Kürtaj işleminde kullandığımız yöntem günümüzde vakum kürtajdır. Rahim içine yerleştirilen vakum özelliği olan enjektör, ile rahim içinde yer alan gebelik materyali aspire edilir. Vakum özelliği olan enjektörün ucuna karmen kanül olarak isimlendirilen plastik, tek kullanımlık pipet tarzında cisim yerleştirilir.
Kürtaj işlemi vakum oluşturan bir enjektör mekanizmasıyla gerçekleştirilir. Anestezi verildikten sonra 10-15 dakika sürer. Kürtajdan sonra yarım saatlik bir dinlenme ile hasta antibiotik ve ağrı kesicisini alıp günlük hayata geri döner. Kürtaj sonrası kasık krampları ve lekelenme bir kaç gün sürebilir.
Vakumlu kürtaj, hastanın tercihine göre lokal ya da genel anestezi ile gerçekleşir. Genel anestezi esnasında kişinin bilinci kapalı olduğundan ötürü hiçbir şey hissetmezler. Ancak işlem lokal anestezi ile gerçekleştirilirse çok hafif ağrı yaşanabilir.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
– Vakum kürtajdan sonra her şey yenilip içilebilir. – İşlemi takip eden dönemde 2 önemli sorun olabilir; kanama ve enfeksiyon. – Enfeksiyondan korunmak için rahime su kaçırmamak gerek, yani havuz, deniz, küvet, jakuzi gibi aktiviteleri 10 gün kadar ertelemek uygun olur.
İlgili 36 soru bulundu
Vakumlu kürtaj sonrasında doktorların genel olarak önerdiği şeyler, enfeksiyon riskinden dolayı deniz ve havuza girilmemesi, dinlenerek ağır fiziksel aktiviteden uzak durulması, en az yedi gün cinsel ilişkiye girilmemesidir.
Vakumlu Kürtajın Diğer Yöntemlere Kıyasla Avantajları
Deneyimli ve alanında uzman bir hekim tarafından yapılan cerrahi işlemde, rahim içinde parça kalma ihtimali çok düşüktür.
Kürtaj yöntemleri içinde vakum kürtaj güvenli bir yöntemdir. Güvenli olduğu kadar, kısa sürmes, tek kullanımlık aletlerin kullanılması ve hissedilen ağrının az olması vakum kürtajın önemli özelliklerindendir. Vakum ile aspirasyon olarak da ifade edilen bu yöntem son yıllarda en sık kullandığımız kürtaj yöntemidir.
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir. Kürtaj operasyonundan sonra rahmin ve rahim içi duvarlarının eski haline dönmesi gerekir.
Kürtaj sonrasında 2 hafta cinsel ilişkiye girmeyiniz.
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir.
Anestezi olmadan kürtaj yapılması söz konusu değildir. Hastanın tıbbi durumu değerlendirildiğinde genel anesteziye uygunluğu yoksa veya riskli olacaksa, lokal anestezi tercih edilerek kürtaj yapılır. Yapılacak muayene sonrasında tıbbi uygunluk ve hasta talebi üzerine anestezi seçimi yapılmaktadır.
Kürtaj 5 dakika kadar süren, uzman jinekolog hekim için kolay bir işlemdir.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Her hangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde, kürtaj sonrası adet ortalama 30-40 gün arasında görülür. Bu rahim duvarında normal bir yenilenme olduğunu ve herhangi bir yapışıklık olmadığını gösterir. Bundan sonra hamile kalma oranlarında bir düşme gözlenmez.
Kürtaj işlemi cerrahi müdahale sınıfındadır. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz. Kürtaj Ankara içinde bize ulaşabilirsiniz.
Bazen özellikle küçük gebeliklerin kürtajından 3-4 gün sonra yoğun bir kanama ve şiddetli kasık ağrıları olmaktadır. Bunun nedeni gebelik küçük olduğu için rahim ağzının spazm ile hemen kapanması ve içerideki kanamanın atılamamasından kaynaklanmaktadır.
Kürtaj yöntemleri geçmişten bu yana değişiklik göstermiş ve günümüzde zararı yok denecek kadar az olan vakumlu kürtaj yöntemi uygulanmaktadır. Vakumlu kürtaj yöntemi Genital bölgeye zarar vermez.
Düşük çeşitleri nelerdir? Düşük, oluş şekli, nedeni, isteğe bağlı olup olmaması gibi çok farklı gruplara ayrılabilir. Öncelikle isteğe bağlı düşüklerden bahsedecek olursak; 10 hafta altı gebelik sonlandırılması: Ülkemizde kürtaj için yasal sınır 10 haftadır.
Kürtaj İşlemi Sonrası Kürtaj sonrasında 6-7 gün süren adet kanamasından daha az miktarda vajinal kanama olabilir. Birçok cerrah, kürtaj sonrasında ultrasonografi ile rahim içini değerlendirir. Operasyonun başarılı olduğunu, ultrasonografi ile tespitin ardından işlem sonlandırılır.
Kürtaj sonrasında rahimde yapışıklık söz konusu olabilir. Kürtaj sonrasında yapışıklık oluşması daha sonra bölgede yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu duruma aynı zamanda Asherman sendromu adı da verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri