Vergi cennetleri (tax havens) dünyanın her yerinde bulunabilir. Bazıları, Cayman Adaları, Britanya Virjin Adaları veya Hong Kong gibi açık denizdedir. İsviçre, Hollanda ve Lüksemburg gibi ülkeler de vergi cennetidir. Delaware ve Wyoming de birkaç çok popüler vergi cenneti eyaletlerdir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Vergi cennetleri, yabancı sermayeyi ülkelerine çekebilmek amacıyla yabancı yatırımları çok düşük vergi oranlarıyla vergileyen ülkelerdir.”; Vergi cennetleri, işlemlerin gizli şartlar altında yapılabilmesine olanak tanıyan ve çoğunlukla kıyı bankacılığı merkezleri olarak faaliyet gösteren, fiziki yatırım alanları ...
Ekonomik Özgürlük Endeksi'ne göre Birleşik Arap Emirlikleri, ticarete açıklığı ve düşük vergileri sayesinde dünyanın en özgür ülkelerinden biridir. Komşularının çoğu gibi, BAE de petrol ihracatından bol miktarda para kazanmaktadır. Böylece ülke vatandaşları orada vergisiz olarak yaşayabilmektedirler.
2020'de sistemde değişiklikler yapıldı ve gelir vergisi oranları güncellendi - şu anda (2023'te) sadece 2 vergi eşiği var: 73.031 Avro'ya kadar olan gelirler için %36,93 oranında vergi, 73.031 Avro'nun üzerindeki gelirler için %49,50 oranında vergi.
İlgili 32 soru bulundu
Fransa'da Standart kurumlar vergisi oranı %33,33'dür. Küçük ve orta ölçekli işletmeler indirimli orandan faydalanabilir. Yıllık standart kurumlar vergisi 763.000 €'nun üzerinde olan şirketler %3.3 oranında sosyal güven lik kesintisi adı altında ek vergi ödemektedirler.
Gelir vergisi ve sosyal güvenlik kesintilerinin tümünün brüt ücrete oranı dikkate alındığında ise, en yüksek payı % 54.2 ile Belçika almaktadır. En düşük pay ise % 15.4 ile Meksika'ya aittir. Türkiye ise % 42.7 oranı ile 18 OECD ülkesini geride bırakmıştır.
Vergi cennetleri (tax havens) dünyanın her yerinde bulunabilir. Bazıları, Cayman Adaları, Britanya Virjin Adaları veya Hong Kong gibi açık denizdedir. İsviçre, Hollanda ve Lüksemburg gibi ülkeler de vergi cennetidir. Delaware ve Wyoming de birkaç çok popüler vergi cenneti eyaletlerdir.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Dubai vergi cenneti olmakla beraber birçok yabancı yatırımcıyı da ülkesine çekmektedir.
Malta bankaları hali hazırda Avrupa Birliğinin kabul ettiği bankacılık kurallarına uymaktadır; bu, hesabın bir AB vatandaşına ait olması durumunda, tüm faizlerin vergi makamlarına bildirildiği anlamına gelmektedir. Bu nedenle Malta “vergi cenneti olarak adlandırılan off-shore” ülkeler arasında sayılmamaktadır.
İsviçre %7.7 VAT uygulayan bir ülke. Yani yaptığınız 1200 CHF alışverişte bu miktarın 86 CHF kısmı aslında ödediğiniz vergi oluyor. Yani toplamda 86/1200 %7.2 tax free almanız gerekiyor, fakat bu miktarı tam olarak geri almanız mümkün değil.
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "2019 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye Geneli İlk 100 Sıralaması"nı açıkladı.
Türkiye 38 OECD üyesi ülke arasında %23 olan kurumlar vergisi oranı ile 32. sırada yer alırken, 2023 yılının ikinci yarısında artırılan yeni %25 vergi oranı ile birlikte 19. sıraya çıkmıştır.
Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi uyarınca ülkelerin 2021 yılındaki sıralaması Estonya sekiz yıldır bu endeks sıralamasında OECD ülkeleri arasındaki en iyi vergi yasalarına sahip ülke konumundadır.
Kelime anlamı olarak kıyıdan uzak anlamına gelen offshore, ekonomide kaba bir tabir ile vergiden uzak anlamına gelmektedir. Vergilerin yüksek olduğu ülkelerde (Türkiye, Avrupa Birliği vs) yaşayan vatandaşlar, vergi ödememek için ticari faaliyetlerini o ülkenin dışında sürdürerek vergi ödemekten kurtulurlar.
Vergi cenneti ülkelerde teknoloji, sanayi ve sağlık şirketlerinin Avrupa ana ofisleri bulunmaktadır. İrlanda, 25'ten fazlası gelişmiş olan toplamda 70'in üzerinde ülke ile vergi anlaşmasına sahiptir. Dünya devlerinden Google ve Apple gibi şirketler bu duruma örnek gösterilebilir.
Gelir vergisi, ikamet etmeyenler için %5 faiz geliri , %9 temettü stopajı ve Karadağ'ın telif ücreti ödemesiyle birlikte, ikamet edenler için % 9-11 arasındadır. KDVsi %7 olan otel ve marinalar haricinde % 21'dir. Kurumlar vergisi, rekabet edilebilmesi için sabit oran ile % 9'dur.
En yüksek standart KDV oranlarına sahip AB ülkeleri Macaristan (%27), Hırvatistan, Danimarka ve İsveç'tir (hepsinde %25). Lüksemburg %16 ile en düşük standart KDV oranını uygularken, onu Malta (%18), Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya ve Romanya (tümünde %19 ile) izliyor.
Günümüzde ÖTV, OECD üyesi ülkelerde de uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Hollanda, Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Danimarka, İrlanda, İsviçre, Yunanistan, İsveç, İspanya, Norveç, İzlanda ve Portekiz yer alır.
Amerika'da vergi oranları en düşük %10 ve en fazla %39,6 olarak düzenlenir.
Kişisel gelir vergisinin oranının en yüksek olduğu İskandinav ülkesi İsveç'tir. İsveç'te vergi oranı %56.9 iken; Danimarka'da %55.6, Norveç'te ise %39'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri