Cevap: Yarın da diye yazılır. Yani Ayrı yazılır.
Yarınki kelimesi, yarın gerçekleşecek olan anlamına gelir. Bu kelimede ''ki'' bağlaç değil ilgi eki olarak kullanıldığı için kelimenin birleşik yazılması gerekir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
"Bugün" kelimesi birleşiktir ama "bugün de"nin de'si ayrı yazılır.
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
İlgili 43 soru bulundu
Bağlaç Olan De Nasıl Anlaşılır? Bağlaç olan ''de''yi anlamak için cümleden ''de'' çıkarılır. Cümlenin anlamı bozulursa de, bağlaç değil ismin hal ekidir. İsmin hal ekleri sırasıyla -i, -e, -de ve -den ekleridir. Bulunma eki adıyla da bilinen -de eki ayrı değil bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Yarın da diye yazılır. Yani Ayrı yazılır.
1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb. 2.
6) Gün ve Ay Adlarının Yazımı:
Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır.
Hal eki olarak kullanılan “de” kendisinden önceki kelime ile bitişik yazılır. Bende nasıl yazılır? Sorusunda bulunan “de” eki hal eki olarak kullanıldığından doğru yazılmıştır. Bulunma veya bulundurma anlamında kullanıldığından bu cümledeki “de” eki hal eki durumundadır.
Ben de kelimesinin anlam bakımından da yazılışı farklılık gösterebiliyor. Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Yarınki TDK kuralları kapsamında bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Bunun nedeni, kelimede bulunan /ki/nin bağlaç değil yapım eki olmasıdır. Yarın kelimesine eklenen ki eki zaman belirtir ve kelimeyi sıfatlaştırır. Bu nedenle de yarınki kelimesi her zaman bitişik yazılmalıdır.
Yarınki kelimesi de bunlardan birisidir. Burada yarınki kelimesindeki ki eki bitişik yazılmalıdır.
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Belirli bir tarihe bağlanmayan/yanında rakam bulunmayan gün ve ay isimleri küçük harfle başlar: Bu yıl okullar haziranda kapanacak. Sınavlar mayısta yapılacak.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
“-ki” İlgi (Aitlik) Ekinin Yazımı
“-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
TDK sözlüklerine göre "ya da" bağlacı ayrı yazılıyor. TDK Yazım Kuralları kılavuzuna göre Bağlaç olan de/da'nın ayrı yazılması gibi Ya sözüyle birlikte kullanılan da eki de ayrı yazılmalıdır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Pardösü kelimesi yazımı karıştırılabilen bir sözcüktür. Kelimeyi yazılı anlatımlarda doğru bir şekilde yazabilmek önemlidir. Pardösü TDK'ye göre doğru yazımı “pardösü” şeklindedir.
Türk Dil Kurumuna göre düşe kalka kelimesi ayrı olarak düşe kalka şeklinde yazılmaktadır. Bu iki kelimenin birleşik yazılarak kullanılanı doğru olmamaktadır. Düşe kalka kelimesi birleşik yazılırsa yazım yanlışı yapılmış olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri