Aynı zamanda valiler, kolluk kuvvetlerinin başında yer alır ve il içinde de teşkilatın bir en başında yer alır. Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
A) En az lise veya bu dereceli okul mezunu olmak; B) Bilfiil askerlik hizmetini bitirmiş ve yaşı 30 u geçmemiş olmak; C) Vücutça sağlam olmakla beraber memleketin her ikliminde vazife görmeye ve her vasıta ile dolaşmaya kabiliyetli oldukları hastaneler sağlık kurullarınca tasdik edilmiş bulunmak lazımdır.
"vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren iktisadi ve idari bilimler, hukuk ya da işletme gibi fakültelerinden mezun olmak gerekir. mezun olduktan sonra da içişleri bakanlığı kaymakam adaylığı giriş sınavına girerek başarılı olunması gerekmektedir."
Vali olabilmek için üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler fakültesine bağlı bölümlerde eğitim alınması gerekmektedir. Hukuk yahut İşletme gibi bölümlerden mezun olanlar da gerekli şartları sağladığında valilik yapabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir.
Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına girerek başarılı olunması gerekmektedir.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Tercihinizi bu istatistiksel bilgiye göre yapabilirsiniz. kamu alanında memurluktan başlayarak kaymakamlık ve valilik dahil olmak üzere iş olanakları var.ayrıca siyaset bilimci olarak mezun olunuyor.siyasi partilerde danışmanlık vs yapılabilir.
Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur. Genel olarak bir görev tanımı yapılacak olursa vali; devlete bağlı şekilde görev yapan bütün kurumlar ve kuruluşların denetimini yapmak ile özel olarak görevlendirilmiştir.
Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir.
Sınavda KPSS'ye girme şartı aranmamaktadır.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor. Mülki idare amirlerinden biri olan vali yardımcıları, aynı zamanda da üst düzey memurdur. İl Emniyet Müdürlüğü'nde bir süre boyunca görev yapmış olan kişiler arasından da vali yardımcıları seçilebiliyor.
Bunun için 4 yıllık lisans programları olan; Siyasal bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ve İşletme bölümünden mezun olunmalıdır. Belirttiğimiz bu bölümlerden mezun olanlar kaymakam olabilme hakkına sahiptir. Bu nedenle kaymakam olmak isteyen herkes öncelikle bu bölümlerden mezun olma şartına tabi tutulur.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
Vali, bir ilin en yetkili idari amiridir. İdari amir olarak ilin tüm idaresi ile ilgilenir. Şartsız bir şekilde il için gelen tüm bağışları kabul etmek.
Kısaca kaymakamı Kim Atar cevabı; Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetir. Vali ve kaymakamı İçişleri Bakanlığı Bakanlar Kurulu'na önerir. Cumhurbaşkanı da uygun olan kişiyi vali veya kaymakam olarak seçer, göreve alır.
Valilikler & Kaymakamlıklar. 81 ilin Valilik ve 922 ilçenin Kaymakamlık bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Ali Fuat Atik (1975, Trabzon), Türk bürokrat. 9 Haziran 2020 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte Denizli Valiliğine atanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri