V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
V Kayışının Bittiği Nasıl Anlaşılır? Aracın aküsü uyarı verir veya ekü biter. Motor soğukken dahi motordan ses gelebilir. Direksiyon sertleşir.
V kayışı kopan araba akü bitene dek hareket halinde kalır. Kayışı çıkartarak akü bitene dek yola devam edebilirsiniz. Ancak V kayışının kopması sonucunda araç aküyü şarj edemeyeceği için motor soğutması bozulur ve araba hararet yapar.
V kayış kasnaklarla çalışan sistemlerde çalışırken kayış V kanala hızla girer ve çıkar. Özellikle yüksek hızlarda kanalın içindeki hava kaçmaya fırsat bulamaz ve sıkışır. Sıkışan hava ısınarak kayışın ısınmasına ve sünmesine neden olur.
V-kayışı, motorun çalışmasına ve aracın hareket etmesine yardımcı olduğundan, herhangi bir araba motorunda önemli bir bileşendir. Ancak V kayışı koparsa, araba uzağa gidemez. V kayışı, aracın elektrikli bileşenlerine güç sağlamaktan sorumlu olan alternatörü sürmekten sorumludur.
İlgili 16 soru bulundu
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
V kayışı krank mili kasnağından aldığı kuvveti diğer dönerek çalışan parçalar iletir. Bu parçalar sırası ile şarj dinamosu klima kompresörü ve direksiyon pompasıdır. Bazı V kayışının çalıştığı parça sıralamsı değişebilir. Mesala : Direksiyon kayışı ayrı, klima kayışı ayrı, V kayışı ayrı olarakta çalışabilir.
Ancak V kayışı bakımlarının doğru zamanlarda yapılmaması V kayışı kopmalarına sebebiyet verebilmektedir. V kayışı kopması durumunda arabanızın bağlı olduğu donanımlar çalışmayacaktır. Su pompası, klima motoru ve daha farklı donanımlar V kayışına bağlı olduğundan, bu donanımların çalışmaması söz konusu olabilmektedir.
Kayışların gerginliğinin V kayışlarında çok fazla olması durumunda: Kayışların maruz kaldığı aşırı gerginlikten dolayı iç yapıları kısa sürede bozulabilir, Kasnaklara aşırı yükler bineceği için rulman dağılmalarına sebep olabilir, Mile uygulanan gerilim kuvvetleri artar.
Arabayı çalıştırırken V kayışı kopabilir, akü şarj göstergesi geç söner. Araç çalışırken kaput açıldığında motorun sol tarafından gelen sesi de duyabilirsiniz. Kayışı incelerken gevşediği ve düştüğü görülebilir. Ayrıca dişlerinden ayrılan V kayışı eskisi gibi olmayabilir.
Öte yandan herhangi bir belirti olmasa dahi V kayışı yaklaşık olarak 60.000 km'de bir mutlaka değiştirilmelidir. V kayışındaki bir sorun, motorun aşırı ısınmasına ve motorun diğer parçalarına zarar vermesine neden olabilir. Beş yılda bir v kayışı kontrol edilmeli ve gerekliyse değişimi yapılmalıdır.
Her ne kadar triger kadar hayati bir kayış olmasa da kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez ve motor soğutması bozulacağından araba hararet yapabilir.
Ortalama 10.000 kilometrede bir değişimi ya da kontrolü yapılmalıdır. V kayışı genellikle lastik ve keçe karışımından oluşan bir yapıya sahiptir.
Alternatör kayışı olarak da adlandırılan V kayışı kısaca, motordan aldığı gücü diğer parçaların çalışması için iletir. Yani, krank milinden alınan motor gücünü dişli çarklar aracılıyla su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, pervane ve klima kompresi gibi parçalara ulaştırmaya yarar.
Triger değişirken, V kayışı ve rulmanı hatta devirdaim pompası aynı anda değişir.
Evet, V kayışı bazen ses yapabilmektedir. V kayışından gelen bu ses; kayışın aşınmış veya hasar görmüş olması, düzgün gerilmemesi veya kasnakların aşınmış olması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Arızalı bir gergi kasnağı nasıl anlaşılır
Dişli kayışı bulduğunuzda ve elinizle ona ulaşabildiğinizde, parmağınızla baskı uygulamaya çalışın. Kemer belirgin şekilde sallanırsa, gerginlik yetersizdir ve bir an önce bir garaja gitmelisiniz. Çoğu zaman, sorun kayışı yeniden gererek çözülebilir.
Kayışları ve bobinleri korozyona karşı korur.
Günümüzdeki araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Yaklaşık 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekebilir. V kayışı kauçuk bir parça olması nedeni ile kilometre dolmadan da değişimi yapılabilir. V kayışı değişimi yapılırken gerginin sıkı olması v kayışının kopmasına neden olabilir.
V kayışı, motorlu araçlarda krank milinden aldığı gücün, vantilatör, şarj dinamosu ve su pompasına ulaştırılmasını sağlayan lastik aksamdır. Alternatör kayışı olarak da adlandırılan bu aksam, araçların klima ve ısıtma sistemlerinin çalışmasında büyük önem arz eder.
Özet: V kayışı, genellikle enerji aktarımında kullanılırken; triger kayışı, motor içindeki farklı bileşenleri senkronize eden ve zamanlama amacıyla kullanılan bir kayıştır. Her iki kayışın da arızalanması veya kopması durumunda, motor ciddi hasar alabilir, bu yüzden periyodik bakım ve kontrolleri önemlidir.
Diğer yandan v kayışı, klima kompresörü arızası gibi sebeplerden sıyırıp yanık kokusu oluşturabiliyor.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
V kayışının değiştirilmesi için motorun üzerinde v kayışının olduğu kısımdan sökülmesi gerekir. Bazı araçlarda gergi rulmanı vardır be bunun sayesinde kayış kasnak üzerine gerilir. Bazı araçlarda ise manuel olarak gerilim yapılır. Manuel araçlar için şarj dinamosu üzerindeki gergi vidası gevşetip kayış çıkarılabilir.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri