Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Yarınki kelimesi de bunlardan birisidir. Burada yarınki kelimesindeki ki eki bitişik yazılmalıdır.
“-ki” İlgi (Aitlik) Ekinin Yazımı
“-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
İlgi zamiri olan -ki bitişik yazılması gereken bir kalıptır. Seninki TDK tarafından ilgi zamiri kullanılan ve aitlik belirten bir sözcük olarak sınıflandırılır. Bu nedenle seninki yazımı da bitişik olmalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
TDK içerisinde günkü şeklinde olan kelime bitişik olarak karşımıza çıkar. Doğal olarak farklı olarak bir yazım yapıldığı zaman bu yanlış olarak değerlendirilir. TDK içerisinde yer alan bilgilere göre bu kelime 'günkü şeklinde yazılır. Başka türlü yazılması kesinlikle doğru olmaz.
Ki yazarken ayrı mı yoksa birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu ise -ki ekinden sonra cümleye getirilecek olan -ler -lar ekinin anlamı bozup bozmadığını kontrol etmek olmalıdır. Oluşan yeni kelimenin anlamının bozulmaması durumunda -ki ektir. Birleşik olarak yazılması gerekir.
BUGÜNKÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır. Bu yöntem sayesinde basit bir şekilde ki'nin ek ya da bağlaç olduğunu ayırt edebiliriz.
Öyle ki sözcüğünün ekindeki "ki" bağlaç değildir. Bu nedenle de öyle sözcüğünden ayrı yazılması gerekmektedir. Yani doğru yazım şekli "öyle ki " olmalıdır.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
"Akşamki" birleşik yazılır çünkü burada kullanılan ki, bağlaç değil ek niteliğindedir.
Cevabımız bitişik olacaktır. Açıklamalar; Haftaki yazarken kullandığımız -ki bir yapım ekidir ve ek olan -ki bitişik yazılır.
Cevabımız bitişik olacaktır. yani Sabahki şeklinde yazılır. Çünkü Sabahki deki ki sıfat olan ki dır.
Ki bağlacı neden ayrı yazılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun yanıtı çok net: Çünkü, ayrı yazılan 'ki' bir sözcüktür. Tıpkı 'git', 'gel', 'yaz', 'oku' ve diğer sözcükler gibi.
TDK'ya göre koreografi kelimesinin doğru yazılışı "koreografi"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Şu an ki nasıl yazıldığına dair de oldukça kafa karışıklığı bulunmaktadır. Kelime ile 'şuanki', 'şu an ki' ya da 'şu anki' gibi farklı şekillerde görülebilmektedir. Ancak kelimenin doğru yazılışı şu anki şeklinde olmalıdır.
Aitlik Eki (-ki)
Ünlü uyumlarına uymayan ve çoğu zaman bulunma hâli ve ilgi hâli ekiyle kalıplaşan bu ek, isim soylu kelimelere gelerek iyelik, aitlik kavramı verir.
Türkçe cümlelerde “ki” eğer bir sözcüğün ayrılmaz bir parçası değilse ya bağlaçtır veya ilgi ekidir. Bağlaçlar, eş görevli kelimeleri veya önermeleri birbirine bağlayan bir sözcük türüdür ve ayrı yazılır. Bir sözcüğe eklendiğinde bağlantı anlamı veren ilgi ekleri ise bu sözcüğe bitişik yazılır.
Yarınki kelimesi, yarın gerçekleşecek olan anlamına gelir. Bu kelimede ''ki'' bağlaç değil ilgi eki olarak kullanıldığı için kelimenin birleşik yazılması gerekir.
Bu kelime genellikle düşe yazmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı düşeyazmak şeklinde olmalıdır.
TDK sözlüğü ile kelimelerin doğru yazımı hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Sözcüklerin hem yazılışı hem de söylenişi hakkında en güvenilir kaynak olarak TDK sözlüğü öne çıkmaktadır. TDK'ya göre belli ki kelimesi ayrı yazılmalıdır.
Her zamanki kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre “her zamanki” şeklinde yazılarak –ki birleşik kullanılır. Her zamanki kelimesinin “her zaman ki” veya “herzaman ki” şeklinde yazımları hatalı bir kullanımdır. Kelimenin bu şekildeki yazımları cümlede yazım yanlışlarını meydana getirir.
Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.
Türkçede eklerin her zaman bitişik yazıldığını biliriz. O halde bir ek olduğu için “-ki” ilgi eki de her zaman önündeki sözcüğe bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri