Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda ilde metalik madenlerden sadece altın cevherleşmesine, endüstriyel hammadde kaynaklarından da perlit, kireçtaşı ve manyezit oluşumlarına rastlanmıştır. Söz konusu yatak ve zuhurlar ilde Merkez, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde bulunmaktadır.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) Demir; Balıkesir, Sakarya ve Kocaeli çevrelerinde çıkarılmaktadır.
Madencilik, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesinde yapılmaktadır. Karadeniz'de bolca maden çıkarılmaktadır. Maden de eşittir enerji demektir, yani yine ülkemizin enerji ihtiyacının büyük bir kısmı Karadeniz Bölgesinden gelmektedir. Ülkemiz Yer altı kaynakları Ve çeşitliliği bakımdan zengindir.
Geçmiş yıllarda işletilen Sarayönü, Sızma ve Ladik civa sahaları da bu bölgede bulunmaktadır. Sözü edilen madenler dışında ilde Beyşehir, Seydişehir ve Ilgın'da olmak üzere çeşitli linyit sahaları bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
İstanbul ili özellikle endüstriyel hammadde kaynakları bakımından önemli potansiyellere sahiptir. İlde belirlenen tek metalik maden oluşumu % 30-32 Mn tenörlü Çatalca-Binkılıç-İnceğiz sahası olup, 300.000 ton görünür+muhtemel rezerv belirlenmiş saha geçmiş yıllarda işletilmiştir.
Konya ili, maden kaynakları açısından Orta Anadolu Bölgesi'nin önemli illerinden birisidir. Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve manyezit yataklarının yanı sıra kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun, çinko, barit madenleri ile önemli oranda yeraltı suyu rezervleri bulunmaktadır.
Bu nedenle platin grubu metaller dünyanın en pahalı madenleri olarak biliniyor. Platin, yatırımcılar tarafından iyi bir yatırım aracı olarak görülebiliyor.
Gümüşhane, Erzincan, Bayburt ve Hakkari gibi iller de madenciliğin yoğun olduğu iller arasında giriyor. Şanlıurfa, Erzurum ve Trabzon ise maden, beton ve metal sanayinde söz sahibi diğer iller.
Türkiye'nin en önemli yer altı kaynakları olarak altın, doğal taşlar, bor, trona, uranyum ve toryum sıralanmaktadır.
Bilecik Söğüt'teki, Türkiye'nin en büyük altın keşiflerinden biri olduğu iddia edilen 6,5 milyar dolar değerindeki 109 ton altın rezervinin işleneceği maden tesisi bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.
Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Türkiye'de altın çıkarılan yerler şu şekilde sıralanmaktadır: Artvin ilinin Hot ilçesi, Balıkesir ilinin Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale ilinin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir ilinin Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir ilinin Ovacık, ...
Türkiye'de en çok bulunan maden ise, dünya genelinde oldukça nadir olarak bulunan bir kireç taşı türü olan dolomit olduğu sonucu çıktı. Gerek seramik, gerekse cam yapımında bununla beraber demir-çelik sanayisinde oldukça kullanılan dolomitin, ülkemizde yaklaşık 15,8 milyar ton olduğu öğrenildi.
İçbatı Anadolu'da yer alan Manisa ili yeraltı kaynakları bakımından iyi bir konumdadır. Altın, mermer, bakır, krom, çinko, kurşun, demir, linyit, nikel, uranyum gibi kaynaklara sahip olan ilde, 12 bin civarında kişi maden sektöründe istihdam edilmektedir.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir. Madenler, devlet ya da üretilen madenden devlet hakkı ödenerek özel veya tüzel kişiler tarafından işletilebilir.
Merhaba, - Türkiye'de en zengin maden yataklarının bulunduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesi olacaktır. Doğu Anadolu Bölgesi şehirleri Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Muş, Bitlis, Erzurum, Tunceli, Erzincan, Bingöl, Elazığ ve Malatya olacaktır.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde. Bir miligram pozitron üretimi 25 milyon dolar bir maliyete neden oluyor.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
Kiminin bir kilogramı bile insanın hayatını değiştirmek için yeterli.. İşte dünyadaki en değerli maddeler ve fiyatları.. Gerçekte herhangi bir pratik kullanım alanı olmayan kaliforniyum 252, 1950 yılında keşfedilmiş bir maddedir.
Adana ilinin Aladağ ilçesi madenler yönünden zengin olup, yörede bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. İlçede krom rezervinin fazla olması nedeniyle yörede birçok maden firması faaliyetini sürdürmektedir. Bu maden firmalarına istihdam genellikle Aladağ merkez ve köylerinden sağlanmaktadır.
Ankara ili metalik madenlerin yanı sıra endüstriyel hammadde kaynakları bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Bunlar başta trona olmak üzere çimento hammaddeleri, bentonit, jips, kaya tuzu, kireçtaşı, kum-çakıl, perlit, sodyum sülfat, sepiyolit ve mermerdir.
Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalarla bölgenin endüstriyel hammadde ve metalik maden yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Ülkemizin tek, dünyanın da sayılı yataklarından biri olan profillit yatağı Pütürge'de bulunmaktadır. Metalik maden yönüyle, bu yöre demir ve bakır yönüyle zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri