Mantar enfeksiyonları genellikle kaşıntı, beyaz renkli, süt kesiği ya da peynir kırığı gibi akıntılarla kendini belli ederken, bakteri kaynaklı enfeksiyonlar daha çok sarı-yeşil veya grimsi akıntılarla ve özellikle cinsel ilişki sonrası ya da adet dönemlerinde artan kötü kokuyla anlaşılıyor.
Vajinal Enfeksiyon Belirtileri
Vajinal hassasiyet ve kaşıntı Adet dönemindeki ağrıdan farklı olarak balık kokusuna benzer kötü koku içeren beyaz, gri, yeşil ya da sarı renkteki yoğun vajinal akıntı Genital bölge ve vajinada ortaya çıkan şişlik ve kızarıklık. Özellikle cinsel birleşme esnasında vajinada ağrı
Vajinal akıntı; adet döngüsü sırasında gelişebilen renksiz, kokusuz veya koyu kıvamda akıntıdan farklı olarak balık kokusu ya da kötü koku içeren, yeşil, sarı, gri ya da beyaz renkli, yoğun akıntı izlenmesi. Vajinal kaşıntı veya hassasiyet. Vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı
Bakteriyel vajinal enfeksiyon belirti gösteriyorsa, genellikle bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilir. Uygun antibiyotikler tablet olarak ve vajinaya uygulanacak fitil veya kremler şeklinde de olabilir. Yeni enfeksiyonları önleyemeyeceği için partnerin birlikte tedavisi gerekli değildir.
Bakteriyel vajinoz nasıl tedavi edilir? Bakteriyel vajinozu tedavi etmede çeşitli farklı antibiyotikler kullanılabilir ancak en sık kullanılan iki tane vardır. Bunlar ağız yoluyla alınabilirler veya tablet, krem veya jel şeklinde vajinaya yerleştirilebilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Genital bölge temizliği ise yalnızca ılık su ve istenirse yumuşak ve doğal bir sabun ile gerçekleştirilebilir.
Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.
Vajinal enfeksiyonların en belirgin özellikleri cinsel birleşme sırasında yanma, ağrı; vajinal akıntının kötü kokulu olması, akıntının renginin değişmesi, vajina ve çevresinde kızarıklık ve kaşıntıdır. Karın ağrısı başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve en yakın zamanda bir hekime başvurulmalıdır.
Vajinal mantar hastalığı tedavi edilmezse makata kalçalara yayılım gösterebilir. Tedavide daha da geç kalınırsa kronik - tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir. Bu nedenle tüm hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi vajinal mantar enfeksiyonları içinde önemlidir.
Pek çok enfeksiyon rahatsızlığında olduğu üzere bireyin bağışıklık sistemi oldukça güçlüyse ve vajinal mantara sebep olan durum ortadan kalkmış ise, bu rahatsızlık kendi kendine geçebilmektedir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
- Bol yoğurt tüketmek, - Vajinal bölgeyi suyla seyreltilmiş üzüm sirkesiyle temizlemek, - Kekik ve adaçayının banyo suyuna eklenmesi olarak sıralanabilir. Ancak bu yöntemlerin bir hekime danışılması da bireyin sağlığı açısından önemli olacaktır.
Basit Mantar Enfeksiyonu Tedavisi
Maya enfeksiyonları sıklıkla vajinal yoldan kullanılan kremler, merhemler veya fitiller (klotrimazol veya mikonazol ile) tedavi edilirler. Bunlar 1 ila 7 gün arasında sürebilir. Ayrıca flukonazol gibi bir ağızdan ilaç da kullanılabilir.
Vajinit Tanısı
Pelvik muayene: Pelvik muayene sırasında doktorunuz, iltihaplanma ve anormal akıntıyı görmek için vajinanıza spekulum denen bir alet ile bakar. Laboratuar testi için bir örnek alınması: Doktorunuz, ne tür vajinitiniz olduğunu doğrulamak ve laboratuvar testi için servikal veya vajinal akıntı örneği alır.
Ancak vajinanın bu doğal ortamı gebelik, sık sık vajinal duş yapılması, antibiyotik kullanımı, genel bağışıklık sisteminin düşmesi, kokulu tampon, vajinal sprey kullanımı gibi nedenlerle bozulduğunda enfeksiyonlara fırsat yaratılmış olur.
RAHİM İLTİHABI BELİRTİLERİ
Rahim iltihabı sadece hafif belirti ve semptomlara neden olabilir ya da hiç olmayabilir. Ciddi olduğunda, PID ateş, titreme, şiddetli alt karın ya da pelvik ağrıya (özellikle pelvik muayene sırasında) ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir.
Enfeksiyon ajanının saptanmasına yönelik kan, idrar tahlili ve vajinal akıntıdan kültür yapılır. Karın ağrısı ve vajinal kanamanın birlikte olduğu vakalarda dış gebelikle ayırıcı tanının yapılması gerekir.
Hafif enfeksiyonlarda vajinaya fitil uygulaması, vulvaya krem uygulaması şeklinde tedavi önerilmekte, daha ağır enfeksiyonlarda veya fitil kullanamayanlarda ise tek dozlu ilaçlarla tedavi çoğu durumda başarılı olmaktadır.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Bakteriler, vücudun herhangi bir bölgesinde enfeksiyona neden olabilir. Bu canlıların insanlara geçişi hava, su, gıda veya hastalığı taşıyan ve yayan canlı tanımlaması için kullanılan vektörler vasıtasıyla gerçekleşebilir.
Bakteriyel vajinozis (BV), vajinada Gardnerella Vaginalis isimli bakterilerin normalden fazla miktarda bulunması durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, vajinadaki normal bakteri dengesini değiştirir ve Bakteriyel Vajinozis hastalığına sebep olur.
Vajinanın güzel kokması için bol su içmek tüketebilirsiniz çünkü su vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Yine vajinadaki kötü kokulara karşı kafein ve şekerli içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmanız daha doğru olacaktır.
Kadın sağlığı için probiyotikler
Belirli probiyotik suşları, vajinadaki yararlı bakteri düzeyini koruyarak vajina florasında sağlıklı bir dengenin sürdürülmesine yardımcı olabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonları genellikle stres, hamilelik, antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi faktörlerle tetiklenebilir. Tedavi genellikle antifungal ilaçlarla (vajinal kremler, tabletler veya fitiller) yapılır ve genellikle semptomlar 1-7 gün içinde düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri