Vahdet-i vücûd, “varlığın birliği” demektir.
VACİBU'L-VÜCUD: Zorunlu varlık ya da varlığı zorunlu olan, Allah. Kelam ilminde Allah'ın varlığının zorunluluğunu, gerekliliğini belirtir.
Sâlikin Hakk'a ulaşması anlamında bir tasavvuf terimi. Hakk'a yakın olma anlamında bir tasavvuf terimi. Kulun Allah ile ülfet etmesi halini ifade eden bir tasavvuf terimi.
Ukuş anlamı Köken: T. 1. Anlayış, zekâ.
Osmanlı Türkçesi
[1] kısmet.
İlgili 15 soru bulundu
(ﺑﻰ ﺑﻬﺮﻩ) sıf. (Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve behre “kısmet, nasip” ile bі-behre) Nasipsiz, kısmetsiz, mahrum, behresiz: Nefs için behre dileyen kişi bîbehredir (Kadı Burhâneddin).
Zazaki Dictionary on X: "vayê payizi sonbahar rüzgârı.. va (n): rüzgar payiz (n): sonbahar" / X.
Eski Uygur Türkçesi metinlerinde tıltag “sebep, neden” anlamında ugur sözü de “zaman, fırsat, tesadüf, vesile, vasıta, sebep, konu” anlamlarıyla kullanılmıştır.
yaġuk “yakın, hısım”dan) halk ağzı. Sözlü, nişanlı: Sabahtan kalktım ki dumanlı dağlar / Çantamın ağzını yavuklum bağlar (Türkü).
Cübbe, (Arapça: الجبة ) elbise üzerine giyilen bir çeşit üstlük. Kolları farklı iki tipi gelişmiştir. Günümüzde kullanılan cübbe şekillerinde çoğu geniş ağızlı ve yenleri boldur. Osmanlılar devrinde cübbelerinin bolluğu omuzlardan başlar ve bileklerde daralır.
Vasl, dilimize Arapça dilinden geçmiştir ve Arapça kökenli bir kelimedir. Vasl, ulaşma ya da kavuşma anlamlarına gelir. Vasl TDK Sözlük Anlamı Nedir? Vasl, TDK sözlük anlamı olarak kavuşma, birleşme ya da ulaşma anlamlarına gelir ve bu anlamda kullanımı doğrudur.
ADÛ – ADÜV
(ﻋﺪﻭ) i. (Ar. 'adüvv) Düşman: Er isen sırrını kalbinde sakla / Düşünüp adûyu yerinde hakla (Âşık Ömer).
Sevi kelimesi aşk demektir.
Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten sıfat.
2- Mümkün-ül-vücûd: Varlığı mümkün olan, Ezelî ve Ebedî olmayan yani, başlangıcı ve sonu olan varlıklardır. Yedi gökte ve yeryüzünde yani, kâinatta bulunan bütün varlıklar bu kısma girerler. Yer ve gökler ile buralarda bulunan insan, cin ve melek namına ne ve kimler varsa hepsi fanidir, bunlar yok olup gideceklerdir.
zorunlu varlık/vacibul vücud; zatın varlığa nisbeti zorunludur. ibn sina metafiziğine göre zorunlu varlık tekdir ve alemdeki diğer tüm varlıkların (mümkün varlıklar) illetidir. bundan dolayı zorunlu varlığa ilk sebep/illet-i ula da denir.
yavuklu - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaġuk “yakın (sıfat), (mecazi) akraba, hısım” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lI(g) ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yak- “yaklaşmak, yakınlaşmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
12. yüzyılda literatüre giren ve günümüzde de sıklıkla kullanılan yavuklu kelimesi, sözlü anlamına gelir. Bunun dışında, kelimenin bir diğer anlamı nişanlıdır. Yavuk kelimesinin sözlük anlamı ise yakın ve hısımdır.
d. Altayca-Türkçe Sözlük'te de ulay kelimesinin anlamı "birbiri ardına, üst üste, peş peşe" (Naskali-Duranlı 1999: 193) şeklinde verilmiştir. Sonuç: Bütün bu örnek ve anlamlardan hareketle şunu söyleyebiliriz: Ulayu kelimesinin kökü ula- fiilidir.
Umut kelimesi ise Eski Türkçede "dilemek, ummak" anlamına gelen um- fiilinden Türkiye Türkçesindeki +ut ekiyle türetilmiştir. Buna karşılık Farsça kökenli ümit kelimesinden bir alıntı olduğu da düşünülmektedir.
uğur - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe oġur veya uġur “1. denk gelme, rastlama, 2. (belli bir) zaman, 3. (Oğuzca) baht, şans” sözcüğünden evrilmiştir. Esas anlamı "denk gelmek, rastlamak" olmalıdır; "zaman" anlamı bunun türevi olup Moğolca çağ ile eş semantik yapıdadır.
Eski dilde kaleme alınmış birçok metinde ''ogur'' şeklinde geçen Uğur sözcüğü öz Türkçedir. Kelimenin sözlük anlamı denk gelme ve tesadüf etme olsa da, günümüzde farklı anlamlarda kullanılmaktadır. Baht ve şans kelimeleri bu sözcük ile eş anlamlıdır.
Hani ilçesinden gelen İbrahim Halil Dalbudak, Zaza olduğunu ve özellikle Zazaca evet anlamındaki "Eya" kelimesi önünde fotoğrafını çekmemi istiyor.
"Senênê/Senênay?" ve "Ben iyiyim.
Müller çalışmasında Zazaca'yı Farsça'nın bir lehçesi olarak değerlendirmekle birlikte Zazacanın Kürtçe ve Farsçadan daha eski olduğunu ve tarihsel gelişim bakımından Zazacanın Kürtçe ve Farsçadan farklı olduğunu tespit etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri