Yüksek hızda internet sağlayan bu iki teknoloji arasında ince farklılıklar olduğunu söylemek mümkün. VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
Altyapının uygun olduğu bölgelerde bulunan ev ve iş yerlerinde yüksek veri transfer hızından faydalanmak isteyenler de VDSL2 modem çeşitlerini tercih eder. Bu modemler, aynı zamanda ADSL, VDSL ve fiber altyapı bölgelerinde de kullanılabilir.
VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.
Fiber internet kullanımı ile VDSL internet ile ulaşılan hızdan 10 kat daha fazla hıza ulaşılabilir. VDSL internet kullanırken, santrale yakınlık da oldukça önemli faktör. VDSL interneti kullandığını alan santrale ne kadar yakınsa, verim de o kadar artar.
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line), ADSL'den çok daha yüksek hızlara (5 kat daha fazla download ve 10 kat daha fazla upload) olanak verir. Sinyalin güçlü olarak aktarılabildiği noktalarda 100 Mbps'e kadar hıza ulaşılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
VDSL VDSL2 farklı, VDSL2 teknolojisinin daha yüksek bir bant sunmasından kaynaklanıyor. VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor.
İnternetten baktığımda VDSL 100 Mbps'ye kadar destekliyor fakat modem arayüzünde maksimum 28 Mbps diyor.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
ADSL'den VDSL'e geçmek istiyorsanız öncelikle bulunduğunuz bölgeye VDSL hizmetinin gelip gelmediğini kontrol etmelisiniz. Bunu internet altyapı sorgulama sayfamızdan yapabilirsiniz. Eğer sorgulamanız sonucunda adresinizde 35 Mbps ve üzeri hızlarda hizmet çıktıysa bulunduğunuz bölgede VDSL hizmeti var demektir.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
VDSL2 ise VDSL'in geliştirilmiş versiyonu olan ikinci jenerasyonudur. Diğerlerinde olduğu gibi VDSL2'de bakır kablo altyapısını kullanır fakat müşterinin binasındaki telefon kutusuna kadar fiber kablo çekilir. Ya da fiber kablo sokak başındaki kutuya kadar gelmektedir.
VDSL2, VDSL'in daha yüksek bant genişliği sunan üst teknolojisidir diyebiliriz... VDSL'den farkı ise merkezi santrallerden açık hava santrallerine kadar fiber kablo çekilerek ya da kullanıcının direk binasına kadar fiber kablo çekilerek kurulur. Bu şekilde 250 Mbps hıza kadar ulaşılabilir.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
VDSL internet ve fiber internet hizmeti arasında temel olarak altyapı farkı vardır. Bu nedenle de VDSL bir modem fiber internet bağlantısı için kullanılamaz.
İlk olarak, modem kutusu üzerinde VDSL etiketi veya logosu olup olmadığına bakabilirsiniz. Eğer VDSL uyumlu bir modem satın alıyorsanız, genellikle bu modemlerin kutusunda bu bilgi yer alacaktır. Ayrıca, modem marka ve model numarasını araştırarak, ürünün VDSL uyumlu olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.
Fiberde ücretsiz modem sağlıyor. ADSL ve VDSL altyapıda böyle bir durum söz konusu değil. Modemi kendiniz alabileceğiniz gibi TurkNet'ten de ücreti karşılığında alabilirsiniz.
VDSL bağlantı kullanıyorsanız ADSL modemi kullanamazsınız. İnternet hızınızı ölçmek için hız testi (speed test) sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Altyapınızın alabileceği maksimum hız için de internet altyapı sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yani 16Mbps VDSL paketi var. Öyle bir şey yok maalesef. VDSL kullanmıyorsunuz siz şu anda ADSL kullanmaktasınız.
Türkçe'de dijital abone hattı anlamına gelen DSL, ADSL ve VDSL hizmetleri şeklinde yaygınca kullanılır. VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line) internet hizmeti ise çok yüksek hızlı dijital abone hattı anlamına gelmektedir.
DSL modemler maksimum 24 Mbps, VDSL modemler ise 150 Mbps bağlantı hızlarına ulaşabilirken, fiber uyumlu modemler bunların oldukça üstünde, 1000 Mbps gibi etkileyici hızlara çıkabilir. Fiber uyumlu modemlerle telefon hattına ihtiyaç duymadan internet bağlantısı kurulumu sağlanabilir.
Modem, internet bağlantınızın hızını etkileyen bir cihazdır. Eski bir modem, yeni teknolojileri desteklemediğinden, internet hızınızı düşürebilir. Modeminizi güncelleyerek, internet hızınızı artırabilirsiniz.
Modem almak yerine router alırsanız daha iyi olur. Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
VDSL teknolojisi, yaklaşık 150 Mbps'e kadar indirme hızı ve 10 Mbps'e kadar da yükleme hızı yüksek internet hızı sağlaması ile dikkat çeker ve tercih edilir.
Cihazların modemin yanına konulması internetin hızını ve kalitesini etkileyebilir. Modemin yanında kablosuz telefon veya mikrodalga bulundurmamalısınız. Çünkü bu cihazlar parazite sebep olabilirler.
Türkiye sınırları içinde fiber hızlar 100 Mbps ve 1.000 Mbps'ye kadar değişiyor. Şimdilik yüksek hız sınırının 1.000 Mbps olduğunu söyleyebiliriz. Bu hız gigabit hızı olarak da tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri