Bitkisel protein tozu ürünleri ise çoğunlukla hayvansal gıdalar tüketmeyi tercih etmeyen vegan ve vejetaryenler tarafından kullanılır. Bu nedenle vegan protein tozu olarak da adlandırılan bu ürünler; vegan ve vejetaryen bireylere, düzenli ve kontrollü bir protein kaynağı sunma imkanı sunar.
Bitkisel protein tozları kişinin günlük protein ihtiyacını karşılamak için ek olarak alınabilen, tamamen bitkisel içerikler kullanılarak üretilen, farklı içerikleri ve tatları birleştiren ürünlerdir. İstendiğinde su, bitkisel süt ya da smoothie ile karıştırılıp içilebilir.
Nohut veganlar için iyi bir protein kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Örneğin nohut yemeği yapmak dışında haşlanmış nohuttan humus yapabilir veya 24 saat suda beklettiğiniz nohuttan falafel yapabilirsiniz.
Protein tozu yerine et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut, badem gibi gıdalar, temel protein kaynakları olarak tüketilebilir” dedi. Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle gençlerin ve sporla uğraşanların protein tozu kullanımında aşırıya kaçılmaması gerektiğini açıkladı.
Bitkisel protein paketi içinde, bitki temelli yiyeceklerden gelen lif, polifenoller, C vitamini, sağlıklı doymamış yağ asitleri gibi çok fazla faydalı besin alırız. Altını çizmeden geçemeyeceğimiz bir diğer önemli etkisi ise, bitki temelli proteinin hayvansal kaynaklara göre daha az çevresel etkiye sahip olması!
İlgili 22 soru bulundu
Hayır, protein tozu cinselliğe zararlı değildir.
Testosteron seviyesine veya cinselliğe etki etmez.
Hayvansal Proteinler Tam Donanımlıdır
Ancak esansiyel olan amino asitlerin beslenme yoluyla temini gerekmektedir. Sağlığın optimal bir şekilde devam etmesi için bu aminoasitlerin belli bir dengede vücutta bulunması gerekir. Et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri insanda bulunan proteine benzer yapıda protein içerir.
Etkileyici kaslara ulaşmayı hızlandırmak için illa protein tozu kullanmak gerekmiyor. Nokta atışı bir beslenme düzeniyle de “ben buradayım” diyen kaslara sahip olabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, tüm et türleri başta olmak üzere protein açısından zengin gıdalara yönelmelisiniz.
1 bardak süt, 1 adet pastörize yumurta beyazı, 1,5 yemek kaşığı fıstık ezmesi ve isteğe bağlı olarak protein tozunu blenderdan geçirin. Hepsini geçirdikten sonra afiyetle tüketin. Hem uzun süre tok hissetmenizi sağlayacak hem de protein açısından zengin olan bu karışımı kesinlikle deneyin.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Vejetaryen diyetler çoğunlukla bitkisel protein ağırlıklıdır. Vejetaryen bireyler gün boyunca yeterli enerji alımının yanı sıra bitkisel besinlerden kurubaklagiller, yağlı tohumlar, çekirdekler, tahıllar, sebze ve meyvelerden yeterince tükettiklerinde vücut proteinlerini sentezleyebilir.
Vücudumuzu makine olarak güçlendirir ve kapasitesini genişletiriz. Vegan Diyetinde özellikle baklagillerin ve tahılların yoğun tüketiminden dolayı karbonhidrat oldukça artacaktır. Bunu avantajınıza kullanabilirsiniz. Antrenman yoğunluğunuzu arttırır ve daha çok kas geliştirebilirsiniz.
Eğer kişi çok az spor yapıyor ve buna rağmen protein tozu kullanıyorsa bu da kilo alımına neden olur. Bu nedenle eğer düzenli ve yeterli seviyelerde spor yapmıyorsanız protein tozu kilo aldırıcı etkisi olabileceğini unutmamalısınız. En uygun protein tozu %80 protein ve %20 karbonhidrat içermelidir.
Bitkisel protein tozu ürünleri ise çoğunlukla hayvansal gıdalar tüketmeyi tercih etmeyen vegan ve vejetaryenler tarafından kullanılır. Bu nedenle vegan protein tozu olarak da adlandırılan bu ürünler; vegan ve vejetaryen bireylere, düzenli ve kontrollü bir protein kaynağı sunma imkanı sunar.
Dünya çapında en çok tercih edilen protein tozu ise "whey protein" olarak bilinen peynir altı suyu tozu karşımıza çıkıyor. Hayvansal bir ürün olan peynir yapımı esnasında elde edilen bu toz, vegan yaşam tarzı olan sporcuları tamamen ekarte ediyor.
1) Optimum Gold 100% Whey Gold Std – Chocolate 5.15lb/2270gr Multi-lingual. Optimum Gold protein tozu, Amerika Birleşik Devletleri'nin en popüler markaları arasında yer alır. Yani dünyanın en iyi protein tozu arasındadır diyebiliriz. Üçüncü nesil yeni formülü sayesinde proteinlerin kana karışım oranını hızlandırır.
Protein Tozu Kaç Yaşında Kullanılır? Protein tozu yaş sınırı konusunda mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Çocuklarda protein tozu kullanımı nasıl olmalı sorusunun cevabı ise uzmanlar tarafından genellikle 16-18 yaş aralığında olmalı şeklinde verilir.
Yumurta protein tozu: Yumurta protein tozunun acı bir tadı vardır. Saf haliyle piyasaya sürülür. Bunun için, çoğunlukla çok bileşenli tozlarla karıştırılarak kullanılır.
Haftanın belirli günlerinde protein tozu kullanıp ağırlık çalışanların, protein tozunu bıraktıktan sonra cildinde sarkma meydana geldiği bilinmektedir. Protein tozu kullanıldığı süreçte kas ve deriyi toplayan bir güce sahiptir. Vücut bu besine alıştığı için kullanıma ara verdiğinizde deride sarkma yaşanabilir.
Aşırı ve bilinçsiz kullanıma bağlı olarak alınan protein tozu, vücudun ihtiyacından fazla proteine maruz kalmasına yol açarak başta kemik erimesi ve sindirim sistemi organlarından biri olan bağırsak sorunlarını oluşturabilir.
Özellikle whey protein gibi içeriği kaliteli protein tozlarını tercih etmeniz, karın kaslarınızı destekleyecek bir protein ihtiyacının karşılanmasına destek olacaktır. Whey protein, en çok tercih edilen gıda takviyelerinin başında olarak, sporcuların karın kasının gelişmesinin desteklenmesine yardım eder.
Hayvansal protein yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir.
Yeteri kadar protein yemek YETMİYOR!
Eğer en hızlı şekilde kas yapmayı istiyorsan yediğin protein miktarının yanında yeterli miktarda kalori de tüketiyor olman lazım. Yeteri kadar yemek yemezsen vücudun yapabildiği kadar kas yapamayacak!
Protein tabii ki önemlidir. Neticede, kaslar proteinden oluşur ve kas kütlesi oluşturmak için gereken yapı bloklarının oluşması için vücudunuzun yeterli miktarda protein alması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri