Vaad Etmek Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
Bu kelime genellikle vaad şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı vaat şeklinde olmalıdır.
Vaat ile etmek yardımcı fiili birleştiğinde sondaki t harfi yumuşayarak ''d'' harfine dönüşür. Bununla birlikte vaat kelimesindeki a harflerinden biri düşer. Hem ünsüz düşmesi hem de ünsüz yumuşamasının olduğu vaat etmek kelimesi, vadetmek şeklinde yazılır.
İşte vaat kelimesinin doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının vaad olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı vaat olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de vaat kelimesi doğru yazım biçimidir.
Vaat etmek bir şeyleri yapacağına dair konuşmalar yapmak ya da sözler vermek demektir. Vaat etmek genelde bir işi yapacağına dair söz vermek ve karşı tarafta bir beklenti oluşturmak anlamındadır.
İlgili 41 soru bulundu
Türk dil kurumun üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı hali, 'Vadetmek' biçimindedir. Yani hem bitişik yazılması gerekir hem de içindeki sesli ve sessiz harflere dikkat etmek gerekmektedir.
VADETMEK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin vadetmek mi, vaad etmek mi, vaat etmek mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı vadetmek şeklinde olmalıdır.
Yani t yumuşayıp d'ye dönüşüyor dersek birleşik (vaadetmek), demezsek ayrı yazmak (vaat etmek) gerekir.
Bir harfin karıştırılması ile birlikte asfalt sözcüğü yanlış yazılır. Bu bağlamda kelimenin direkt olarak doğru yazılışı asfalt şeklinde öne çıkar. Yanlış yazımı ise asvalt biçiminde değerlendirilir.
“Babam, Milliyet gazetesinde çalışıyor.” örneğinde gazete kelimesi büyük harfle mi yoksa küçük harfle mi başlamalıdır? Yazım Kılavuzu'nda yer alan “Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz.” kuralı gereğince sorudaki “gazete” kelimesi küçük harfle başlamalıdır.
Bir mesafeyi katetmek (kat'+ etmek) biçiminde geçer. Kat kelimesinin sonunda yazılmayan, Türkçede söylenmeyen bir sesin kullanılması, Türkiye Türkçesinde düşmüş olması se- bep gösterilerek bunlar bitişik yazılır.
TDK Pekçok Doğru Yazılışı Birleşik Mi, Ayrı Mı? Pek çok kelimesinin yazımı ile ilgili tereddütte kalınan nokta bu kelimenin ayrı ya da bitişik yazılması ile ilgilidir. TDK bu anlamda aradığınız bilgiyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu kaynak incelendiğinde pek çok kelimesinin ayrı yazılması gerektiği anlaşılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Kelimenin fiil hali ''vaatte bulunmak'' şeklinde de yazılır. ''Etmek'' yardımcı fiiliyle birlikte kullanılan bu sözcüğün ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Vaat Etmek nasıl yazılır?
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Tabii şeklinde yazılan kelimenin doğal ve olağan anlamlarına sahip olduğu bilinmektedir. TDK'ya Göre Tabii Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Kelimenin doğru yazılışı tabii şeklinde olmalıdır. Diğer tüm yazılışlar ise Türk dil kurumuna göre yanlış olarak kabul edilmektedir.
TDK'ya göre maalesef kelimesinin doğru yazılışı "maalesef"dir.
Asosyal TDK sözlük anlamı nedir? Asosyal kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Asosyal kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Asosyal kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı asocial şeklindedir.
"Ana Haber" şeklinde ayrı yazım doğrusudur. Zaman içinde bülten kelimesinin düştüğü olmaktadır.
TDK'ya göre gasbetmek kelimesinin doğru yazılışı "gasbetmek"dir.
6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş sıfat-fiil ekleriyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, demirkapan, gökdelen, yelkesen; akımtoplar, altıpatlar, barışsever, basınçölçer, özezer, pürüzalır; baştanımaz, değerbilmez, etyemez, ...
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Sözlükte vaad (va'd) “gelecekle ilgili olarak birine söz vermek; müjdelemek, tehdit etmek” anlamında masdar-isimdir. Fıkıhta vaad kişinin, tek taraflı irade beyanı ile gelecekte hukukî sonuçları bulunan bir davranışta veya başkası lehine karşılıksız olarak hukukî bir işlemde bulunacağını haber vermesidir.
Vaat; bir kişinin başkasına gelecekte onun yararına bir tasarrufta bulunacağı konusunda beyanını ifade etmesidir. Kendisine vaatte bulunulan kişi bu vaatten yararlanıp yararlanmamak konusunda özgürdür. Vaatleşme ise, iki tarafın gelecekte aynı yer ve zamanda bir tasarrufta bulunacaklarını karşılıklı vaat etmeleridir.
Vaat etmek birleşince vadetmek aynı şey. Her ikisi de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri