Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Motorun yatak sarması halinde karşınıza çıkacak belirtileri nelerdir? Motorun göstereceği ilk belirti gösterge panelinde bulunan kırmızı yağdanlık ışığı olacaktır. Mavi renkli egzoz dumanı ve motordan gelen sesin normalden farklı olması da motorun yatak sarması problemini anlamaya dair diğer belirtilerdir.
Başta piston kolları ve krank mili olmak üzere birçok parçaya ciddi zarar verir. Neticede motor çalışmaz, araç yürümez hale gelecektir. Motorun yatak sarması hiç de iyiye işaret olmayan ve ciddiye alınması gereken öneme sahip.
Çünkü yatak sarmış bir araç normal bir şekilde seyrine devam ederse ileride motorda daha büyük arızaların oluşmasına neden olabilir. Bu arıza motordaki ısınmanın aşırı yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Araçta bulunan yağ ve soğutma suyunun az olması yatak sarma arızasının en büyük etkenleridir.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Bunlardan; motor bloğu ve dönen krank arasında bulunan parçaya ana yatak, piston kolları ve krank mili arasındakine ise kol yatağı deniliyor. İşte motorun ısısının çok yükselmesi (hararet) veya yağ eksikliği, yatakların görevini yerine getirememe sonucu sürtünmesine neden oluyor.
Arabadaki yatak sarmasının belirtileri arasında motordan duman çıkmasını da sayabiliriz. Bu belirtilerden herhangi bir tanesi meydana geldiğinde vakit kaybetmeden araç durdurulmalı ve motor çalışmadan ilgili servislere götürülmelidir.
Yatak sarmak ; Motordaki ısının aşırı yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Yağ veya soğutma suyunun eksik oluşu en büyük etkendir. Aşırı ısı bütün parçalara ciddi hasarlar verir.
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Motorda, yatak boşluğunun fazla verilmesi motor yatak vuruntu sesi için ilk neden olacaktır. Piston kol yataklarında ve/veya ana yataklarda yağlama için bırakılan mikrometre düzeyindeki yatak boşluğu fazlaysa takırtı şeklinde sesler oluşur. Oluşan bu sesler motor yatak vurması şeklinde tabir edilir.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
karşılamaz. kaza sonucu motor arızası olsaydı o zaman karşılardı. Eğer sorun kronikse, servisin başına ekşiyerek revizyon yaptırabilirsiniz.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir. Motorun rektifiye olması gerektiğine tam olarak anlamak için silindir kompresyon testi yapılması gerekir.
Motor zorlanırsa hem çok yakar hem de motor ömründen gider. Araç kullanımı esnasında çok fazla debriyaj ayarı yapmak baskı balata konusunda sıkıntı yaratır, çok fazla frene basmak da bu sorunu meydana getiri.
Yanlış montaj: Motor yataklarının yanlış montajı da yatak vurmasına neden olabilir. Bu durumda, yatakların yanlış yerleştirilmesi veya sıkılması nedeniyle yatak yüzeyleri deforme olabilir. Yatak vurması sorunu genellikle motorun işleyişinde belirgin bir ses çıkmasıyla fark edilir.
Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok.
Piston-silindir boşluğu çok fazla olan bazı motorlarda 50-80 km/s hızlarda, sabit hızla giderken pistonlarda bir takırtı sesi duyulur. Piston ve segman seslerini kısa bir süre durdurmak için her silindire buji deliğinden 30-40 gram kadar çok kalın motor yağı koyun.
Klepej yapınca motor gümledi demektir.. şişen motor dinlenip soğuduktan sonra yeniden yola gidilebilir...
Ana Yatak: Krank milini taşıyan ve radyal yükleri karşılayan yataklara denir. Bu yataklar çeneli ve düz olabilirler. Kol Yatak: Piston koluna bağlanan ve piston hareketlerini krank miline ileten ara parçalardır. Ay Yatak (Gezinti Yatakları) :Krank milinin eksenel gezintisini sınırlayan yataklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri