Varantlar risk barındıran yatırım ürünleridir,dayanak varlığın fiyatının beklenti yönünde hareket etmemesi durumunda varantın değeri vadesi süresi içinde sıfırlanacağı için varanta ödenen ana paranın kaybedilmesi riski vardır. Varatın değeri vade süresi yakınlaştıkça düşer ve vade sonunda sıfırlanır.
Varantların zaman değeri itfa tarihinde sıfır olacaktır. Varantın vadesinin dolmasına bir gün daha yaklaşıldığında, diğer tüm değişkenler sabitken, varant fiyatının ne kadar düşeceğini teta değişkeni gösterir.
Bu değerin sıfır ya da eksi bir değer olması durumunda varant dönüşümü gerçekleştirilmez ve varant sıfır değer ile itfa olur.
Varantlarda vade sonunda dayanak varlığın alım ve satım hakkı kullanılabileceği gibi (dönüşüm) , vade içinde varantın kendisinin alım ve satımı da mümkündür (takas). Vade içinde varantın alım/satımı gerçekleştiğinde hisse senetleri piyasasına ait mevcut uygulamada olduğu gibi (T+2) işlem gününde takas gerçekleşir.
Varantların Riskleri
Varantlar vadeye kalan gün sayısı azaldıkça zaman değeri kaybeder. Zaman değeri kaybı vadeye yaklaşıldıkça hızlanır. Kaldıraç iki yönde de çalışır. Beklenti ters yönde gerçekleşirse varantlar hızla değer kaybedebilir ve vade sonunda değersiz son bulabilirler.
İlgili 40 soru bulundu
Varant Nedir? Varantlar, elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir vade sonunda veya belirli bir vadeye kadar alım ya da satım hakkını veren menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır.
İçsel değer, varantın, dayanak varlığın spot fiyatına göre durumunu ifade eder ve kâr-zarar durumunu belirler. Dayanak varlığın spot fiyatının, kullanım fiyatının altında olması durumunda alım varantları kârdadır. Satım varantları ise, kullanım fiyatı spot fiyatın üzerinde olduğu durumda kârdadır.
Varantlar Nasıl Alınır? Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.
Çarpan: Bir varantın kaç adet dayanak varlığa denk geldiğini gösterir. Etkin kaldıraç: Dayanak varlıktaki %1'lik değişimin, varantın fiyatını % kaç değiştireceğini gösterir.
Varantı piyasada vadesinden önce o anki fiyatından satabilirler. Varantın değeri sıfıra düşmediği sürece, piyasa yapıcısı varant tahtasında alış kotasyonu bulundurur. Yatırımcılar günlük beklentilerinden yararlanmak için bile varantlarda alım ve satım işlemleri gerçekleştirebilir.
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir, hisse gibi alınıp satılır. VİOP kontratları veya kredili alım işleminin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez. Hisse senedi işleminde olduğu gibi doğrudan ürün alıp satarak işlem yapabilirsiniz.
Teorik olarak etkin kaldıraç, dayanak varlık fiyatındaki yüzde bir değişime karşılık varant fiyatının yüzde kaç değişeceğinin göstergesidir. Dayanak varlık fiyatı ve varant değeri arasında birebir bir ilişki olduğunu varsayan basit kaldıracın aksine, etkin kaldıraç deltayı hesaba katarak daha gerçekçi bir sonuç verir.
Varantlar, VİOP varlıklarına göre asimetrik getiriye sahip olmaları açısından farklılık gösterir. Varantlarda işlem maliyeti VİOP'a göre nispeten daha düşüktür. Varantlarda VİOP varlıklarına göre daha az sermaye ile yatırım imkanı mevcuttur.
Bu varantin vade sonu degeri söyle hesaplanir: (kullanim fiyati - uzlasi fiyati) * çarpan --> (5,00 – 3,00 )*0.5 =1,00 TL' dir. Vade sonunda hesaplamada kullanilacak ilgili dayanak varligin uzlasi degerinin 8,00 TL oldugu durumda ise; Varant degersiz itfa olurken vade sonu degeri “0” olur.
Varantta teknik analiz yapılmaz, geçmiş fiyatlar referans alınmaz. Varantlar geçmişte gördüğü fiyatları, dayanak varlık istenen değere geri dönse bile, zaman değeri kaybından dolayı tekrar görmeyebilir. Kaldıracın bedeli zaman değeri kaybıdır. Vade yaklaştıkça, az ya da çok, tüm varantlar zaman değeri kadar kaybeder.
Varantlar menkul kıymetleştirilmiş opsiyon olarak da nitelendirilebilirilebilir. Opsiyonlardan temel farkı, opsiyonlar türev ürünler borsalarında işlem gören kontratlar olurken, varantlar menkul kıymetler borsalarında işlem gören bir ihraççı tarafından ihraç edilmiş olan ürünlerdir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.
Yüksek Riskli Varantlar
Vadesine 15 günden az süre kalan veya delta değeri 10% seviyesinden daha az olan zararda varantlar bu gruba dahildir. Kalan kısa süre içerisinde bu tipteki zararda bir varantın başabaş ve/veya değerde bir varanta dönüşme ihtimali daha düşük olduğu için nispeten ucuz varantlardır.
Varantta basit kaldıraç, varant fiyatı ile dayanak varlığın fiyatı arasındaki ilişkiyi ifade etmektedir. Varantlarda basit kaldıraç kullanımından çok etkin kaldıraç kullanımı daha doğru bir yaklaşımdır çünkü etkin kaldıraç deltayı da kullanır.
Varantlar yatırımcıya, dayanak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte alma ya da satma hakkı veren ve bu hakkın nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye araçlarıdır. Diğer bir deyişle varant, menkul kıymet haline getirilmiş opsiyonlardır.
Alım varantı işlemlerinde delta 0 ila +1 arasında; satım varantı işlemlerinde ise delta 0 ila -1 arasında olur. DAX® endeksinde yapılan alım varantının kullanım fiyatları ne kadar kârda olursa, delta o kadar yüksek olur.
VARANT NEDİR? Elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir tarihte veya belirli bir tarihe kadar alma veya satma hakkı veren ve bu hakkın kaydi teslimat ya da nakit uzlaşı ile kullanıldığı menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası aracını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri