Hangi yüzeye uygulanırsa uygulansın yağlı boyanın üzerine direkt su bazlı boya yapılmaz. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçmek için ilk önce zemine ince bir zımpara yapılır. Zemin toz, kir ve yağdan arındırılır. Daha sonra bu işlemin arkasından üstüne bir kat dönüşüm astarı (geçiş astarı) yapılır.
Evet yapılır ama.. (dönüşüm, astar, fikir) - YouTube. Yağlı boyalı tüm yüzeylerin, astar boyanın tutunabilmesi için zımpara ile pürüzlendirmeliyiz. Eğer bunu yapmazsak ASTAR BOYA ve PLASTİK BOYA duvara TUTUNAMAZ. Böylce astar boya uygulayabilirsiniz.
Evet yapılır. Bunun için önce kapı üzerindeki boya sağlam mı değil mi diye kontrol etmeliyiz. Kalkan yada kabaran yerler olmamalıdır.
Taş, tuğla, kiremit, plastik, alçı, metal, alüminyum, ahşap çeşitleri ve başka birçok yüzeye yağlı boya uygulanabilir. Hobi ve sanat işlerinde, duvar boyamada da yağlı boyalar kullanılabilir.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yapmak kolay gibi görünen fakat ustalık gerektiren bir uygulamadır.
Yağlı boya tamamen kurumadan önce, üzerindeki kalın boya tabakası etrafına yayılmadan kazınmalıdır. Kalan yağlı boyanın çıkarılması için yüzeyin türüne göre tiner, zımpara ve ısı tabancası kullanılmaktadır. Yağlı boyaların çıkarımı ve inceltilmesi sentetik tiner ile yapılmaktadır.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Genellikle yağlı boya kutularının üzerinde de son kullanma tarihi bulunmaz ancak eskiyen boya da ilk açıldığı zamanki gibi boyamaz. Uzmanlara göre açılmış boyaların, saklandığı yerin koşullarına bağlı olarak iki ila dört yıl içinde atılması gerekiyor. Kapağı açılmamış yağlı boyalar ise 15 yıl kadar dayanıyor.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.) Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır.
Vernik, yağlı boya tablolara altı aydan sonra sürülebilir.
Böyle bir zemin boyanmış ise üzerine duvar kağıdı yapılabilir. Sadece sentetik boyalar tiner kullanılarak seyreltilmiş yağlı boya gibi boyalar üzerine dönüşüm astarı sürmek ve duvar kağıdını o şekilde uygulamak gerekir. Duvarlar için en popüler dekorasyon malzemesi duvar kağıdıdır.
Alçısız duvarlar, su bazlı silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile boyanabilir.
Yağlı boya lekesini çıkarmak için, kumaşın lekelenmiş olan kısmını bir temiz bez üzerine yatırın. Boya lekesinin diğer tarafına ılık su ve ağartıcı içermeyen deterjan tatbik edin. Gerekirse işlemi tekrarlayın ve daha sonra lekeyi iyice durulayın ve giysiyi yıkayın.
Bulaşık deterjanı veya sıvı sabun, yağ bazlı boya lekelerini çıkarmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Lekenin üzerine biraz bulaşık deterjanı veya sıvı sabun dökün ve bir fırça veya sünger yardımıyla ovun. Ardından, lekeyi soğuk suyla durulayın.
Ancak satın almadan önce ne kadarlık bir boyaya ihtiyaç duyacağınızı tespit etmeniz gerekir. 1 kiloluk yağlı boyaların yaklaşık 10 metrekare alanı boyadığı bilinir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır. Eğer daha canlı ve daha sağlıklı bir boya kullanacaksan Epoksi boyaları tercih edebilirsin. Ama bunun için boya kuruma süreleri epey uzun süre alabilir.
Pencere ve Kapılar
3. ve 4. kat boyama isteğinde beyazın zıttı olarak görülebilen koyu ahşap renginin varyasyonu dikkate alınmaz. 1 kg yağlı boya ile kaç kapı boyanabilir sorusunun cevabı farklı olduğu için sadece 2 veya 3 kapı boyanabilmektedir.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Bunlardan ilki boyanın rengidir. Açık renkli boyalar 2-2.5 litre su isteyebilirken koyu renkli boyalara daha az su katabilirsiniz. Örneğin koyu mavi rengine en fazla 1 litre olacak şekilde su katmalısınız. Çünkü bu renkte yoğunluk önemli olduğundan 2.5 litre katmanız halinde boyanın orijinal rengi kaybolacaktır.
Terebentin çam ağaçlarının reçinesinden damıtılarak elde edilen kokulu, yanıcı ve uçucu bir maddedir. Hızlı kuruması ve fırça kullanımını kolaylaştıran tutuculuğu sebebiyle tercih edilir. Resmin alt katmanlarının kuruması terebentin ile kolaylaşır. Bu nedenle yağlıboya resim yaparken kullanılması tavsiye edilir.
Her fırça da olduğu gibi yağlı boya resim işleminden hemen sonra fırça kılları arasında kalan kalıntılar bir peçete ya da yumuşak bir beze sürülmek suretiyle kabası alınır. Sonrasında bilinen en iyi yöntem olan tinere batırılarak fırçanın kılları temizlenir.
Buhar Temizleyici Kullanın: Buhar temizleyiciler, boya lekelerini çıkarmak için kullanışlı araçlardır. Buhar temizleyiciyi lekenin üzerine yaklaştırarak lekeyi temizleyebilirsiniz. Yağ Bazlı Boyalar İçin Yağ Çözücüler: Yağ bazlı boyaların lekelerini çıkarmak için özel yağ çözücü ürünler kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri