Özellikle karbonhidratlar, yağlar ve proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için gereklidir. Proteinler, vücudun dokularının inşasında, karbonhidratlar ise enerji depolamak için kullanılır. Yağlar, vücudun vücut ısısını korumaya yardımcı olur.
Enerji Veren Besinler ve Yiyecekler
Vücut enerji elde etmek için besinleri kullanır. Özellikle karbonhidrat açısından zengin besinler vücudun ilk enerji kaynağıdır. Vücut ikinci enerji kaynağı olarak yağları ve son olarak da proteinleri kullanır. Ancak enerji elde etmek için enzimlere de ihtiyaç duyulur.
Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
İlgili 43 soru bulundu
Özellikle karbonhidratlar, yağlar ve proteinler vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için gereklidir.
Aslında stresimizi kontrol altına almak, yeterli uyumak, düzenli olarak egzersiz yapmak, sigara içmekten kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, alkol ve kafein tüketimini azaltmak gibi iyi alışkanlıklar aynı zamanda enerji yükseltmeye birebir alışkanlıklar!
Bu nedenle enerjik olmak için yapılması gerekenler arasında su içmek, önemli bir yer tutar. Yeterince su içmemek, kendinizi genel olarak iyi hissetmemeye ve yorgunluğa sebep olabilir. Gün boyunca yeterince su içmek, yorgunluk hissinin hafifletilmesine ve enerji oluşumuna katkı sağlar (1).
2022 yılında elektrik üretimimizin, %34,6'sı kömürden, %22,9'u doğal gazdan, %20,3'ü hidrolik enerjiden, %10,6'sı rüzgardan, %5,1'i güneşten, %3,4'ü jeotermal enerjiden ve %3'ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. 2023 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla ülkemiz kurulu gücü 105.668 MW'a ulaşmıştır.
Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük, sinir sistemine bağlı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bunlar: Hareket uyarısının başlaması gereken beyin bölümünde; damar tıkanıklığı, kanama, travma, tümöral bir olay veya enfeksiyona bağlı gelişen bir hastalık olabilir.
Halsizlik, çeşitli nedenlerden dolayı bitkin olma hissidir. Halsizlik durumuna her zaman bariz bir hastalık eşlik etmeyebilir. Kısa süreli halsizlikler; aşırı çalışma temposu, stres veya yetersiz uyku nedeniyle oluşabilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi bir hastalığın iyileşme sürecinde de halsizlik hissedilebilir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
40 yaş sonrası en büyük öneme sahip vitamin; D Vitamini. Çünkü D Vitamini yaşa bağlı değişikliklerin başlamasına karşı savaş açarak bizi korumaya yardımcı oluyor. D Vitamini yetersizliği diyabet, kalp hastalıkları, meme ve kolon kanseri ile ilişkilendirilmektedir.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
B12 vitamini organik bileşikleri sayesinde vücuttaki enerjiyi artırır. Folik asitle beraber çalışarak kansızlığa karşı etkili olur. Karbonhidratların enerjiye çevrilmesini sağlayarak şeker kullanımının iyileşmesini sağlar. Kandaki amino asit (homosistein) miktarını azaltarak kalp ve kan damarları hastalıklarını önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri