Vajinal histerektomi (VAH) ameliyatı, vajinal yoldan rahmin çıkartılarak alınmasıdır. Bu ameliyat, genelde “uterin prolapsus” adı verilen rahim sarkmaları nedeniyle yapılır. Gerektiğinde vajinal histerektomi ameliyatı ile eş zamanlı olarak mesane sarkması ve bağırsağın son kısmının sarkması ameliyatları da yapılabilir.
Histerektomi, rahmin alındığı cerrahi bir işlemdir. Histerektomi sonrası rahim alındığı için hamile kalma yeteneğinizi kaybedersiniz ve artık adet görmezsiniz. Bu ameliyatın nedenleri arasında anormal kanama, rahim sarkması, miyom ve kanser sayılabilir.
Histerektomi, çeşitli cerrahi yaklaşımlar ile rahim yapılarının çıkarılmasını ifade eder. Histerektomi yapılan kişide menstruasyon (adet kanaması) ve üreme işlevi sonlandırılmış olur. Histerektomi esnasında rahim dokusuna ek olarak yumurtalık ve fallopi tüpü gibi yapıların çıkarılması da gerçekleştirilebilir.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor. Bu durum kadınlar için cinsel yaşam ve menopoz süreci ile ilgili pek çok soru işaretini beraberinde getirebiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Yaygın olarak “rahmin alınması” olarak adlandırılan bu işlemin sonunda gebelik ihtimali tamamen ortadan kalkar ve düzenli adet kanamaları kesilir. Hastalığın türüne ve seyrine göre işlem sırasında rahim ile birlikte yumurtalık ve tüplerin çıkarılması da gerekebilir.
İşlem sırasında vajinaya cerrahi aletler yerleştirilerek rahim yumurtalıklardan, fallop tüplerinden, üst vajina ve onu destekleyen kan damarları ve bağ dokularından ayrılır. İşlemin tamamlanması yaklaşık 1 saat sürer ve işlem genel anestezi veya bölgesel anestezi (belden aşağınızın uyuşması) altında yapılabilir.
Rahim alınma ameliyatı, yaklaşık 1 ila 3 saat arası sürer. Rahmin büyüklüğü, hastanın daha önce ameliyat olup olmadığı ve rahim ile beraber diğer üreme organlarının alınıp alınmayacağına göre bu süre değişebilir.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
İyileşme süresi yaklaşık olarak 6 hafta kadar sürebilmektedir. Histerektomi ameliyatı sırasında mesane, bağırsaklar ve kan damarları en çok etkilenen dokular arasındadır. Ameliyat sonrasında oluşan ilk 5 günlük geçici olarak oluşan ağrı; kabızlık ve idrar yapmada sorun oluşumu gibi problemler meydana getirmektedir.
Histerektomi ( Rahim alınması ameliyatı ) yapılış tekniğine bağlı olarak değişmekle birlikte kapalı yöntem cerrahilerde bu süre daha kısadır. Hasta yaklaşık 1-2 gün hastanede kalır. Ortalama 7-10 gün içerisinde günlük hayatına döner. İşe dönüş süresi 2-4 hafta arasında değişir.
Miyomlar iyi huylu tümörler oldukları için miyom ameliyatında rahmin alınması gerekli değildir. Özellikle genç, çocuğu olmayan veya gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda miyom ameliyatları çok önemlidir.
Histerektomi sonrası kadın adet göremez. Histerektomi sadece rahmin çıkarılmasıdır. Birlikte yumurtalıklar çıkarılmadığı takdirde adet görülmediği halde menopoza ait belirti ve komplikasyonlar oluşmaz.
Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Hastalar taburcu olduktan sonra günde en 15-20 dakika yürümelidir. Bu metabolizmanın yavaşlamasının önüne geçerek iyileşme sürecini hızlandırır. Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir. Bundan önce cinsel ilişkiye girmek riskli olabilir.
Rahim alma operasyonu sonrasında 30-45 gün sonra ancak yeniden cinsel ilişkiye girilebilir.
Rahmin ameliyat ile alınması (histerektomi), genel olarak cinsel sorunlara neden olmaz. Hatta tam tersine rahim ameliyatları sonrasında cinsel performansta artış bildirilmiştir.
Hastaların yeniden cinsel ilişkiye girebilmesi için 30 ila 45 gün geçmesi gerekir. Bundan önce cinsel ilişkiye girmek riskli olabilir. Rahim alma ameliyatı sonrası adet görülmez. Eğer yumurtalıklar alınmamışsa, kişi adet görmediği halde menapoza girmez.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Rahim alındıktan sonra hastaların yeniden cinsel ilişkiye girmesi için 30- 45 gün geçmesi gerekmektedir. 30 ila 45 gün öncesinde cinsel ilişkiye girmek riskli bir durum oluşturabilmektedir. Rahim alma ameliyatından sonra bir süre cinsel ilişkiye girmekten uzak durulması gerekmektedir.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
her hastada farklı olmakla birlikte deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa genelde 1-2 saat arasında sürer. kapalı rahim alınması ameliyatı deneyimli bir jinekolog tarafından yapılırsa zor bir ameliyat değildir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
Tip 3 Laparoskopik Histerektomi: Uterusun kardinal-sakrouterin ligaman kompleksinin kısmen ve tüm yukarı bağ ve destek dokuları ile arter desteğinin kesilmesidir. İşlem ligaman kompleksini kısmen kapsar, daha aşağısını kapsamaz.
Açılan kesiklerden vücuda laparoskop adı verilen, ucunda kamera bulunan ince bir boru yerleştirilir. Ardından rahim dikkatli bir işlemle alınmaktadır. İşlem sırasında genel anestezi uygulanmaktadır ve ameliyat yaklaşık 1-2 saat aralığında tamamlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri