Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
Belirli bir günü işaret ederek kullanıldığı durumlarda ayrı da yazılır. Örnek 1 Ekim'i işaret ederek "bu gün bana ne demiştin hatırlandı mı? Yani "bu" işaret olarak kullanıldığında ayrı da yazılabilir.
Bu kelime, TDK'ya göre bitişik yazılmaktadır. Bu Kelime Nasıl Yazılır? Türk Dil Kurumu'nda bu kelime '' bugün'' şeklinde yazılır. Bu sözcüğün cümle içinde kullanımı aşağıdaki gibidir.
Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yazılış şeklini açıklamıştır. Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "bugün" biçiminde olmalıdır. Bu gün (Yanlış bir kullanımdır.)
Bugün nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "bugün" şeklindedir. TDK'ya göre "içinde bulunulan gün" anlamında olan bu sözcüğün doğru yazımı aslında kullanıldığı yere göre değişmektedir. İçinde bulunulan gün ya da dönemi ifade etmek için kullanılan "Bugün" sözcüğü bitişik yazılır.
İlgili 37 soru bulundu
Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Bu ne bitişik mi yazılır? Bir şeyin ne olduğu sorgulanırken kullanılan bu ne ifadesi bir soru cümlesidir. Dolayısıyla bu ne sorusunun doğru yazılışı ayrı olacak ve söz edilen sözcüklerden sonra soru işareti kullanılacak şekildedir.
Bu kelimelerin tamamı kalıp ifadeler olsa da bitişik değil ayrı yazılır. TDK'ya Göre O Kadar Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Bu kelime tıpkı ''şu kadar'' ve ''bu kadar'' gibi ayrı yazılmalıdır.
o gün bugün(dür), 16 karakter ile yazılır.
Kim bilir kelimesinin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre kim bilir sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
HER GÜN NASIL YAZILIR? TDK'nın sözlüğünde yer alan ifadelere göre bu kelime ayrı şekilde yazılır. Yani kelimenin bitişik şekilde yazılışını kullanan kişiler yanlış bir kullanım yapmış oluyorlar.
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir. Bir de bana sor. Bir de şu var.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır.
“Perşempe” biçiminde yazılan gün isminin doğru yazılışı “Perşembe” olmalıdır. Bu çalışmada mekân (mahalle, sokak vb) isimlerinin yanlış yazıldığı çeşitli ilanlara da ulaşılmıştır. Bu ilanlarda mekân isimlerinin yazımında özenli davranılmadığı görülmektedir.
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise hafta sonu şeklindedir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bu da kelimesinin doğru yazılışı bu da şeklinde olmalıdır. Birleşik bir şekilde buda şeklinde yazılması durumunda ise yazım yanlışı meydana gelmektedir. olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılması için buda şeklinde birleşik olarak yazılmaması gerekmektedir.
Bu da TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu Kılavuzunda bağlacın doğru yazımı için ayrı yazılmıştır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri