı çeşitler bulunur. Bu kumaşlar, diğer kumaşlardan daha az kırışır ve ütü gerektirmez.
Islak Gömlek Ütülenir Mi? Gömleklerinizi ne çamaşır makinesinden çıkardıktan hemen sonra ne de tamamıyla kuruttuktan sonra ütülemeniz tavsiye olunmaktadır. Bunun yerine gömleğinizin hafif nemli olduğu sırada ütüye başlayabilirsiniz.
Saten astar kumaş, iki farklı türde üretilir: sentetik ve doğal. Sentetik saten astar kumaşlar, genellikle polyester veya naylon gibi sentetik malzemelerden yapılır. Doğal saten astar kumaşlar ise, ipek, pamuk, keten gibi doğal liflerden yapılır.
Keten, çok nefes aldığı için pamuktan daha iyi yalıtmaz ve bazı insanlar yeni bir keten gömleğin nişastalı, kaşındıran hissinden şikayet ederler. Pamuk çok daha az buruşur ve iyi görünümünü korumak daha kolaydır.
Keten kumaş da ütülemesi zor olan bir yapıya sahiptir. Buna ek olarak yıkandıktan sonra çok buruşan ve ağırlaşan yağı özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Keten pantolon ütülemeden önce hafif nemli olması ütü sürecini kolaylaştırmaktadır.
-Yıkama: Yıkama esnasında çok sıcak su tercih edilmemeli. Çünkü sıcak su kumaşın esnemesine ve bundan dolayı kolaylıkla kırışmasına neden olacaktır. Bunun için ılık su tercih edilmelidir. -Ütüleme: Kırışan keten kumaşı açmanız uzun sürer.
Saten kumaşlarda yaşadığınız kayganlık sorunu bu kumaş türünde mevcut değildir. Yıkama sonrası pamuklu nevresimlerden farklı olarak ütü gerektirmeyen bir özelliğe sahiptir.
Şifonun Yanlış Ütülenmesi Halinde
Kumaşın ütü tabanına bağlı olarak yırtılma, dokusunun bozulma, görüntüsünün deforme olma durumu yaşanabilir. Yanık için ise seramik tabanlı ütülerin kullanılması gereklidir. Gerçek ipekten olması daha dikkatli ve özenli ütüleme işlemi anlamına gelir.
Uzun ömürlü de olan saten kumaş en yaygın olarak kullanılan kumaşlardan bir tanesidir. Pürüzsüz olan saten kumaş çok çabuk kırıştığı için günlük giyilen kıyafetlerde kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri