Soru : Vav, ne zaman harf-i medd olur.
Cevap : Vav sakin (harekesiz) olsa, mâkabli (vavdan evvelki harf) mazmûm (örteli) olsa, o zaman vav, harf-i med olur (uzatma vazifesi görür).
Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur. Dik çizgi uzatmasından sonra gelen harekesiz vav (و) ile harekesiz ya (ى) okunmaz, atlanır.
Med harfleri nelerdir? a. ــا : Kendinden önceki harf üstün harekesi taşıyan elif. b. و ـ ـ : Kendinden önceki harf ötreli olan vav harfi. c. ي ـِـ : Kendinden önceki harf esreli olan ya harfi.
Harf-i med (uzatma harfi) Elif Elif harekesiz olup, kendinden önceki harfin harekesi üstün (fetha) olacak. Kendinden önceki ince harfi ''a-e'' arası sesle; kalın harfi ''a'' sesi ile bir elif miktarı uzatır. Bir elif miktarı demek; parmak kaldırıncaya kadar ki süre yani. yaklaşık 1-2 saniyedir.
İlgili 27 soru bulundu
و harfi harekesiz olup kendisinden önceki harfin harekesi ötre olursa و med harfi olur. Kendisinden önceki harf kalın bir harf ise “u” sesi ile bu kalın harfi uzatır. Eğer kendisinden önceki harf ince bir harf ise “u-ü” arası bir sesle bu ince harfi bir elif miktarı uzatır.
c.Bir kısa ünlü ve iki ünsüzden oluşanlar: eşk, emr, ömr… d.Bir ünsüz, bir kısa ünlü ve iki ünsüzden oluşanlar: derd, zehr… Bu heceler, normal bir heceden daha fazla uzatılarak okunur ve bu şekilde okumaya med adı verilir.
Diyanet TV Youtube Kanalına Abone Olun! Ders 26: Medd-i Tabii, Medd-i Muttasıl, Medd-i Munfasıl; Med harflerinden (vav, ya, elif) sonra sebebi med(hemze, sükun, şedde) bulunmadığında meddi tabii yapılır.
Elif Vav Harfinin Anlamı ve Hikayesi
Elif harfi Allahu Tealanın varlığını ve birliğini temsil eden vav harfi ise kulun Allahu Tealaya yakınlığını ifade eden harfler anlamına gelmektedir. Elif ve vav harfleri bir arada kullandıklarında ise El Vahid esmasını anlatmak ve işaret etmek için kullanılmaktadır.
Bütün Kıraat İmamları Medd-i Lâzım'da Aslî Med üzerine 3 elif ziyade etme, yani toplamda 4 elif miktarı uzatma hususunda ittifak etmişlerdir. Bu yüzden Medd-i Lâzım'da 4 elif miktarı uzatma yapmak vâciptir.
Vav harfi sadece sağdan bitişebilen bir harftir. Soldan başka bir harfle birleşmez. Ayrıca Hemzenin bineği olan harflerdendir (diğerleri Elif ve Ye) .
Hemze ( ء )
Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
Vav harfi aynı zamanda yardımcı harftir. Sessiz bir harften sonra gelerek o sessiz harfi o, ö, u, ü sesleriyle okutur. Türkçe kelimelerde bu “u”lar kısa, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun u “û” şeklinde okunur.
Tasavvuftaki Vav harfinin anlamına bakıldığında harfin, şekil olarak hem secde eden insana hem de anne karnındaki cenin duruşuna benzediğine inanılıyor. Bu benzetmeler neticisinde de; Vav harfli takıların insanların yaradana kulluğunu temsil ettiğine ve Allah'ın birliğini gösterdiği anlamı çıkarılmakta.
- Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır. - Anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen vav harfi; Vahidiyet, Vahdaniyeti temsil etmesi nedeniyle Allahın birliğini ve benzersizliğini simgeler.
VAV. Dudakların uçları birbirine değmeden, öne doğru toparlanmasıyla çıkarılır. Yumuşak ve ince bir harftir.
Bütün mahlukat ana karnında `Vav`ken, `Vav` gibi kıvrılmışken, dünya gelince `Elif` olup dimdik durur. “Elif” harfi insanın, haksızlığa, zülme ve yanlışa karşı duruşunu temsil ettiğine ianılır. Hayatı boyunca fiziki olarak “Elif” olarak yaşar, ihtiyarladıkça tekrar “Vav” gibi iki büklüm olur.
Lale süsleme sanatında Allah'ı c.c. sembolize eder. Vav harfi, Vahidiyet, Vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah'ın birliğini ifade eder.
“VAV” veya “YA” ŞEKLİNDE YAZILAN ELİF'İ TANIYALIM. Yazılış kurallarından dolayı elif harfi, bazen harekesiz “vav” ( ) veya “ye” ( ) şeklinde yazılabilir. Bunlar, kalın harfleri “a” sesiyle, ince harfleri ise “e-a” arası bir sesle uzatarak okuturlar.
Medd-i lîn ne demektir? Kolaylık ve yumuşaklıkla uzatılan, lisâna aĝır gelmeden kolayca okunan ''yumuşak uzatma'' demektir.
Bir kelime içerisinde harfi med bulunur ise, bunlar vav, ya, elif olabilir, harfi med sonrasında eğer sebebi med yoksa o zaman meddi tabi olarak isimlendirilmektedir. Meddi tabinin ne kadar uzatılması gerektiği de bilinmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bu bir elif kadar olmalıdır.
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
Kasr (Kısaltma ve İnceltme): Buna Tahfîf de denilmektedir. Ölçü gereği uzun bir heceyi kısaltmak ve ünlüsünü inceltmektir: şâh > şeh, mâh > meh, gâh > geh gibi. Kasr, yine ölçü gereği İstanbul > Stanbul, Aristo > Risto sözcüklerinde yapılır.
Açık hece veya açık seslem, Türkçede sonunda sesli harf bulunan kısa hecelerdir. Örneğin a-na-do-lu, a-şı-la-ma gibi. Arapça ve Farsçada ise sözcüklerde sesli harflerle yazılmayıp hareke ile gösterilen kısa hecelere verilen isimdir. Örneğin ka-de-me, ha-se-ne gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri