Adlandırılmış bir aralık, tablo veya bağımsız değişkende hücre ifadeleri yerine adlar da kullanılabilir. col_index_num , döndürülecek değeri içeren aralıktaki, table_array öğesinin en solundaki sütun için 1 ile başlayan gerekli (required) bir sütun numarasıdır.
Sütun_indis_sayısı (Column index number): Tablo_dizisindeki sütun sayısı.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
DÜŞEYARA fonksiyonunu, genellikle aradığımız değerle birebir eşleşene ait verileri almak için kullanıyoruz. Bu fonksiyonu kullananların %95'i de [aralık_bak] argümanını YANLIŞ – Tam Eşleşme yani 0 olarak kullanıyor.
Sorun: Arama değeri, dizideki en küçük değerden daha küçük. ralık_bak bağımsız değişkeni DOĞRU olarak ayarlanmışsa ve arama değeri dizideki en küçük değerden daha küçükse #YOK hatası görürsünüz. DOĞRU, dizide yaklaşık bir eşleşme arar ve arama değerinden daha küçük en yakın değeri döndürür.
İlgili 43 soru bulundu
Uzun bir bekleyişin ardından, artık yeni fonksiyonlar geriye tek bir sonuç döndürmek yerine, komple bir diziyi dökebilecekler. Herkesçe ÇOKLU DÜŞEYARA olarak bilinen bir Dizi Formülü yazmak yerine, çok basitçe FİLTRE fonksiyonu ile bir veriye ait bütün kayıtları, tabiri caizse şak diye dökebiliyoruz.
Excel düşeyara fonksiyonu kullanımı
İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar. Düşeyara fonksiyonunu daha iyi anlamak için meyve miktarlarını ve fiyatlarını içeren bir tabloyu örnek olarak kullanalım.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Sütun İndis Sayısı, bir eşleşme bulunursa döndürülmesini istediğiniz arama sütununun sağında yer alan sütunların sayısıdır.
LookUp işlevi, tabloda bir formülü karşılayan ilk kaydı bulur. Bir veya daha fazla ölçütle eşleşen tek bir kaydı bulmak için LookUp işlevini kullanın.
Yatay arama. Bir aralığın ilk satırında bir anahtar arar ve bulunan sütunda belirtilen hücrenin değerini döndürür.
Koşullu biçimlendirme, belirli değerleri vurgulamayı kolaylaştırır veya belirli hücrelerin kolayca tanımlanmasını sağlar. Bu, belirli bir koşul (veya ölçüt) temelinde hücre aralığının görünümünü değiştirir.
KAÇINCI (MATCH), İNDİS (INDEX) fonksiyonları iç içe kullanıldığında düşeyara fonksiyonunun işlevlerini yapan ve ayrıca düşeyaranın yetersiz kaldığı durumlarda yardımımıza koşacak fonksiyon tipleridir.
A:B==> Arama yapılacak liste. 2==> Listede veri bulunduğu zaman, kaçıncı sütündaki verinin yazdırılacağını belirtiyoruz. 0==> Formülün birebir eşleştirme yapmasını sağlar. Eğer bunu belirtmezseniz, benzer bir veriyi bulur ve karşılığında gelen veriyi döndürür.
=İNDİS() Formülü
Excel'de bir listede kaçıncı sırada olduğu belirtilen bir verinin değerini gösterir.
🤙 emoji anlamı: Beni ara işareti - Bu el emojisi, “beni ara”, “yakında görüşelim” “rahat ol” gibi anlamlarda kullanılır.
Başka tabanların üssünü hesaplamak için, üs alma işlecini (^) kullanın. ÜS işlevi sayının doğal logaritması olan LN işlevinin tersidir.
Eşittir işareti (=) yazın. Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar.
Belirli bir değer için tablonun en üst satırını veya bir dizi üst satırını arar ve belirlediğiniz tablo veya dizideki satır ile aynı sütundaki değeri verir. Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın.
Excel TOPLA (SUM) Formülü:
Excel'de en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür.
KAÇINCI Fonksiyonu, aradığınız bir değerin, aradığınız aralıkta, kaçıncı sırada olduğunu bulmak için kullanılır. =KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür) şeklindedir. Bulmak istediğiniz değerdir. Bulmak istediğiniz değerin aranacağı aralıktır.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
Bir listede birden fazla koşula bağlı olarak arama işlemi yaptırmak ve bu işlem sonucunda bulunan değerleri farklı bir listede göstermek için yapılmış bir uygulamadır. DÜŞEYARA işlevine alternatif olabilecek daha kullanışlı bir yapıdır. Farklı işler için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri