Uzmanlar yatarken sutyenin çıkarılması gerektiğinin altını çiziyor. Yatarken sutyen takmanın kadın vücuduna birçok zararı bulunmaktadır. Hem dış organlara yani meme formunu bozabilir hem de omurga aksının bozulmasına neden olabilir.
Uyurken takacağınız sütyen, özellikle de beden ölçünüze uygun olmayan bir sütyen rahatsızlığa ve uykunun bozulmasına neden olarak uyku kalitenizi düşürür. Bunun yanında sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı da kanıtlanmış.
Sütyen yerçekimine karşı göğüslere destek olur.Yatarken yerçekimi meme dokusunu ayaktaki kadar etkilemez bu bakımdan gece sütyen takmak gerekli değildir. Kullandığınız sütyen bedeninize uygun değilse yanlış alınmışsa her pozisyonda zarar verir.
GÜNÜN BİLGİSİ: Sutyenle uyumak sağlıklı mı? Hayır değil. Çünkü sutyenle uyumak kan dolaşımını engeller, uyku kalitesini düşürür, cildi tahriş eder, cilt pigmentasyonuna neden olur, mantar enfeksiyonuna yol açar, toksin atılımını engeller…
Ergenlik evreleri: Kızınızdaki fiziksel değişiklikler
12 yaşından itibaren, göğüsler büyür ve kızınızın sutyen takmaya başlaması gerekebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ama aynı araştırmaya göre, yanlış ölçüde giymek rahatsızlığa ve nefes darlığına sebep oluyor. Sütyen takmayınca ise kan akışı hızlanıyor ve göğüs kasları daha çok çalışıyor. Uzmanlar, terleme durumunda sütyenin bakteri birikintisi olacağını ve bu yüzden sütyen takmamanın daha hijyenik olduğunu belirtti.
Sıkı ve dar sütyen kullanımı ile elde edilen görünüm memeyi küçük göstermek isteyenler için geçici bir çözüm oluştursa da uzun vadede kalıcı bir etkisi bulunmuyor. Sütyen kullanımının meme küçültme etkisi bulunmuyor ancak operasyon sonrası özel sütyenlerin kullanımı hekimler tarafından tavsiye ediliyor.
Uyurken sütyen takmak yaygın bir alışkanlıktır. Ancak bu alışkanlık sağlıksızdır. Bir çalışmada bunun sirkadiyen ritimlerinizi etkileyerek hasara yol açtığı kanıtlandı. Bu yüzden sütyeninizi yatağa girerken mutlaka çıkarın.
Sutyenler ne sıklıkla yıkanmalı? Sutyenlerin iki veya üç kullanımdan sonra yıkanmaları gerekiyor. Ancak yaz aylarında terlemenin de etkisiyle çok daha çabuk kirlenen sutyenleri tek kullanımdan sonra yıkamakta fayda var. Ancak sürekli yıkanan sutyenlerin şekilleri ve yapısı bozulabileceğinden yedekli gitmekte fayda var.
Yine yatarken takılacak sütyenin terletici yapıda bir kumaştan olmaması da önerilir çünkü bu da özellikle büyük memelerde pişik ve yara oluşumuna ve yangılara neden olabilir. Ancak hiçbir sütyen hasta yatarken kullandığı için memesinde şekil bozukluğuna ve sarkmaya neden olmaz.
Toparlayıcı sütyenler memeleri toparlayarak güzel bir form verir. Meme küçülten sütyenler minimizer adıyla anılırlar. Bazı toparlayıcı sütyenler ayni zamanda meme küçülten yani minimizer özelliğindedir ancak her minimizer sütyen aynı zamanda bir toparlayıcı sütyendir.
İyi bir sütyen, her noktasıyla her noktanızı sarabilmeli, göğüslerinizi olduğundan büyük veya küçük göstermemeli, göğüslerinizin altında kalan kısmın tahriş olmasının önüne geçmeli, göğüs kenarlarınızı toparlamalı ve yumuşak bir kumaşa sahip olmalıdır.
Uyku sütyenleri başlangıçta göğüs ya da vücudunun üst bölgesinden tıbbi sebeplerle operasyon geçiren kadınlar için üretilmişti. Ama günümüzde keyfine düşkün kadınlar tarafından rahat ve konforlu bir gece geçirmek için de tercih edilmektedir.
Kan dolaşımı azalabilir
Sıkı bir sütyen giyiyorsanız, bu durum uyurken kan dolaşımınızın zayıflamasına ve kaslarda daralmaya neden olur. Sütyenler kanın serbestçe dolaşmasına engel olur.
Dr. Metin Kerem: “Sütyen kullanmanın meme sağlığına kesinlikle bir zararı yoktur. Aksine normal boyutlarda ve üzerinde göğüslere sahip olan her kadın sütyen kullanmalıdır. Düzenli sütyen kullanımı göğüs sarkmasını geciktiren bir faktördür.”diyor.
Göğüslerinin daha dik ve büyük görünmesini isteyen kadınlar, push up veya dolgulu sütyen olarak da bilinen destekli sütyenler kullanırlar. Destekli sütyen, sanılanın aksine sadece göğüsleri küçük olanlar için değil göğüslerinde sarkma olan kadınlar için de oldukça kullanışlıdır.
Sutyen: Bir sutyen en fazla 3 ay kullanılmalıdır.
Çünkü sutyenler 3 ay sonra destekleme özelliğini kaybeder ve bu yüzden göğüslerde şekil bozukluklarına sebep olabilir.
Sütyen Koruyucu Yıkama Topu, özellikle süngerli yapıda olan sütyenlerin ve diğer hassas çamaşırların çamaşır makinesinde yıkanması için uygundur. Sütyenleri ve diğer hassas çamaşırları çamaşır makinesinde bozulmadan yıkamanızı sağlar.
Sütyenin önünde bulunan kap kısmı göğüsün yerleştiği kısımdır. Bu kısmın göğsü aşırı sıkmadan sarması gerekmektedir. Kabın büyük olması durumunda kap içerisinde boşluk kalır, kabın küçük olması durumunda ise göğüs kaptan taşma yapar. Taşma yanlara veya yukarıya doğru olabilir.
Yapılan yeni bir araştırma, sürekli sutyen kullanımının memelerin erken sarkmasına neden olduğunu kanıtladı.
Göğsü küçük gösteren sütyenlerin başında toparlayıcı sütyenler gelir. Çünkü toparlayıcı sütyenler büyük ya da sarkık göğüslerdeki yaygın görünümü toparlar. Bu tarz sütyenler minimizer etkili sütyenler olarak da anılmaktadır.
Sütyen, kadınlar tarafından meme ve göğüsleri örtmek, desteklemek ve kaldırmakta kullanılan bir giyecektir. Genelde iç çamaşırı sayılmakla beraber özellikle giyenin vücut hatlarını belirlemesi nedeniyle temel bir giyecek olarak da nitelendirilmektedir.
Süt ürünleri ve soya daha büyük göğüsler için etkilidir. Bir gün soya sütü, diğer gün soya peyniri kullanın. Tavuk bageti tüketilmesi meme büyümesini artırır. Keten tohumu, akdarı ve arpa meme büyümesini; ayçiçeği, kabak ve anason tohumları memelerdeki gelişmeyi uyarır.
Göğüsler meme dokusu denilen gland ve yağ dokularından oluşmaktadır. Hızlı kilo alınan durumlarda gland dokusunun büyüklüğünde bir değişiklik olmasa da yağ dokusu alınan kiloya bağlı olarak artmaktadır. Kilo alımında artan yağ dokusu ani kilo vermeye bağlı olarak azalacak ve deride sarkıklık oluşacaktır.
Toparlayıcı sütyen kullanman yeterli mi? Toparlayıcı sütyenlerin farklı modelleri olsa da, balenli sütyen modellerini tercih ederek sen de göğüs ağırlığının tamamının göğüs kaslarına yüklenmesinin önüne geçebilir; böylece göğüslerin daha fazla sarkmasını engelleyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri