Kedinizin mutsuz olduğunu gösterebilecek pek çok göz, kulak, kürk ve vücut pozisyonu vardır. Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Üzgün kediler, genellikle çıkardıkları seslerin dışında çeşitli sesler çıkarabilir. Bunun yanı sıra normalden daha sessiz ve daha içine kapanık da davranabilirler. Buradaki ayrımı ayırt etmekte zorlanacağınız pek de söylenemez çünkü kediler, duygularını genellikle uçlarda yaşayan canlılardır.
Aşırı miktarda kedi maması tüketimi, kusması ya da iştahsız olup hiç mama yememesi de depresyonda olduğunu bize gösterebilir. Durduk yere etrafı yalaması, aşırı tüy dökmesi tuvalet alışkanlığının dışına çıkması da zaman zaman görülen depresyon belirtilerindendir.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
İlgili 43 soru bulundu
Yapılan araştırmalar sonucunda kedilerin sahiplerinin hislerine karşı duyarlı olduğu söyleniyor. Bu hislerin büyük çoğunluğunda da üzüntü gibi duygular yer alıyor. Bunu anlamak için kedinizin yanında ağlamış gibi yapabilirsiniz.
Çevresel zenginleştirme, kedilerde depresyonu hafifletmenin etkili bir yolu olabilir. Bol miktarda oyuncak, tırmalama direği ve saklanma yeri kedinin zihnini canlandırmaya, onu aktif ve meşgul tutmaya yardımcı olabilir. Kediler için tırmalama direklerini ve kedi evlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Tıslama, kaçma, hırlama, nesneleri tırmalama ve çöp kutusunun dışına çıkarma, kedinizdeki diğer stres belirtileri olabilir ve özellikle düzenli olarak meydana geliyorsa, göz ardı edilmemelidir. Kedinizi bu belirtiler için izleyin ve bu davranışları fark etmeden önce nelerin değişebileceğini düşünün.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Kediniz dikkat çekmek için size hafif hafif pati atıyorsa, başını ya da yüzünü ellerinize sürtüyorsa, rahat bir vücut duruşuna sahipse bu davranışlar da kedinin mutlu olduğunu gösteren beden dili işaretleri arasında yer alır. Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür.
Kediniz daha durağan, tepkisiz veya ilgisizse depresyonda olabilir. Kediniz gün içinde aşırı uyumaya başladıysa ve oyun oynamıyorsa bunalımlı bir ruh halinde olabilir. Bazı kediler depresyonda aşırı yer, bazıları ise hiç yemek yemez. Genellikle durgun ve isteksiz hatta ilgisi tamamen kapalı olabilir.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Mırıltı alçak perdeli, sürekli ve nefes alıp verme ile ritmik bir şekilde çıkar. Mırıltı çoğu zaman kedinin mutlu ve hâlinden memnun olduğu zamanlarda çıkardığı bir sestir. Ancak nadiren, hasta olduğunu ve ağrı çektiğini de gösterebilir. Hasta kediler bunu kendilerini rahatlatmak için yaparlar.
Kedilerde en yaygın olan korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi sorunların yer aldığını söylemeliyiz.
Kedileri yormak için ise onlarla oyun oynamak gerekir. Kedilerin tek başlarına oynayabileceği oyunlar olsa da tercih, insanlarla etkileşimli oyun oynamaları yönündedir. İnsanlarla interaktif oyun oynayan kedilerin hem içgüdülerine daha doğru şekilde hitap edilir hem de bilişsel gelişimlerine destek olunabilir.
Bu, ağrı ve diğer çeşitli ciddi tıbbi sorunların bir işareti olabilir. Çok acı çeken bir kedi, bir top gibi kıvrılmaya çalışıyormuş gibi görünecektir veya sırtı normalden daha yüksek, başı aşağıda ve ön patileri genellikle altında katlanmış olarak, çömelmiş bir pozisyonda kambur oturacaktır.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar.
Kediler sinirlenince ne yapar? Sinirlenen kediler aniden saldırabilir. Tıslar, sert bir şekilde miyavlar ve karşısındakini uyarırlar. Bazen de birbirlerini kovalarlar.
Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
KEDİNİZİN STRESİNİ AZALTIN
Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır. Kedinizin sevdiği ve birlikte oynadığı oyuncakları bulun ve oynayın.
Bir hayvan psikoloğu, evcil hayvanınızın duygusal veya zihinsel sorunlar işe başa çıkmasında en önemli role sahiptir. En başta hayvanınızın davranışlarını inceler ve yardımcı olabilmek adına zihninde neler geçirdiğini belirlemeye çalışır. Belirli durumlarda, hayvanla zaman geçiren insanların davranışlarına da bakarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri