TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak.
Vergi dairesinden alınması gereken vergi numarası, Türkiye'de “vergi kimlik numarası” olarak da adlandırılır. 10 haneden oluşan vergi numarası, özellikle şirketler, işletmeler, dernekler ve gerçek kişiler için zorunludur. Gerçek ve tüzel kişiler, vergi numaraları olmadan işlemlerini yapamaz.
Vergi numarası nedir? Vergi numarası ya da tam adıyla vergi kimlik numarası, vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin kamu kurumlarında vergi öderken kullandıkları 10 haneli numaradır.
Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Vergi numarası İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden öğrenilebilir. ivd.gib.gov.tr adresine girdikten sonra 'Doğrulamalar' bölümünden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' seçeneğine tıkanır. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra vergi kimlik numarası öğrenilebilir.
Vergi kimlik numarası olmayan kişi ve kurumların, belirli vergilendirme sorumluluklarını üstlenmesi mümkün değildir. Sonuç olarak kurumlar aracılığıyla verilen bu kimlik numarasına sahip olmak ve işlem sırasında kullanmak zorunludur.
İlgili 35 soru bulundu
Vergi dairelerinde kayıtlı her gerçek ve tüzel kişiye tek vergi numarası verilecek olup, mükelleflerin merkez ve şubeleri aynı vergi numarasını kullanacaklardır. Şubelerin başka vergi dairesi yetki alanı içerisinde olması durumu değiştirmeyecektir. Bankalar bu uygulamanın dışında tutulmuşlardır.
Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Vergi numaranızı e-Devlet şifreniz ya da İVD hesabınız ile internet üzerinden öğrenebileceğiniz gibi bağlı olduğunuz vergi dairesinden de öğrenebilirsiniz.
Sorgulama yapmak için İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi internet sitesi ivd.gib.gov.tr'nin sol üstr köşesindeki "doğrulamlar" bölümüne tıklayın. 'Doğrulamalar' bölümünü tıkladıktan sonra listeslenen seçeneklerden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' seçeneğine tıklayın.
Vergi numarası almak isteyen kişiler, nüfus cüzdanının aslı veya onaylı bir örneği ile tüzel kişiler ise kimlik bilgilerini ibraz etmek suretiyle vergi numarası alacaklardır. Vergi numarası en yakın vergi dairesinden alınabilecek olup, ikamet belgesi istenmeyecektir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni vergi kimlik numarası kullanılacaktır.
MERSİS tarafından verilen ve özel algoritma ile üretilmiş 16 haneli bir numara olan MERSİS no limitet ve anonim şirketlerde “0” ile başlar, devamında vergi numarası gelir ve sonunda “000” ve “15-16-17” vb. gibi rakamlarla biter.
Maliye Bakanlığı kanunun verdiği yetkiye dayanarak 240, 247 , 262 ve 264 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve Nisan 1998 de yürürlüğe giren 4358 Sayılı Kanun ve Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğleri ile uygulama yürütülmüştür. Geniş açıklama 6 Şubat 1998 tarihli ve 262 Seri Nolu Tebliğde yer almıştır.
11 basamaktan oluşan T.C. kimlik numaraları bir algoritmaya göre hesaplanıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden alınan bilgiye göre kimlik numaralarının son iki rakamı doğrulama sayısı ve son iki basamak, ilk dokuz basamaktan bir algoritma ile hesaplanıyor.
Kimlik Numaramı nasıl öğrenebilirim? T.C. Kimlik Numarası ilçe nüfus müdürlüklerinden vehttp://tckimlik.nvi.gov.trinternet adresinden öğrenilebilir.
Sadece TC Kimlik No İle Şirket Kurulur mu? Permakültür Nedir? Geçmişte sadece kimlik bilgileriyle şirket kurulması mümkün olsa da, günümüzde sadece TC kimlik numarası ile şirket kurulması mümkün değildir.
İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr ) ya da İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasına girin. Şifre ve kullanıcı kodu ile giriş yapın. Sorgulamalar bölümünden e-Vergi Levhası Oluştur'u seçin. (Mükellefin o tarihe kadar var olan bütün vergi levhaları ve onay kodları ekrana gelecektir.)
Katma değer vergisi kimlik numarası (KDV No) olarak da bilinen KDV numarası, AB'de kullanılan bir tanımlayıcıdır. Kaydolmanızın ardından üye ülkenin vergi dairesi tarafından size sağlanır. Bu numara, katma değer vergisi tahsil edilebilmesi için ülkeler tarafından satıcılar için düzenlenir.
Vergi Levhası: Vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren şekil ve içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen belgedir.
VKN vergi kimlik numarası demektir.
Kısacası 18 yaşından küçüklerin esnaf olmalarında vasi veya temsilcileri olduğu sürece hiçbir sıkıntı bulunmamaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde vergi levhası sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mükellefler, GİB resmi web sitesine girişin ardından kimlik ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri girerek GİB vergi levhası sorgulama işlemini tamamlayabilir.
Nev'i değişikliğine giden mükellefler yeni mali mühürlerini temin edene kadar, e-fatura uygulamasından eski vergi kimlik numarasına ait unvan ve mali mühür ile yararlanmaya devam edeceklerdir.
1 Ocak 2007 tarihinden itibaren ise, TC tabiyetindeki gerçek kişilerin bütün işlemlerinde sadece TC kimlik numarası kullanılacak. TC tabiyetinde bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ise, yeni dönemde de vergi dairelerince kendilerine verilen 10 rakamdan oluşan vergi kimlik numarasını kullanmaya devam edecek.
Vergi levhası alma süresi şirketlere göre değişkenlik göstermektedir. Gelir vergi levhası ya da kurumlar vergi levhası için gerekli olan süre 30 iş günüdür. Ancak, şahıs şirketleri için gerekli olan vergi levhası 1 iş günü içerisinde alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri