Hastalığın salgınların bakıldığında 15 yıllık salgın dönemi, 15 yıllık sakin bir dönem izleyen dönemler izlediği görülmekte. Uyuz tedavi edilmez ise aylar sonra kendiliğinden iyileşebilir veya kronikleşerek-müzminleşebilir.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür.
Evcil hayvanlarda bulunan akarlar insanlara geçse de insan cildinin içine kolay kolay giremez ve cilt yüzeyinde uzun bir süre yaşayamaz. Bu nedenle de var olan tahriş de kısa bir süre içinde kendiliğinden kısa süre içinde geçebilir. Ama insandan insana geçebilen uyuz hastalığı kesinlikle tedavi edilmelidir.
Tedavi edilmediği sürece ciltte döküntü, yara ve farklı enfeksiyonlara yol açar. Bırakılan yumurtalarla çoğalan akarların insan vücudu dışında yaşama süresi 1 ila 2 gündür. Bu nedenle toplu kalınan yerlerde bulaşma riski daha da artmaktadır.
Uyuz bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. Kendiliğinden geçebildiği gibi uzun süre geçmemesi de karşılaşılan bir durumdur. Çünkü akarlar derinin dibine yumurta bırakır ve bu nedenle akarlar da deride üremeye devam eder. Bundan dolayı eğer uyuz tanısı konduysa krem ve losyonlu tedavi uygulamış olabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Uyuzun en büyük düşmanı sirke. Yarım bardak beyaz sirke yarım bardak su ile karıştırılarak vücuda sürülür. Dört beş Kere tekrar edin.
Halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmında görünerek uyuz hastalığını ortaya çıkarır. Akar ciltte daha da ilerleyerek kaşıntıya neden olmaya başlar. Tedavi edilmediği takdirde kaşıntılar döküntü ve yara oluşumuna yol açar.
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, uyuzun kalabalık ve hijyene önem verilmeyen ortamlarda görülebildiğine dikkati çekerek korkulacak bir hastalık olmadığını söyledi.
Hastalığın salgınların bakıldığında 15 yıllık salgın dönemi, 15 yıllık sakin bir dönem izleyen dönemler izlediği görülmekte. Uyuz tedavi edilmez ise aylar sonra kendiliğinden iyileşebilir veya kronikleşerek-müzminleşebilir.
Badrenbuya (oğul otu, melisa, tatranbu) ıssı ve kurudur, uyuza yarar. Gülyağı, soğuk su ve çok az sirke ile karıştırılıp sürülürse giciyik ve uyuzu giderir.
Uyuz hastalığı; insan vücudunda yaşayabilen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Gözle görülmesi mümkün olmayan bu akarın cildin üst dokusuna yerleşip, yumurtalarını bırakması sonucu kişilerde yoğun kaşıntı ve sivilceye benzer döküntüler görülür.
Hastalığa 0.3 ile 0.5 mm boyutlarında, çıplak gözle görülmesi pek mümkün olmayan ve insanın üst deri katmanına gömülerek yerleşen çok küçük uyuz böcekleri yol açar. Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar.
Kişide kaşıntı ve döküntüye neden olan uyuz hastalığı, özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösterir ve son derece bulaşıcıdır.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
İntradermal testler, ülkemizde yapılmamakta. "Sarcoptes scabiei var. hominiso" yani uyuz etkenine karşı gelişen antikroların nested-PCR kan testi ile saptanması. Uyuz hastalığında tanı açısından en doğru test olarak görülmekte, ülkemizde yapılmamakta.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Uyuz tedavisinde genellikle krem ile çeşitli losyonlar kullanılır. Bunun yanı sıra vücut kremi de uygulanabilir. Uyuz tedavisi yaklaşık 2 hafta ile 6 hafta arasında sürmektedir. Ayrıca beyaz sirke, zerdeçal ve çay ağacı yağı gibi ürünler ide de uyuz tedavisi sürdürülebilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir. Bu çizgiler dişi akarları tarafından cildin yüzeyinin hemen altında açılan tünellerdir.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir.
Aslında psikolojik uyuz olarak anılan bu durum, organik ve bilinen herhangi bir nedenle açıklanamayan kaşınma halidir. Daha çok stres kaynaklı olduğu düşünülen rahatsızlık, psikojenik pruritus olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kaşıntı, psikolojik bir takım tetikleyicilerin varlığında şiddetlenmektedir.
Uyuz tedavi edilebilir bir hastalıktır ve genellikle bir ailenin tüm üyeleri aynı anda tedavi edilir. Uyuz tedavisi genellikle krem ve losyonlarla yapılır, bunlar cilde direkt olarak uygulanır. Ağız yoluyla alınan ilaçlar da mevcuttur.
Uyuzda bir bağışıklık söz konusu olmadığı için de hastalık tekrar tekrar aynı kişilere bulaşabilir.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri