Ülke genelinde yaygınlaşan Aronya meyvesinin "Yalova Aronyası" adı ile Coğrafi İşaret alması Aronya'nın tanıtım ve bilinirliğine katkı sağlayacak.
Yalova Türkiye'nin yüzölçümü olarak en küçük ili olmasına rağmen ürettiği ürünlerin katma değeri yüksek ve Türkiye'yi yönlendirici bir ilimiz. Örneğin kivi gibi bir meyvede ülkemizin en fazla üretimine sahibiz. Türkiye kivi üretiminin % 50' ye yakın kısmını ilimizde üretiyoruz.
Termal Akköy-Adaçayı, armut, ayva, bakla, bamya, bezelye, biber, brokoli, ceviz, domates, fasulye, fındık, hünnap, ıspanak, incir, kabak, karnabahar, karpuz, kereviz, kiraz, kivi, lahana, patlıcan, pırasa, şeftali, Trabzon hurması, zeytin.
En meşhur Yalova yemekleri arasında ıspanaklı Yalova böreği, Termal çorbası, Termal tatlısı, milföylü Yalova kebabı, kaçamak, cennet künkü, Yalova köftesi, böğür, yumurta dolması, yaprak pidesi ve tavuklu mantı yer almaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Yalova'da yeşillik ve ağaç denilince, akla YÜRÜYEN KÖŞK ve tarihi ÇINAR gelir. Yalova'da çınar ağacı denince, akla gelen yerlerden biri de, yine Atatürk'ün eseri olan Çınarlı Hıyaban'dır. Atatürk, Baltacı Çiftliği girişinden sonraki 12 kilometre yolu çınarlandırdı.
Yalova ekonomisinde son yıllarda öne çıkan sektörler; kimyasal ürünler imalâtı, (karbon elyaf) gemi inşa sanayi, sağlık turizmi, (medikal, termal, yaşlı ve engelli turizmi) süs bitkileri üretimi ve kivi üretimi olarak sayılabilir.
Yalova Sütlüsü 2005 yılından günümüze kadar devam eden tatlı bir hikayenin başlangıcı olmuştur. Yalova'nın ilk baklavacısının özel tarifi olan bu tatlı, gizemli olması ile ünlüdür. Yalova'nın ilk patentli tatlısı olan bu lezzet turizm açısından da önem arz etmektedir.
Yalova'nın Patentli Meşhur Tatlısı:Yalova Sütlüsü
Baklava ile güllaç arasında kalan ve şehre özgü bir tatlı olan Yalova sütlüsü, yufka ile yapılmaktadır. Yufkanın içine isteğe göre ceviz veya fıstık konulmaktadır. Hazırlanan yufkalar kat kat dizildikten sonra fırında pişirilmektedir.
Özellikle el yapımı sabun çiçekleri, dokuma halı, iğne oyaları, çini işlemeleri hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Hem şehir merkezinde hem de ilçelerinde yer alan hediyelik eşya dükkânlarından alışveriş yapabilir, semt pazarlarını gezebilir ve sevdiklerinize farklı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Sağlık meyvesi olarak da adlandırılan "Aronya" meyve kalitesi ve içerdiği antioksidan özellikleri bakımından farklı bir özellik kazanması bakımından yoğun olarak üretildiği Yalova ile özdeşleşerek "Yalova Aronyası" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
Aronya meyvesi, gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde süper meyve olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde ilk kez Yalova'da yetiştirilmiştir.
Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor.
Yalova, Türkiye Cumhuriyeti'nin Marmara Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur.
Yüzölçümü 847 km²'dir. Yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en küçük ili olan Yalova İli'nin kıyıları girintili ve çıkıntılı bir özellik göstermez. Sahil şeridi dar olmakla birlikte, doğal plaj özellikleri göstermektedir. Yalova, doğu kıyılarındaki düzlükler dışında dağlık bir araziye sahiptir.
Yalova aronyası tatlı, lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalıktır. Yalova aronyası, taze olarak tüketildiği zaman içerdiği vitamin ve mineralleri daha iyi absorbe eder. Taze Yalova aronyası tüketmek mümkün değilse, meyve suyu, sirke, çay, reçel, marmelat, sos veya tatlı gibi ürünlerde tüketilebilir.
Tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile Yalova'nın en popüler ilçeleri arasındadır. Çınarcık gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Delmece Yaylası, Dipsiz Göl, Karlık Yaylası, Çaldere Şelalesi, Kent Ormanı, Tarihi Kilise ve Çınarcık Merkez Camisi'dir.
Yalova gezinizde mutlaka gezip görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Sudüşen Şelalesi, Yürüyen Köşk, Atatürk Köşkü, Armutlu Kaplıcaları, Karaca Arboretumu, Termal Kaplıcaları, Deprem Anıtı, Yalova Açık Hava Müzesi, Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, Dipsiz Göl, Delmece Yaylası, Kara Kilise, Kent Ormanı ve Karlık ...
04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.
Yalova, doğu kıyılarındaki düzlükler dışında dağlık bir araziye sahiptir. Bölgenin güneyi; batıdan doğuya doğru İzmit - Sapanca arasında Kocaeli Sıradağları ile birleşen Samanlı Dağları'yla kaplanmış durumdadır ve ilin başlıca dağları da Samanlı Dağları'dır. Bu dağlar Yalova'nın güneyinde bulunmaktadır.
Yalova Sütlüsü - Yalova
Fırında kızartmadan beyaz olarak çıkartılır daha sonra 1.5 lt süte 600 gr şeker ve 2 gr vanilya ilave edilip şeker eriyene kadar karıştırılır. Süt kaynamaya yakın ateşten indirilir ve fırından çıkan Yalova Sütlüsüne ilave edilir.
Yalova, 1867 yılında Bursa Merkez Sancağı'na bağlı bir kaza iken, 1901'de bağımsız İzmit Sancağı'na bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan askeri birliklerince işgal edilen Yalova, verdiği büyük mücadele ile 19 Temmuz 1921 tarihinde düşman işgalinden kurtulmuştur.
Uzun uğraşılar ve melezleştirmeler sonucunda Yalova iklimine dayanıklı avokado yetiştirmeyi başarmış ve mahsulünü bir risale ile saraya takdim etmiştir: “Avokad nam bu ağaca kim timsah armudu da derler, faidesi saymakla bitmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri