Alışkanlıklar, kurallar ve gelenekler, algısal bariyerler, duygusal bariyerler ve kültürel bariyerler yaratıcılığı engelleyen yaygın etmenlerdir.
Sungur (1997)'a göre yaratıcılığın önünde kendine güvensizlik, hata yapma ve eleştirilme korkusu gibi bireysel engeller, geriye dönük tutumlar, önceden ve sürekli özeleştiri gibi örgütsel engeller ve önyargılar, atasözleri, tabular gibi toplumsal engeller de bulunmaktadır.
Duyusal Etkenler
Eleştirilme, hata yapma korkusu ve kaygısı, ayrıntıya takılıp kalma davranışı, başarısızlık korkusu gibi faktörler yaratıcı düşünmeyi engelleyen duygusal etkenlerdir.
Kurumsal destek, yönetici desteği, çalışma grubu desteği, kaynak yeterliliği ve serbestlik, yaratıcılığı teşvik eden faktörler olarak bilinirken; işin zorluğu, kurumsal engeller ve iş yükü baskısı da yaratıcılığı engelleyen faktörler olarak bilinmektedir.
▪Yaratıcılığı engelleyen etmenleri; Bireysel ▪ Ailesel ▪ Okulla ilgili ▪ Öğretmenle ilgili ▪ Toplumsal-Kültürel ▪ Öğrenilen engeller olarak sınıflandırabiliriz.
İlgili 40 soru bulundu
-Çocuğa karşı ilgisiz davranışlar, yaptıklarını sorgulamadan reddetme, izlenimlerine karşı olumsuz tavırlar yaratıcılığı olumsuz etkiler. -Çocuğa öğrenme ve merak etme İsteği uyandıracak ortamlar sağlanmaması, düşünme yeteneğine dayalı izlenimlerini aktarmasına izin verilmemesi yaratıcı düşünceyi olumsuz etkiler.
Kültürün hem kendisi hem de kültürde var olan gelenekler, inanışlar, mitler, dogmalar ve tabular yaratıcı yeniliğin oluşumunu engelleyebilir.
Yaratıcılığın bileşenleri; bilgi birikimi, iletişim becerileri, analiz, özen göstermek, geliştirmek, akıcılık, esneklik ve özgünlük olarak sıralanmaktadır (Üstündağ 2003, Rıza 2001).
Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi ile gerçekleşir. İç salgı bezlerinin ve hormonların salgılanması kişinin büyümesini, fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevre faktörleri hastalık beslenme, stres, kültür, sosyal grup ve kurumlardır.
Yaratıcı bir bireyin özellikleri arasında merak, buluş yapma yetisi, sabır, serüvenci düşünme, imgelemci (hayal kurucu) olma ve imgelerle düşünebilme, deney ve araştırmalardan kaçmama ve sentezci yargılara varabilme gibi çok sayıda farklı olgu bulunmaktadır.
Yaratıcı düşünmeyi eleştirel düşünmeden ayıran başlıca özellik, mevcut fikirlerden yola çıkarak bilgi, sağduyu ve mantık kullanımı ile bir yargıya varmak yerine, mevcut fikirlere ek olarak yenilerini önermesidir.
Yaratıcı kişilerin en önemli özellikleri orijinal, sıra dışı, mantıksal ve eleştirel düşünme becerilerinin çok yüksek olmasıdır. Yaratıcılık araştırmacılarına göre yaratıcı kişiler yüksek zekâ düzeyine sahiptirler ancak yaratıcı olmaları için normların belirgin bir şekilde üstünde zekâ düzeyi yeterlidir.
Kendiniz veya Çevrenizden Kaynaklı Eksik Hedefler
Yaratıcı düşünmenin önündeki birinci engel net hedef ve amaç eksikliği, yazılı olmayan, detaysız ve plansız aksiyonlardır.
Hazırlık aşaması: Yaratıcı kişi, ilk aşamada hazırlık çalışmaları yapmaya ve fikir üretmeye odaklanır. Bu, ilginç bir fikri geliştirebileceğiniz materyalleri topladığınız ve araştırma yaptığınız süreçtir. Beyin fırtınası yaparak zihninizin dolaşmasına izin verin ya da farklı düşünmeyi teşvik etmek için günlük tutun.
Kuramında Jean Piaget temel olarak bilişsel becerilerin gelişimine ve özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerindeki bilişsel gelişime dört ana evrede bakar: 1-Duyusal motor dönem (0-2 yaş); 2-İşlem öncesi dönem (2-5/6 yaş); 3-Somut işlemler dönemi (6/7-11/12 yaşlar); ve 4-Soyut işlemler dönemi (11/12 ve sonrası).
Özgün, sosyal yararlılığı olan ürünler veya fikirler üretebilme becerisi. Farklı düşünme testleri. Yaratıcı olmadığına inanma. Herkesten farklı olarak olmayan bir şeyi hayal edebilme yeteneği.
Farklı insanlarla iş birliği yapmak, yaratıcılığı teşvik eder. Birlikte çalışırken fikirleri paylaşmak, geri bildirim almak ve birlikte beyin fırtınası yapmak, yeni ve yenilikçi çözümler bulmanıza yardımcı olur. Çeşitli insanların katılımıyla ortaya çıkan sinerji, yaratıcılığı artırır.
verilmemesi, sürekli direktiflerle yönlendirilmesi, yaratıcılığını olumsuz etkiler.
Yaratıcı düşünmenin dört boyutu, Akıcılık, Esneklik, Özgünlük ve Zenginleştirmedir. Akıcılık, üretilen uygun düşünce sayısıdır. Esneklik, farklı kategorilere giren düşünce üretme yeteneğidir. Özgünlük, eşsiz, rastlanmayan akıllı düşünceler yaratma yeteneğidir.
Bireylerin yaratıcılıkları ve yaratıcı düşünme becerilerinin gelişmesini başta aile olmak üzere sosyal ve fiziksel çevre, okul, öğretim programları, öğretmen vb. birçok faktör etkilemektedir.
Yaratıcılık her bireyi sorunları karşısında bir çözüm üretmeye iten içsel bir yatkınlıktır. Gündelik yaşantımız içerisinde otomatik olarak yönettiğimiz bu süreç, analiz etme, duyumsama, sentezleme gibi karmaşık bazı alt kavramları içermektedir. Yaratıcı olmakiçin bu fonksiyonları birbütün olarak kullanmak gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri