Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Kaşıntı İçin Topikal Steroidler
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
İlgili 32 soru bulundu
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Alerjik reaksiyondan korunmanın en iyi yolu alerjenlerden uzak durmaktır. Alerji tedavisinde ise öne çıkan yöntemlerden biri ilaç tedavisidir. Kişide görülen alerjik reaksiyona bağlı olarak uygulanacak ilaç tedavisi, bağışıklık sisteminin neden olduğu reaksiyonu ve bireyde görülen belirtileri hafifletebilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir. Üzerlik tohumu içerisindeki vasicinone maddesi sayesinde bronşları genişletir ve solunumu rahatlatır. Ayrıca bu madde, alerjik astım, alerjiye bağlı hapşırmaya karşı bitkisel bir çözümdür. Tüm bunların yanı sıra protein alerjisine karşı da etkilidir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Tuzlu su gargaraları sayesinde genizde oluşan alerjiler azaltılabilir. Saman nezlesi buna iyi bir örnektir; boğazı şişirdiği için çok rahatsız edici olabilir. Tuzlu su gargarası şişliği hafifletebilir ve birkaç gün içinde alerjik reaksiyonu azaltabilir. Ayrıca boğaz ağrısını gidermede de etkili rol oynar.
Soğuk veya buz torbası uygulaması şişliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Alanı temiz ve kuru tutun. Kabarcıkları patlatmayın veya delmeyin. Kabarcık patlarsa, bölgeyi temiz tutmak için bir bandaj veya pansuman uygulayın.
Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.
Alerjilerin tedavisi ve kontrol altına alınması mümkündür. Bazı alerjiler mevsimseldir ve her mevsimde tekarlamaktadır. Bu tip alerjilerde ise dönemsel tedaviler uygulanmakta ve hasta rahatlatılmaktadır. Fakat deri hastalığı olarak seyreden alerjik reaksiyonlar ise ilaç ve lazer tedavileri ile çözümlenebilmektedir.
Cilt alerjileri, bağışıklık sisteminin bir alerjen ile tetiklenmesi sonucu oluşan, genellikle kaşıntı ile kendini gösteren bir grup hastalıktır. Alerjik cilt hastalıkları ilaçlar, enfeksiyonlar, böcek ısırıkları veya gıdalara yanıt olarak oluşabilir. Sık görülen cilt alerjilerinden biri egzama yani atopik dermatittir.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Antioksidan özelliği olan elma sirkesi, kaşınan bölgeleri temizleyen bir bitkisel destek olabilir. Elma sirkesini bir miktar suyla karıştırıp cildinize sürebilirsiniz. Su ile seyreltilmeden kullanımı ciltte tahrişe neden olabilir.
Ilık ve hızlı bir duş almayı tercih edin ve gece kaşıntısını azaltmak için spesifik bir temizleme ürünü kullanın: yağ-bazlı sabunveya yatıştırıcı bir temizleme yağı. İyice durulayın, yumuşak pamuklu bir havluyla cildi nazikçe tampon hareketlerle kurulayın, ardından kaşıntı karşıtı bir krem uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri