Kirazın ekşi kardeşi vişne, yüksek oranda beta-karoten, C, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Günde bir bardak vişne suyu içmenin günlük antioksidan gereksinimini karşıladığını belirten uzmanlar, "Vişne mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardım eder" diyor.
Ferahlatıcı etkisi yüksek bir meyve olan vişnenin şeker oranı kirazdan düşük olduğu için daha az kalori içeriyor. Diareyi kesmesi ve idrar söktürücü özellikleri, mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olmasının yanı sıra, vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasında etkin rol oynuyor.
Vişne suyu, zengin bir antioksidandır. Bu sayede kanı temizler, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabı kurutur, eklem ağrılarını giderir. Ağrıyan ve yorulan kasların onarılmasına yardımcı olur.
Limon suyunun asidik özelliği çok güçlüdür ve diğer asidik meyvelerin lekelerini çıkarmada da oldukça etkilidir. Vişne lekesi gibi çıkarılması güç lekeleri eşyalarınızdan çıkarmak için limon suyunu kullanabilirsiniz. İlk olarak bir kabın içine bolca ekleyin.
İlgili 24 soru bulundu
Böbrek hastaları için de vişne güvenilebilecek bir meyvedir. Bunun yanında tüketenleri kanserden, kalp, damar hastalıklarından korumaktadır. Gut hastaları için de vişne önerilmektedir.
İçinde yüksek miktarda, A, B, C, K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, omega-3 ve omega-6 yağları bulunur. Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır.
Üre ve ürik asit seviyesini azalttığı için gut hastalığına karşı koruyucudur. LDL dediğimiz kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır. İyi bir A, C ve E vitamini kaynağı olmakla beraber içinde potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum minerallerini de bulundurmaktadır.
Kalbi İyileştirir
Vişne suyu içerisinde yüksek oranda antosiyanin barındırır. Bu özelliği sayesinde genç ve orta yaşlı kadınlarda miyokard enfarktüsüne yakalanma riskini azaltır.
Ürik asit hem inflamasyon hem de kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür. Gut atakları riskini azaltır: Yapılan çalışmalarda gutlu hastalar 2 gün boyunca vişne tükettiklerinde gut ataklarında % 35 azalma gözlenmiştir.
Kara lahana, ıspanak, marul, turp, hardal, roka gibi sebzeler iyi miktarda A, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve antioksidanlar içerir. Bütün bunlar iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi, yağlı karaciğer gelişiminden korunmaya yardımcı olabilir.
Dr. Nuri Kurtoğlu, "Salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyveler, kiraz, kızılcık, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler, kış döneminde yaygın şekilde kullanılan portakal ve mandalina, ananasta da kanı inceltici özellik bulunur.
İçinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde kanı temizleme özelliği vardır. Vişne suyunun zihni güçlendirme özelliği bulunmaktadır. Böbrekler için faydalıdır.
Özellikle potasyum, lif, C vitamini ve uyku hormonu olarak da bilinen melatonin bakımından zengin bir meyve olan vişne, yüksek antioksidan içeriğiyle enfeksiyonları önlemeye yardımcı oluyor.
Vişne suyunun bu antienflamatuvar gücünden profesyonel ya da amatör olarak spor yapan ve kas ağrılarını hafifletmek için ilaç kullanan milyonlarca kişi faydalanabilir.
ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu içenlerin, yaklaşık 90 dakika fazla ve daha iyi uyuduğunu gösterdi.
Vişne Suyunda Hangi Vitaminler Var? Vişne, A ve C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Potasyum, kalsiyum, sodyum ve fosfor minerali bakımından zengindir. Özellikle ateşli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmasıyla bilinir.
Vişne, çok iyi bir potasyum kaynağıdır. Vişnenin yapısında bulunan potasyum, vücutta fazladan birikmiş olan sodyumu vücuttan uzaklaştırır ve kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Vişne tüketmek, vücuttaki, potasyum ve sodyum dengesini korumaya yardımcı olur ve hipertansiyon oluşumunu önler.
Ambalaj açıldığında bulaşma ve dolayısı ile bozulma başlar. Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir.
Vişnenin zararları
Bu karbonhidrat, aşırı tüketimde mide ağrılarına ve bazen de ishale neden olabilir. Şeker içeriğinden dolayı fazla tüketimde vücuttaki kan şeker dengesini bozabilir. Ayrıca, vişne tüketiminden sonra üzerine hemen su içilirse karın ağrısı ve şişkinlik yaşanabilir.
Vişne, tıpkı kiraz gibi vücutta idrar söktürücü etki yaratıyor. Vişnenin antioksidan özelliği böbreklerimiz üzerinde de oldukça olumlu etkilere sahip.
Özellikle C vitamini içeren portakal suyu, ananas suyu, greyfurt suyu ve limonata gibi meyve sularının yüksek miktarda protein ve demir içeren bir öğünle birlikte tüketilmesi demir emilimini artırır.
Coşkun, kan bağışı sonrası içilen vişne suyunun kan yaptığı yönündeki düşüncenin de yanlış olduğunu ifade etti. Kan bağışı sırasında vücuttan bir ünite yani 490 mililitre kan alındığını kaydeden Coşkun, bağıştan sonra vücuttaki sıvı dengesini sağlamak amacıyla vişne suyu, maden suyu ya da su ikram edildiğini belirtti.
Diyabet, denildiğinde akla ilk gelen; meyvelerden uzak durmak oluyor. Ancak şeker hastaları günde 20 adet vişne yediklerinde; içeriğindeki antosiyaninler pankreasın insülin üretimini artırıyor, kan şekerini düşürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri