TDK verilerine göre sarımsak kelimesinin doğru yazımı sarımsak şeklindedir. Sarmısak şeklindeki yazımı ise yanlış olarak değerlendiriliyor. Ezilmiş sarımsak yoğurda lezzet verir.
TDK güncel yazım kılavuzuna göre sarımsak mı, sarmısak mı? Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'sarımsak'dır.
TDK'ya Göre Sarımsak mı, Sarmısak mı Olarak Yazılır? Bu kelimenin doğru yazımı sıkça sorgulanmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''sarımsak'' şeklindedir.
Türkçede en çok karıştırılan kelimeler içerisinde sarımsak gelir. Bu kelimenin doğru yazılışı ise sarımsak olarak öne çıkar. Genelde yazım hatası olarak ise sarmısak şeklinde ifade edilir.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'fiyat'tır.
İlgili 29 soru bulundu
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Herkes nasıl ki herkes diye yazılıyor, "herkez" diye yazılmıyorsa patates de maalesef ki patatez diye yazılmıyor. Pattiz hiç yazılmıyor, pattes söz konusu bile değil.
TDK'ya göre bisküvi kelimesinin doğru yazılışı "bisküvi"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre acayip kelimesinin doğru yazılışı "acayip"dir.
Orta Asya'ya ve İran'ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı.
sarmısak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe sarmusak veya samursak “sarmısak” sözcüğünden evrilmiştir.
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
dil derneğinin yazım kılavuzuna göre ise sarmısaktır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Egzos, egsoz ya da egsos gibi yanlış yazımı bulunan kelimenin doğru yazımı egzoz olacaktır.
Buna göre "art arda" kelimesinin sözlük anlamı olarak "arka arkaya" ifadeleri yer alıyor. Yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', "ardarda" ve "artarta" şeklindedir. Kelimenin doğru yazılışı "art arda" şeklindedir.
Aşındırıcı etkiye sahip oluşundan dolayı temizlik işlerinde kullandığımız tuzruhu, hidrojenle klorun birleşmesinden meydana gelen bir asit anlamına gelir. Bileşik ad olan bu kelime genellikle tuzruhu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tuz ruhu şeklinde olmalıdır.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir. Çünkü bu sözcük grubu aynı zamanda özel isim şeklinde bilinir.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Özellikle yazımında sıkça hata yapılan birleşik kelimeler farklı durumlara göre bitişik veya ayrı yazılır. Yazımı gelenekleşen kelimeler arasında sayılan dereotu doğru yazılışı ise “dereotu” şeklinde bitişik kullanımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri