Salbutamol, bronşiyal astım ve bronşiolit gibi hastalıklarla hiperkalemi tedavisinde sık kullanılan bir ilaçtır. Özellikle astım nöbeti sırasında, etkisi kısa sürede başladığı için tercih edilir.
Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar. Astımda bronkokonstriksiyonu (bronşların daralması) azaltarak semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı ilaçlardır.
Genel etkili doz günde 3 veya 4 kez alınan 4 mg'dır (10 ml). Doktorunuz durumunuzun ciddiyetine göre ilacınızın dozunu artırabilir veya azaltabilir. Her bir tek doz en çok 8 mg'a (20 ml) çıkarılabilir. Uygulama yolu ve metodu: VENTOLIN, ağızdan alınır.
VENTOLIN nebül, seyreltilmeden kullanılmaktadır, ancak daha uzun uygulama süresi (10 dakikadan fazla) gerekiyorsa solüsyon steril normal salin ile seyreltilebilir.
Astım krizini 1 saat sonunda tekrar değerlendirin.
4 saat arayla günde 6 defa 2-4 puf salbutamol öksürük kesilinceye kadar en fazla 2 hafta kullanmaya devam ediniz.
İlgili 27 soru bulundu
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir.
- Inhaler yolla kullanılanlar normal dönemde hasta atakta değilken, gün içinde veya gecelerii uykudan uyandıran nefes darlığı, vızıltı veya öksürük olduğu durumlarda sabah 1 akşam1 kez şeklinde kullanılır. - Doktorunuzun önerisi dışında kullanılmaz. - Hava yollarındaki şişme ve ödemi azaltır.
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
Ölçülü doz inhaler tedavisi sırasında geniş hacimli hava haznesi kullanılması ve İS kullanımından sonra ağız ve boğazın suyla çalkalanması koruyucudur.
VENTOLIN'i doktorunuza danışmadan başka ilaçlarla birlikte kullanmayınız. Kalp ritim bozukluğu ya da astım için başka bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz. VENTOLIN ve propranolol gibi selektif olmayan beta-bloker ilaçlar birlikte kullanılmamalıdır.
Alerjik reaksiyon belirtileri şunlardır: Yutmayı veya nefes almayı zorlaştırabilen, yüzde, dudaklarda, ağızda, dilde ve boğazda şişme, kaşıntılı döküntü, halsiz hissetme, baş dönmesi ve yere yığılma. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Ben dahil bu ilacı kullanan hemen herkeste en büyük yan etkisi ''taşikardi'' yapmasıdır. Taşikardi yani ani ve düzensiz kalp atışı ve aniden çarpıntı çok tehlikelidir.Tam teşhis edilmemiş bir kalp sorunu varsa ve normal hayat seyrinde sorun yaratmazken aniden kalp krizi riski oluşabilir.
Tek başına kullanılabilir olması, iki ilacın kombine edilebilmesi, yüksek dozda ilacın kolayca verilebilir olması, uykuda kullanım kolaylığı avantajlarının başında gelir.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
VENTOSAL etkin madde olarak salbutamol içerir. Hızlı etkili bronkodilatörler (bronşları genişletici) adı verilen bir ilaç grubunun üyesidir ve birkaç dakika içinde akciğerlerdeki hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
Astım ataklarını gerektiğinde tedavi etmek için sıklıkla bir inhalasyon cihazı ile verilen hızlı-rahatlama ilaçları kullanılır. Bunlar kısa etkili, hızlı tedavi sağlayan beta2-agonist ve antikolinerjik bronkodilatörlerdir. Bu ilaçlar hava yolu kaslarını gevşetir. İnhalerin iki ila altı nefes alınması gerekebilir.
Alerjik Astım Tedavisinde Kara Buğday Balı Faydalı Olabilir
Balın anti-inflmatuar ve anti-bakteriyel etkileri vardır. Öksürük rahatlatıcı etkisi vardır. Bu nedenle bal, özellikle bir yaşından büyük çocuklarda öksürük dönemlerinde önerilebilir.
Yine 2007 öncesi çıkartılmış kimi raporlarda tanı hipertansiyon ve astım olsun, kullanılacak ilaçlar kısmında salbutamol (Ventolin vs,) inhaler ve antihipertansifler veya salbutamol inhaler ve ACE İnhibitörleri yazabilmektedir.
A ve C-VİTAMİNİ; FLAVONOİDLER. C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.
Nefes açıcı ilaçlar zararlı mı? Nefes açıcı ilaçlara zararlı denilemez ancak yan etkileri bulunur. Bu yan etkiler iskelet kaslarının kısa süreli kasılması, kalpte çarpıntı, anksiyete olarak gösterilebilir.
Astımın tüm basamaklarında antienflamatuar, bronkodilatör, semptom kontrolü ve oral steroid ihtiyacını azaltmak amaçlı kullanılır. KOAH'ta tek başına kullanılması önerilmez. CORTAİR ayrıca hastanede yatış gerektiren, krup hastalığına sahip bebek ve çocukların kullanımı için önerilmektedir.
İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Ağızlıklı inhaler cihazının ağzını dişlerinizin arasına yerleştirin ve dudaklarınızla cihazı sıkıca kavrayınız. 6. Ağzınızdan DERİN ve YAVAŞ nefes alırken aynı anda tüpe bastırınız. 5-10 kez DERİN ve YAVAŞ nefes alıp veriniz. Doz sıkılmasını nefes alma başlangıcına getirmeye çalışın.
Astımlı hastalarda ilaç kullanımı
Çok düşük dozlarda ve akciğerlerimizde etki sağlarken kan dolaşımına karışmadığı için yan etkiler de uygun dozlarda verildiğinde görülmez. Solunum yoluyla alınan bu ilaçlar ölçülü doz inhaler (ÖDİ) ve kuru toz inhaler (KTİ) şeklinde geliştirilmiş cihazlar ile kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri