Yayla çorbası veya yoğurt çorbası, Türkiye'nin her bölgesinde hazırlanan ve tüketilen en önemli malzemesi yoğurt olan bir çorbadır. Yöresine göre isimi ve içine katılan malzemeleri değişen bir tattır yayla çorbası.
Yayla çorbası, pirinç, un ve yoğurt gibi malzemelerden meydana gelen ve Anadolu mutfaklarının yaz kış vazgeçilmez lezzetlerinden biri hâline gelmiş bir çorbadır. Halk arasında yoğurt çorbası adıyla da anılmaktadır.
Diyarbakır Mastava Aşı
Ayrıca bu yemek halk arasında Ayran Aşı olarak da bilinir. Diyarbakır Mastava Aşı 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Ağrı mutfağının geleneksel lezzeti gırar çorbası, ayran aşı olarak da biliniyor. Aşurelik buğday, nohut ve yoğurt ile hazırlanan bu çorba sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Yöresel lezzet sevenlerin bu çorbayı çok beğeneceğini söyleyebiliriz.
İlgili 21 soru bulundu
Sivas'ta Yozgat ve Kayseri'ye yakın olan Gemerek ve Şarkışla ilçelerinde yapılır.
Yayla çorbasının yanına en çok yakışan sebze, patlıcandır. Kemer patlıcanı, patates, domates ve biber ile hazırlanan oturtmayı, salata ile birlikte sunabilirsiniz. Daha ekonomik bir menü hazırlamak isteyenler, tavuk göğsü, biber ve baharatlarla hazırlanan tavuk sote tarifimizi deneyebilir.
Çorbayı pişireceğiniz tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1,5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
İçinde bolca yer alan yoğurt ile vitamin kaynağı yayla çorbasının yararları sayılmakla bitmez. Bunlardan birkaçı; yüksek kolesterol ve şeker hastaları adına çok faydalıdır. İyi kolesterolü yükselterek, kötü kolesterolü düşürür. Yağların harcanması kolaylaştırılarak şişmanlamayı önler.
Yayla çorbanızı içine hiç yumurta koymadan, uzun uzadıya terbiye hazırlamadan yapabilir, afiyetle yiyebilirsiniz. Nice kesilmeyen, kıvamı hayranlık uyandıran çorbalarınıza.
En son tavaya tereyağımızı eritelim hafif yanarken birazda sıvı yağ dökelim sonra üzerine bolca nane atalım nane köpürecektir. Nanenin kokusu çıkınca ocağı kapatalım. Kaynayan çorbamıza dökelim o sesi ve koku muhteşem oluyor gerçekten. Mis gibi yayla yani ayranlı çorba.
Asma yapraklarıyla, ismini şehirden alan kebabıyla ve bat yemeği ile bilinen Tokat'ın çok da fazla bilinmeyen fakat yöresel olarak sevilen ve tüketilen pek çok lezzeti var. Mercimekli hamur çorbası olarak da bilinen Bacaklı çorba da bu lezzetlerden biri.
Düğün Çorbası (Erzurum Yöresi)
Helle Çorbası (Sivas)
Yayla Çorbası yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, yayla çorbası, garnitürlü hasanpaşa köfte, bulgurlu pirinç pilavı ve krem şantili tatlı bal kabağı püresi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Tutmaç çorbası yapımı için; öncelikle derin bir tencere içine 1 litre sıcak su koyup, kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine 1 çay bardağı erişte ekleyin. Ardından tencereye 1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek ve 1 çay bardağı haşlanmış nohut koyup, karıştırın. Erişteler yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
İçinde bolca yer alan yoğurt ile vitamin kaynağı yayla çorbasının yararları sayılmakla bitmez. Bunlardan birkaçı; yüksek kolesterol ve şeker hastaları adına çok faydalıdır. İyi kolesterolü yükselterek, kötü kolesterolü düşürür. Yağların harcanması kolaylaştırılarak şişmanlamayı önleyecektir.
Küçük bir tavada tereyağı, salça ve naneyi kavuralım. Çorbanın içine katalım. Bir taşım kaynatıp altını kapatalım. AFİYET OLSUN.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yayla çorbası dolapta kaç gün dayanır? Yayla hazır çorbalar koruyucu madde içermediğinden dolayı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Yayla hazır çorbalar açıldıktan sonra en fazla iki gün içinde tüketilmelidir.
Yozgat Arabaşısı - Yozgat. Yozgat'a has, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez en önemli yemeğidir “Arabaşı”. Yozgat uzun kış gecelerinde akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce yapılan sohbetler esnasında ikram edilen bir çeşit ara öğün yemeğidir.
Baklalı tariflerimin ikincisi bakla çorbası, aslen bolu yöresine ait bir tarifmiş.
Isparta mutfağından ev yapımı hamur aşı tarifi. Yapmanız gereken tek şey hamurları haşlayıp yoğurtlamak, hepsi bu. Kısa sürede yapabileceğiniz ve doyurucu bu tarifi denemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri