Beslenmesi, günde 3 ana öğün ve 3'er saat aralıklarla 2 sağlıklı ara öğün düzeninin oturacağı şekilde olmalı.
Ana öğünler için 20-30 dakika ara öğünler için 10-20 dakika süre ayırmaya çalışın. Eğer birlikte yediğiniz yemeği yemezse ise bir sonraki öğüne kadar başka bir gıda hazırlamayın. 4-Bu yaşlar bebeğinizin her şeyi keşfetme dönemidir. Yiyeceklerin de tadını, şeklini, kokusunu, rengini öğreneceği bir dönemdir.
Bu yaş grubundaki günlük dengeli olarak et, süt, tahıl, meyve, sebze, yağ ve şeker grubu gıdaları tüketmeleri gerekir. Bu dönemde günlük 350 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 250 - 300 gr. süt, yoğurt ve bir kibrit kutusu beyaz peynir bu ihtiyacı karşılar. Kemik gelişimi için bu dönemde de D vitaminine ihtiyaç vardır.
Çocukların sağlıklı beslenmesi, fiziksel gelişimleri açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar; bir çocuğun günde en az üç saat arayla, altı öğün şeklinde yemek yemesini tavsiye ediyor.
Ebeveynler bebeklerinin besin tüketiminin az olduğunu düşünebilirler. Ancak ortalama 3-4 ana öğün olmak üzere 1 ya da 2 ara atıştırma şeklinde ara öğün tüketimi 20 aylık bebekler için yeterlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Hiçbir besleyici değeri ol- mayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır. Bu dönemde çocuklar 4 öğün beslenmeli, temel besin gurupları; a) süt ve sütlü gıdalar b) etler, yumurta ve baklagiller c) sebze ve meyveler. d)unlu ve nişastalı besinler, yeterli ve dengeli olarak tüketilmelidir.
Bebeklerde mide kapasitesi doğumda yaklaşık 30 ml (2 yemek kaşığı), 6.ayda 180 ml, 1 yaşta 240 ml ve erişkinde 960 ml'dir. Genel olarak mide hacmi 30 ml X kg olarak hesaplanır (10 kg bir çocuğun mide hacmi 300 ml).
En sağlıklı ve verimli olan süre uyandıktan 15 -20 dakika sonra kahvaltı masasına oturmaktır. Peki, beslenme çantasından eksik edilmemesi gereken besinler neler? Çocuklar okulda fazla enerjikler. Bu nedenle aralarda sağlıklı atıştırma yapmaları önemli.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Çocuklar günde 4 öğün yemek yemeli
Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir.
2 yaşındaki bebeğin kilosu ve boyu, cinsiyetine göre farklılık gösterir. 24 aylık erkek bebeklerin kilosu ortalama 12,5 kilogram, boyu ise ortalama 88 santimetredir. Aynı yaştaki kız bebeklerde ise kilo ortalama 11,9 kilogram ve boyu ise 86,8 santimetredir.
24 aylık kız bebeğin vücut ağırlığı ortalama 15,1 kg ve boyu ise ortalama 93,5 cm'dir. 24 aylık erkek bebeğin vücut ağırlığı ortalama 16 kg ve boyu ise ortalama 95,5 cm'dir.
İstedikleri yerine getirilmediğinde çocukların kendini yere atması, kafalarını bir yerlere vurması, elindeki nesneleri bir yerlere fırlatmaları, ağlama, çığlık atma, uyku bozuklukları, yemek yemek istememe, normalde eğlendikleri şeyleri yapmama 2 yaş sendromu bulgularındandır.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
18 aylık olduğunda ise çatal kaşığı çok daha rahat kullanabilmeye başlarlar. Çocuğunuz yemek yeme becerilerini geliştirirken onun her zaman yemeğini ağzına ulaştıramayabileceğini de unutmamak lazım. Özellikle 18 ile 24. aylar arasında çoğu çocuk etrafa dökmeden kendi kendine yiyemez.
Vücut hormonlarının salgılanma sürelerinin takibine dayalı olarak Canan Karatay tarafından geliştirilen Karatay diyeti 2 öğün yemek yemeyi savunur. 2 öğünden fazla yemek tüketiminin kişinin kilo almasına neden olduğunu belirten Karatay diyeti mantığı doğrultusunda öğünler arasında en az 5 saatlik bir süre gerekir.
Ferin Batman/Uzman Diyetisyen: Geç saatlerde yemek yemeyin. Son öğününüzü yatmadan iki-üç saat önce tüketmenizde fayda var. Akşam saat 20.00'den sonra aldığınız kalorileri sınırlayın.
Daima kan şekeriniz sabit kalmalıdır, düşmeleri ve ani yükselmeleri engellemelisiniz. Ara öğünlerden de ortalama 2-3 saat sonrası ana öğüne başlanmalı ve akşam yemeğini 19:00'dan önce yapmalısınız. yatmadan da ortalama 2 saat öncesine kadarda hafif bir ara öğün yapmış olmalısınız.
Uzmanlar, 0 - 5 yaş arası tüm bebek ve çocukların en geç 20:00 - 21:00 arasında akşam uykusuna yatması, sabah da en geç 08:00'de kalkması gerektiğini belirtiyor. Melatonin hormonunun daha iyi bir şekilde salgılanması için çocuğunuzun kesinlikle tam olarak karanlık bir odada uyuması gerekiyor.
Yeni doğan bebeklerin 3 yaşına kadar gündüz uykusu almaları oldukça önemlidir. Bu yaştan sonra uykular kendiliğinden azalma eğilimi gösterir. Örneğin 3 yaşında hemen hemen her çocuk günde en az bir kere şekerleme ihtiyacı duyar. Fakat 4 yaşına geldiklerinde şekerleme yapan çocuk miktarı %60 oranlarına kadar iner.
Öncelikle kalkınca aç karnına 2 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsin. En geç 1 saat içinde de kahvaltını yapmaya çalışmalısın. Bu durumda kahvaltı saatin 11.00 ile 12.00 arasında olur. Eğer 06.00 gibi erken bir saatte kalkıyorsan, saat 6.00 ile 7.00 arasında kahvaltı yapmaya çalışmalısın.
her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları, hazır puding 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır. Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri